Γιατί μου αρέσει ο Σεπτέμβριος

Πότε ήρθε το καλοκαίρι, πότε έφυγε! Κυλούν τόσο γρήγορα οι μήνες που δεν το καταλαβαίνουμε! Κυλάει ο χρόνος, αλλάζουν οι εποχές. Μικρό καλοκαιράκι τον αποκαλούν τον Σεπτέμβριο με τις ζεστές ημέρες που επικρατούν, ωστόσο ο Σεπτέμβριος έχει τη δική του γλύκα που αν ήταν φρούτο θα είχε την τραγανή γεύση των σταφυλιών, που τώρα είναι και η εποχή τους. Από την αρχαιότητα, ο Σεπτέμβριος θεωρείτο ο μήνας των ξεκινημάτων. Όχι μόνο των σχολείων αλλά όσα πραγματικά επιθυμούμε και θα θέλαμε να κάνουμε στη ζωή μας.
Για την ιστορία, τον Σεπτέμβριο στην αρχαία Αθήνα γιορταζόντουσαν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η 1η Σεπτεμβρίου ονομάζεται και «αρχιχρονιά», επειδή τελειώνει ο προηγούμενος χρόνος. (Πολλές εταιρίες αρχίζουν το νέο τους οικονομικό χρόνο).

Όμως, ο Σεπτέμβριος έχει κάτι άλλο που τον κάνει μοναδικό. Είναι ο μήνας της συγκομιδής. Τρυγητής ή Τρυγομηνάς, είναι το άλλο όνομα του λόγω του τρύγου, που είναι η κύρια αγροτική απασχόληση το μήνα αυτό. «Ό, τι σπέρνεις, θερίζεις», λένε, και σπείραμε τους προηγούμενους μήνες συναισθηματικούς σπόρους της ευγνωμοσύνης, της αρμονίας και της αγάπης. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μου αρέσει ο Σεπτέμβριος

1. Είναι ο μήνας των αποφάσεων και των νέων ξεκινημάτων. Προσωπικά, τα περισσότερα καλά ή άσχημα πράγματα, αλλαγές και καινούρια, έχουν συμβεί τον Σεπτέμβριο.
2. Αντίθετα με τον Ιανουάριο, αυτές οι αποφάσεις και τα ξεκινήματα έρχονται με μία ηρεμία και τις μοναχικές ώρες. Εκεί που κολυμπάμε, είμαστε μόνοι στην παραλία ή περπατάμε στην εξοχή.
3. Είναι το καινούριο τετράδιο, στυλό, μολύβι, γόμα, μαρκαδόρο που θα αγοράσεις με κέφι.
4. Είναι οι ημέρες του Σεπτεμβρίου που χαίρομαι περισσότερο να είμαι στα αγαπημένα μου νησιά. Έχει φύγει ο πολύς κόσμος, αυτός που έχει μείνει κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, βρίσκεις πάντα μέρος χωρίς να χρειάζεται να κλείσεις, βρίσκεις να παρκάρεις.
5. Μπορεί να βραδιάζει πιο νωρίς αλλά οι ημέρες είναι γλυκές και ζεστές για να πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα.
6. Ακόμα τρως σύκα, τα σταφύλια είναι πεντανόστιμα και βρίσκεις φρούτα και λαχανικά της θερινής σοδειάς. Στο καλάθι μπαίνουν τα ρόδια και τα παντζάρια και από φρέσκους καρπούς τα φιστίκια Αιγίνης που έχουν και τη γιορτή τους.
7. Ξανά βρίσκεσαι με φίλους που χάνεσαι το καλοκαίρι.
8. Φοράς το πρώτο φούτερ και ελαφρύ μπουφάν της σεζόν.
9. Χαζεύεις τη νέα μόδα στις βιτρίνες και αγοράζεις το πρώτο πουλόβερ.
10. Θαυμάζεις τα κυκλάμινα που αρχίζουν να φυτρώνουν κάνοντας επίσημα την έναρξη του φθινοπώρου στις 21 του μήνα.