Γιατί το στρέτσινγκ και η ευλυγισία είναι πολύτιμο μέρος της γυμναστικής μας;

Για να είμαστε fit, όπως λέμε, δεν αρκεί μόνο να έχουμε γραμμωμένους μυς και αντοχή. Το σώμα μας πρέπει να είναι λειτουργικό και να λειτουργεί αποτελεσματικά. Εκτός λοιπόν, από την μυϊκή δύναμη και την καρδιαγγειακή ευρωστία, το σώμα μας χρειάζεται και την ευλυγισία που συμβάλλει στην αύξηση της εμβέλειας της κίνησης και μειώνει την ένταση που συσσωρεύεται στους μύες. Συχνά, ωστόσο, το στρέτσινγκ υποτιμάται και παραλείπεται από ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το πιλάτες και τη γιόγκα.

Το πιλάτες και η γιόγκα μέσα από την επιμήκυνση και το στρέτσινγκ βοηθούν πολύ στη βελτίωση της ευλυγισίας των μυών και στην ευκαμψία των αρθρώσεων. Έχοντας δει τα οφέλη στο σώμα μου αλλά και ως δασκάλα και στις δύο μεθόδους εκγύμνασης, στα σώματα και στην κίνηση των μαθητών μου, οι διατάσεις και οι ασκήσεις ευλυγισίας έχουν και άλλα σημαντικά οφέλη για να τις εντάσσετε κάθε φορά στο πρόγραμμα της γυμναστικής σας.

Τα οφέλη της ευλυγισίας και των διατάσεων για τη συνολική υγεία

  • Καταρχήν, μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματα μιας προπόνησης και βελτιώνεται η απόδοση σας. Είτε είσαστε στο γυμναστήριο και σηκώνετε βάρη, παίζετε τένις ή κάνετε ποδήλατο.
  • Οι διατάσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μύες μειώνοντας μυϊκούς πόνους αλλά και συντομεύοντας τον χρόνο αποθεραπείας σε τραυματισμούς.
  • Βελτιώνεται η υγεία των αρθρώσεων, αυξάνεται το εύρος κίνησης ενώ μειώνεται η δυσκαμψία.
  • Σας βοηθάει να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες πιο εύκολα, διευκολύνοντας τις κινήσεις σας.
  • Καθυστερεί τη γήρανση.
  • Βελτιώνεται η στάση του σώματος και έχετε καλύτερη ισορροπία και σταθερότητα. Μπορεί ακόμα να μην σας απασχολούν τα προβλήματα γήρανσης, αλλά «κάλλιον το προλαμβάνειν». Σε μία μελέτη που έγινε με μια ομάδα ενηλίκων άνω των 65 ετών, τους ζήτησαν να συμμετάσχουν σε ασκήσεις διατάσεων και κινητικότητας δύο φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχαν βελτιωμένη ισορροπία, η οποία μείωσε τον κίνδυνο πτώσεων. Οι συμμετέχοντες έδειξαν επίσης βελτιωμένη ευλυγισία και ενδυνάμωση στους μυς της μέσης.
  • Οι διατάσεις απομακρύνουν το στρες. Όταν είμαστε σε κατάσταση άγχους οι μύες μας είναι σφιγμένοι. Συνήθως η ένταση μαζεύεται στους ώμους, στον αυχένα και στο άνω μέρος της πλάτης και οι ασκήσεις βοηθούν στη μείωση.
  • Υπάρχει μία ρήση που λέει «flexible body, flexible mind». Εκτός από τα σωματικά οφέλη η ευλυγισία επιδρά στη συναισθηματική και πνευματική ευλυγισία του νου. Αυτό σημαίνει ότι αποκτάτε περισσότερη δύναμη. Τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε;

Θα σας πρότεινα, καθημερινά! Αφιερώνοντας 10 λεπτά την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε διατάσεις όποτε αισθάνεστε ότι έχετε την ανάγκη. Κάποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε στο γραφείο, ειδικά όταν κάθεστε πολλή ώρα, για να ξεπιαστείτε. Υπάρχουν τρία είδη διατάσεων. Οι στατικές, οπού παίρνετε μία θέση και μένετε από 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι 60-90 δευτερόλεπτα. Οι δυναμικές που γίνονται μαζί με κίνηση και οι διατάσεις P.N.F. (proprioceptive neuromuscular facilitation) ή αλλιώς ιδιοδεκτική νευρομυική διευκόλυνση που περιλαμβάνουν μια διπλή διαδικασία όπου μια ισομετρική συστολή ακολουθείται από στατική διάταση στον ίδιο μυ και γίνονται με την εξωτερική βοήθεια από κάποιο εξειδικευμένο άτομο. Με διατάσεις μπορεί να γίνει και ένα ολόκληρο μάθημα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε μαζί μου, στέλνοντας μήνυμα μέσω email, facebook, Instagram.