Γιατί μου αρέσει ο Δεκέμβριος

Πριν προστεθεί ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ο Δεκέμβριος ήταν ο δέκατος μήνας του χρόνου. Εξ’ ου και το όνομα του από το αριθμητικό decem (δέκα). Και σίγουρα σε αυτό το μήνα ταιριάζει καλύτερα αυτό το όνομα από το να ονομαστεί Αμαζόνιος, όπως το επιθυμούσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμμοδος προς τιμήν της συζύγου του Βρουτίας, που φημολογείτο ότι ήταν όμορφη σαν Αμαζόνα. Στην αρχαία Ελλάδα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα ήταν αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα, στις 6 Δεκεμβρίου είναι η γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των θαλασσών. Ο Δεκέμβριος ονομάζεται και ασπρομηνάς για τα χιόνια του, δεν είναι τυχαία η παροιμία «τ’ Αγίου Νικόλαου οι τοίχοι βράζουνε κι ύστερα ξυλιάζουνε». Προσωπικά, δεν μου αρέσει το κρύο, άλλα πράγματα μου αρέσουν στον Δεκέμβριο.

  1. Γιατί είναι ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου. Και στην οικογένεια μου έχουμε ονομαστικές γιορτές πολλές, με μεγαλύτερη του πατέρα μου.
  2. Γιατί είναι ο μήνας της θαλπωρής και των γιορτινών καλεσμάτων, των γλυκών, των κερασμάτων και των πλούσιων γευμάτων.
  3. Γιατί είναι ο πιο στολισμένος και χαρούμενος, με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα παιχνίδια, τα φώτα και τα λαμπιόνια στα σπίτια και στα μπαλκόνια που μου φτιάχνουν τη διάθεση.
  4. Γιατί ο Δεκέμβριος έχει άρωμα από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, μπισκότα, δίπλες και πουτίγκες.
  5. Γιατί είναι ο μήνας που σχεδιάζεις εκδρομές στα βουνά, που σκέφτεσαι τζάκι και ζεστασιά, που πίνεις ζεστή σοκολάτα, τσάι με πορτοκάλι και κανέλα και ανάβεις κεριά.
  6. Γιατί είναι ο μήνας που βλέπεις όλες τις ρομαντικές ταινίες, θυμάστε την ταινία «Love Actually» με τον Χιου Γκραντ, την Έμμα Τόμσον, την Κέιρα Νάιτλυ;
  7. Μου αρέσει για τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου με τη μικρότερη μέρα του χρόνου. Από την επομένη οι μέρες αρχίζουν και μεγαλώνουν.
  8. Για τα έθιμα. Γιατί θυμάμαι τα κάλαντα που λέγαμε παιδιά με τις φίλες μου και με τα χρήματα που έβγαλα αγόρασα τον δίσκο «The Wall».
  9. Για το καινούριο ημερολόγιο, τα μικρά δωράκια τυλιγμένα σε ωραίο περιτύλιγμα με χρωματιστές κορδέλες και πολλή αγάπη, για τα όνειρα, για τα καλύτερα, για τις ευλογίες, την πίστη, τα ευχαριστώ και για τα όλα τα καλά.
  10. Για τα Χριστούγεννα, τον Άγιο Βασίλη και το Πνεύμα των Χριστουγέννων που μας υπενθυμίζουν ποια είναι τα αληθινά δώρα της ζωής και να ανακαλύψουμε το δικό μας αστέρι.