Γιατί μου αρέσει ο Ιούνιος.

Μία μεγάλη αγκαλιά στάχυα στολίζει το ζωγραφισμένο στο χέρι από την Νίνα Ιωαννίδου σιδερένιο βαρέλι. Από την εικαστική παρέμβασημε τίτλο «Αφηγήσεις» στην Πλατεία Κολωνακίου, μία συνδιοργάνωση της 1ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και της Fleria

Ανατρεπτικά μπήκε ο Ιούνιος, κάνοντας έντονη την παρουσία του με βροντές και αστραπές, καταιγίδες και υπέροχα ουράνια τόξα. Όμως, κάπως έτσι ανατρεπτική δεν είναι τους τελευταίους μήνες η ζωή μας και η ζωή η ίδια; Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι εδώ, μπορεί να μην είναι φέτος η πιο ξέγνοιαστη εποχή, να έχουν αναβληθεί όλες οι μεγάλες συναυλίες από το εξωτερικό, μπορεί να μη ξέρουμε ακόμη αν θα κάνουμε διακοπές, που θα κάνουμε και πως, αλλά και αυτό το μη-προγραμματισμένο έχει και τη χάρη του. Ο Ιούνιος, ο θεριστής αφού συνδέεται άμεσα με την ωρίμανση και τον θερισμό των δημητριακών, είναι από τους πιο αγαπημένους μου μήνες, πόσο ωραία να διαρκούσε όλο το χρόνο:

  1. Έχει την πιο μεγάλη ημέρα του χρόνου και τη γιορτάζουμε.
  2. Γεννήθηκε η αδελφή μου.
  3. Και έχει γενέθλια η βαφτισιμιά μου.
  4. Είναι μήνας της αλλαγής, σηματοδοτεί καινούρια εποχή, την πιο χαλαρή, ξεκούραστη, αυθόρμητη και λαμπερή.
  5. Φέρνει τα καλοκαιρινά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, κορόμηλα, κεράσια, πεπόνια και λαχανικά όπως μελιτζάνες και πράσινα φασολάκια και φτιάχνουμε γλυκά και αλμυρά εδέσματα.
  6. Στις 24 του μήνα είναι η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου, του «Τ’ Αϊ-Γιαννιού του Λαμπαδάρη», με το έθιμο στα χωριά να ανάβουν μεγάλες φωτιές πάνω από τις οποίες πηδάγανε οι κάτοικοι του χωριού. Σε μερικά χωριά, συνεχίζουν να το αναβιώνουν.
  7. Ο Ιούνιος λέγεται και Τζιτζικάρης, λόγω των τζιτζικιών και της δυναμικής παρουσίας τους. Αν είσαστε στην εξοχή αρχίζουν από νωρίς το πρωί, είναι το «φυσικό» μου ξυπνητήρι.
  8. Είναι ο μήνας που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, απολαμβάνω την Αθήνα το βράδυ. Ο κόσμος είναι έξω, οι πλατείες είναι γεμάτες, πάρτι γίνονται σε ταράτσες, τα γέλια είναι πιο δυνατά, κάθεσαι στη βεράντα ή παίρνεις μπύρα και τυρόπιτα και παρακολουθείς ταινίες σε θερινά σινεμά.
  9. Αγοράζουμε βασιλικό σε γλάστρα. Δεν είναι μόνο ένα από τα πιο αρωματικά φυτά που θα νοστιμίσει τις καλοκαιρινές μας μακαρονάδες που τις φτιάχνουμε με φρέσκια ντομάτα, θα μας προστατεύσει με τον πιο φυσικό τρόπο από κουνούπια και άλλα έντομα.
  10. Έχουμε διάθεση να προσθέσουμε μια πινελιά χρώματος παντού. Από τα ρούχα που φοράμε μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού μας, αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί στη γοητεία των χρωμάτων, είναι και ένας τρόπος ανανέωσης!