Γκρέιπφρουτ, το φρούτο του χειμώνα

Ήρθε από ζεστά και τροπικά μέρη αλλά η εποχή του είναι ο χειμώνας. Η γεύση του είναι πικρούτσικη και μπορεί να μην σας αρέσει αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα το ξεπεράσετε προσθέτοντας λίγο μέλι, διότι ο χυμός του θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Τα γνωστά αυτά μεγάλα και στρογγυλά φρούτα που είναι κίτρινα, οπότε ονομάζονται άσπρα γκρέιπφρουτ ή ροδόχρωμα οπότε λέγονται ροζ γκρέιπφρουτ, είναι απόγονοι του πομέλο. Μία σύγχρονη ποικιλία με ροζ σάρκα και ελάχιστη πικράδα κυκλοφορεί ακόμα με αυτό το όνομα.
Ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αμερική, το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, D, E και μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο σίδηρος και περιέχει μία ουσία την πηκτίνη γνωστή για τη λιποδιαλυτική δράση της. Τι άλλα οφέλη έχει στην υγεία μας;
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
2. Μειώνει την κακή χοληστερόλη.
3. Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, του στόματος, του στομάχου, του μαστού και του προστάτη, για τους άνδρες.
4. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
5. Προλαμβάνει την πέτρα στα νεφρά.
6. Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
7. Καταπολεμά την ουλίτιδα.
8. Ενισχύει τον οργανισμό ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση.

Ωστόσο, κρύβει και κάποιους κινδύνους γιατί επηρεάζει τον τρόπο απορρόφησης αρκετών φαρμάκων. Για να είσαστε σίγουροι αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε καλύτερα τον γιατρό σας.
Όταν τα αγοράζετε να διαλέγετε αυτά που είναι βαριά σε σχέση με το μέγεθος τους, που σημαίνει ότι έχουν άφθονο χυμό. Άλλο βασικό κριτήριο επιλογής είναι το χρώμα τους. Γκρέιπφρουτ κίτρινα σαν το λεμόνι ή γκρέιπφρουτ με αποχρώσεις του πράσινου είναι πάντα άγουρα και ακατάλληλα για κατανάλωση.
Το γκρέιπφρουτ θεωρείται κυρίως φρούτο για πρωινό αλλά πολλές φορές τρώγεται και στην αρχή ενός γεύματος σε μορφή κοκτέιλ ή μαζί με τη φλούδα του πασπαλισμένο με κάφε ζάχαρη. Το σπείρουν επίσης στο τέλος του γεύματος σε μους και σορμπέτ και ενδιάμεσα σε σαλάτες ανακατεμένο με αβοκάντο.

Tip: Για απώλεια βάρους, πίνετε το χυμό περίπου είκοσι λεπτά πριν φάτε το γεύμα σας γιατί θα σας βοηθήσει να κάψετε τις θερμίδες που καταναλώνετε με την τροφή σας.

Φρουτοσαλάτα Εσπεριδοειδών
(για 6 με 8 άτομα)

2 πορτοκάλια
1 πορτοκάλι σαγκουίνι
1 ροζ γκρέιπφρουτ
5 μανταρίνια
1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού
100 γρ. χουρμάδες ξερούς (προαιρετικά)
200 γρ. ζάχαρη
κλαράκια δεντρολίβανου
χυμό λεμονιού
ζάχαρη

Πλένετε καλά 1 πορτοκάλι και 2 μανταρίνια. Βγάζετε τη φλούδα τους σε λεπτές λωρίδες με ειδικό εργαλείο. Καθαρίζετε βαθιά, με κοφτερό μαχαίρι, πάνω σε επίπεδη επιφάνεια τη φλούδα από τα υπόλοιπα πορτοκάλια και μανταρίνια και το γκρέιπφρουτ, έτσι ώστε να φανεί η σάρκα τους. Κόβετε όλα τα φρούτα σε φέτες, πάνω σε ένα μπωλ για να μαζεύονται οι χυμοί. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα μαζί με τους χουρμάδες. Περιχύνετε με τους χυμούς τους και με το λικέρ πορτοκαλιού. Σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη. Βάζετε τα φρούτα στο ψυγείο. Ζεματίζετε τις φλούδες που κρατήσατε σε κατσαρόλα με βραστό νερό για 2 λεπτά. Σουρώνετε και ξεπλένετε τις φλούδες με κρύο νερό. Σουρώνετε. Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα να βράσουν, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τις φλούδες και βράζετε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά περίπου, ώσπου οι φλούδες να γίνουν διάφανες. Αποσύρετε από τη φωτιά και τις αφήνετε να κρούσουν στο σιρόπι τους. Τις σουρώνετε, τις απλώνετε στη φρουτοσαλάτα και προσθέτετε λίγο από το σιρόπι. Για να γκλασάρετε το δεντρολίβανο, το βουτάτε σε χυμό λεμονιού και το τυλίγετε με ζάχαρη. Γαρνίρετε τη φρουτοσαλάτα με τα κλαράκια δεντρολίβανου.

(από τα βιβλία «Το Βιβλίο της Κουζίνας» και «Σπιτικά Γλυκά για όλες τις Εποχές» από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)