Η οπτική γωνία των πραγμάτων

οπτική γωνία[dropcap]Μ[/dropcap]ήπως νιώθετε τελευταία μία γενική μελαγχολία που δεν μπορείτε να εξηγήσετε; Μπορεί να φταίνε τα σκαμπανεβάσματα της εποχής, οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, οι δουλειές που πρέπει να γίνουν, τα προβλήματα που περιμένουν λύσεις, οι προθεσμίες που λήγουν, τα άπλυτα ρούχα και τα στοιβαγμένα ασιδέρωτα, τα κιλά που δεν χάνονται, το κόψιμο των μαλλιών που δεν πέτυχε, ο σύντροφος που δεν μας καταλαβαίνει, τα παιδιά μας που δεν καταλαβαίνουν και τόσα ακόμα που η λίστα να είναι ατελείωτη. Δεν είσαστε η μόνη. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην ίδια περίσταση. Έχετε όμως σκεφτεί ότι όλα αυτά προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες και αφήνετε την ευτυχία, την καλή διάθεση και την ηρεμία σας να εξαρτάται από εξωτερικά γεγονότα;

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε γράψει ότι «μιας και δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε τα μάτια με τα οποία τη θεωρούμε». Ότι η ζωή τις περισσότερες φορές είναι δύσκολη θεωρείται δεδομένο. Και σίγουρα γνωρίζετε ότι δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με τριαντάφυλλα και τα αγκάθια δεν λείπουν. Από σας όμως εξαρτάται να τα απομακρύνεται μαθαίνοντας να γίνετε οι ίδιοι καταλύτες των καταστάσεων.

Έχετε καταρχήν σκεφτεί όλα αυτά που έχετε; Μάτια για να βλέπετε, αυτιά για να ακούτε, όσφρηση, γεύση, ευκίνητα χέρια και γερά πόδια; Μπορείτε να γελάτε και να συγκινήστε. Έχετε ένα ζεστό σπίτι ανεξάρτητα αν είναι μικρό ή μεγάλο, μένετε μόνη ή συζείτε. Μεταφορικό μέσο για να πηγαίνετε στη δουλειά σας και να κάνετε εκδρομές. Ίσως έχετε παιδιά και αυτά να σας δημιουργούν πολλές έγνοιες, δεν νιώθετε όμως την αγάπη τους για σας να σας δίνει επίσης και μεγάλη χαρά; Μήπως τώρα αυτές οι μικρές συνειδητοποιήσεις σας κάνουν να εκτιμήσετε μερικά πράγματα που τα θεωρούσατε δεδομένα; Και αυτή να είναι η καθημερινή παγίδα.

Ίσως τελικά αυτό που πραγματικά λείπει είναι να μπορούμε να χαιρόμαστε με τη ζωή που ζούμε και να μάθουμε να απολαμβάνουμε τις μικρές στιγμές, σε χρόνο ενεστώτα. Όπως, τον καφέ με τη φίλη σας, τη βόλτα στο πάρκο με τα παιδιά σας, μία ωραία έξοδο με φίλους, τον έρωτα με το αγαπημένο σας. Δεν αξίζουν μία μικρή περιουσία; Ίσως βέβαια να μην είναι κακή ιδέα να είχαμε και μία μικρή περιουσία για να αγοράσουμε την τσάντα της καινούργιας Χ συλλογής , αλλά και πάλι πόση ευτυχία μπορεί να χωρέσει; Του χρόνου θα έχει αντικατασταθεί με άλλο μοντέλο. Αν λοιπόν αποζητάμε μία γεμάτη και δημιουργική ζωή, η δύναμη είναι να εκτιμάμε τα πράγματα που έχουμε και να αφουγκραζόμαστε τους ψιθύρους της καρδιάς μας. Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα; Γιατί με λίγη επιμονή και τα κιλά χάνονται Αυτό όμως απαιτεί ένα καινούργιο τρόπο εκμάθησης και να μάθουμε να βλέπουμε και αλλιώς. Γιατί όπως και στο διαμάντι υπάρχουν πολλές διαφορετικές γωνίες για να δεις κάτι.

(δημοσιευμένο σε τεύχος του περιοδικού «Γυναίκα», όταν έγραφα τη στήλη Ψυχή)