Γιατί να έχουμε λουλούδια στο σπίτι

 

 

Έχεις παρατηρήσει πως αισθάνεσαι όταν σου προσφέρουν λουλούδια;
Πως ένα μπουκέτο λουλούδια μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις και να σου φτιάξει τη διάθεση;

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Δανός λογοτέχνης και συγγραφέας παραμυθιών είχε πει «Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό… Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι».
Και η επιστήμη της ψυχολογίας λέει ότι τα λουλούδια μας κάνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους. Πράγματι, η ελευθερία, ο ήλιος, να βρίσκεσαι κοντά στη φύση είναι βασικά στοιχεία και ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Πάνω σε αυτό, έρχεται να συμπληρώσει μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα που έδειξε ότι το να έχουμε λουλούδια στο σπίτι μας προσφέρουν πολλά περισσότερα από μία ωραία μυρωδιά και ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο

Τα λουλούδια έχουν ευεργετικές ιδιότητες και θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. «Έχουμε δει πώς ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός επηρεάζει θετικά την υγεία», είπε ο Έριν Ουάιτ, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα και επικεφαλής της παραπάνω μελέτης. «Τώρα είναι και επιστημονικά τεκμητιωμένο ότι η προσθήκη στοιχείων της φύσης, όπως τα λουλούδια, στους εσωτερικούς χώρους προάγει την ευημερία». Την ίδια διαπίστωση έχει και η Αμερικανική Εταιρεία Φυτοκομίας (ASHS) η οποία διενήργησε μια έρευνα αξιολογώντας εάν τα φυτά έχουν θεραπευτικές επιδράσεις σε χειρουργημένους ασθενείς. Ενενήντα ασθενείς χωρίστηκαν σε δωμάτια που είχαν λουλούδια ή κάποιο φυτό και άλλα που δεν είχαν. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Εκείνοι που νοσηλεύονταν σε δωμάτια που είχαν λουλούδια ή κάποιο φυτό είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, χαμηλότερα ποσοστά πόνου, άγχους και κόπωσης. Βίωναν επίσης θετικά συναισθήματα και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Μήπως τα λουλούδια θα πρέπει να είναι «συμπληρωματική ιατρική» για την αποκατάσταση ασθενών; Ήταν το εύρημα της έρευνας.

«Απρίλης με τα λουλούδια» λέει το γνωμικό, σας γράφω μερικούς λόγους γιατί να έχουμε λουλούδια στο σπίτι
Μειώνουν το στρες
Ανεβάζουν τη διάθεση
(όχι μόνο στις γυναίκες)
Βοηθούν στη συγκέντρωση
Ενδυναμώνουν τις σχέσεις
Επηρεάζουν θετικά το σεξαπήλ
(και την κοινωνική συμπεριφορά μας)
Αυξάνουν το αίσθημα της ευχαρίστησης
(και το αίσθημα της ικανοποίησης)
Νιώθεις θετική ενέργεια
Αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη
Δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα
Νιώθεις πιο δημιουργικός