Οι αλλεργίες της άνοιξης και πώς να τις αντιμετωπίσετε

αλλεργιες [dropcap]Ο[/dropcap]ι αλλεργίες της άνοιξης, δυστυχώς, αφορούν πολύ κόσμο. Παρότι, σύμφωνα με τρις στατιστικές ταλαιπωρούν περισσότερο τα παιδιά, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Που οφείλονται όμως;

Αλλεργία είναι κάθε μη ομαλή αντίδραση του οργανισμού μας σε αβλαβείς-υπό φυσιολογικές συνθήκες-ουσίες, οι οποίες σε αυτή την περίπτωση ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα εισέρχονται στον οργανισμό μας όταν εισπνέουμε, όταν καταπίνουμε ή όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας. Τότε ενεργοποιούνται διαδικασίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος και παράγονται ουσίες που αντιδρούν επί των «οργάνων-στόχων».

Πόσα είδη αλλεργιών υπάρχουν;

Αλλεργική ρινίτιδα

Οφείλεται στη γύρη, σε μύκητες, στο τρίχωμα ζώων ή στη σκόνη. Τα συμπτώματα της είναι μπούκωμα μύτης, φτάρνισμα, καταρροή και φαγούρα. Εμφανίζεται συνληθως στα τέλη Φεβρουαρίου και κορυφώνεται κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν ανθοφορούν πολλά φυτά του αγρού. Τα συμπτώματα ελαχιστοποιούνται τον Ιούνιο. Συχνά συνοδεύονται από αλλεργική επιπεφυκίτιδα που οφείλεται στα αλλεργιογόνα του αέρα (γύρη, ακάρεα σκόνης, μύκητες και επιθήλια ζώων) τα οποία επηρεάζουν τα μάτια, προκαλώντας φαγούρα, ερυθρότητα και δάκρυα.

Αλλεργικό άσθμα

Εκτός από τα πιο πάνω φυτά και τα λοιπά αλλεργιογόνα (τα ακάρεα που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη, η εποχιακή γύρη, τα πούπουλα, το τρίχωμα των ζώων και οι σπόροι μυκήτων), μεγάλη σημασία παίζει στη συγκεκριμένη αλλεργική αντίδραση το οικογενειακό ιστορικό. Λοιμώξεις όπως αυτές των πνευμόνων και της ιγμορίτιδας επιβαρύνουν την κατάσταση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η επιβαρημένη ατμόσφαιρα επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ η κορύφωση των συμπτωμάτων τοποθετείται στην καρδιά της άνοιξης, από τον Απρίλιο ως τον Μάιο.

Κνίδωση

Οφείλεται σε τρόφιμα, διάφορα φάρμακα όπως η πενικιλίνη και η ασπιρίνη, αλλά και στη γύρη (πεύκου και ελιάς) κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και στην άμεση επαφή του δέρματος με το γκαζόν. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η φαγούρα, η οποία συνοδεύεται από δερματικές «πλάκες» στο πρόσωπο και στα εξωτερικά ή εσωτερικά όργανα του. Αν παρατηρήσετε έντονο πρήξιμο, θα πρέπει να ανησυχήσετε για αγγειο-οίδημα, το οποίο είναι ουσιαστικά η διόγκωση βλεννογόνων, ΄πως τα χείλη, τα βλέφαρα, η γλώσσα και ο λάρυγγας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια αλλεργιολόγου.

Αναφυλαξία

Πρόκειται για αλλεργικό σοκ, το οποίο προκύπτει από την έντονη συστηματική αναφυλακτική αντίδραση του οργανισμού μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς απειλεί ακόμα και τη ζωή μας. Κατά την περίοδο της άνοιξης, οι συνηθέστεροι «ύποπτοι» αναφυλαξίας είναι η αλλεργία σε υμενόπτερα όπως οι μέλισσες και οι σφήκες και η αλλεργία σε εποχικά τρόφιμα. Δύσπνοια, φαγούρα και γαστρεντερικές διαταραχές είναι ορισμένα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας.

Διάγνωση και πρόληψη

Οι αλλεργίες εύκολα μπορούν να εντοπιστούν μέσω ειδικών εξετάσεων. Όσο για την αντιμετώπιση, αυτή συνήθως συνιστάται στη χορήγηση ειδικών φαρμάκων και σπρέι, καθώς και στην αποχή από μέρη οπού παραμονεύει η γύρη. Υπάρχει επίσης και η λύση της «απευαισθητοποίησης», η οποία είναι ανοσοθεραπεία με υπογλώσσιες σταγόνες.

Πάρτε τα μέτρα σας

Για άλλη μία φορά η σωστή προφύλαξη είναι το παν. Για αυτό, όσο νωρίτερα λάβετε τα μέτρα σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να πάθετε κάποια αλλεργία.

• Αποφύγετε να περπατάτε χωρίς παπούτσια ή με πέδιλα, φορώντας κοντά ρούχα για να αποφύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με τα αλλεργιογόνα.

• Καλό είναι να μη φοράτε αρώματα ή αρωματικά γαλακτώματα σώματος καθώς μπορεί να προσελκύσουν ποικιλία εντόμων.

• Φοράτε γάντια όταν ασχολείστε με τα φυτά σας, το κόψιμο χόρτων, την αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων.

• Εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης ειδικών κλιματιστικών συστημάτων για αλλεργικούς, τα οποία διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου, κατακρατώντας τη γύρη.

• Μη ξεχνάτε να κάνετε συντήρηση στα κλιματιστικά σας.

• Όσο μπορείτε, αποφύγετε τον καπνό και την έκθεση στη γύρη.

• Χρησιμοποιείτε καλύμματα στους καναπέδες και στα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Αν έχετε κατοικίδιο ζώο, πλένετε και καθαρίζετε συχνά τη γούνα τους

• Αν γνωρίζετε ότι ανήκετε στην κατηγορία των ευαίσθητα αλλεργικών ατόμων, έχετε μαζί σας ενέσεις άμεσης ανάγκης.

(πηγή: Pharma Plus link)