Γιατί μου αρέσει ο Αύγουστος

Ο Αύγουστος έχει τη γεύση καρπουζιού, τη μυρωδιά της αντηλιακής κρέμας, την αφή της άμμου, τη θέα της θάλασσας, τον ήχο των τζιτζικιών. Είναι ο μήνας των παραδοσιακών διακοπών και διακοπή από προγράμματα και ημερολόγια. Είναι ο μήνας που το μεσημέρι κάνουμε σιέστα καθώς η μέρα θολώνει από την ζέστη και οι ώρες στην παραλία κρατάνε μέχρι αργά το απόγευμα. Ο Αύγουστος πήρε το όνομα του από τον Αυγούστο Καίσαρα το 8 π.Χ για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. αν και ο ακριβής λόγος του θανάτου της καλύπτεται από μυστήριο. Κατά το Βυζαντινό ημερολόγιο που ακολουθεί ακόμη και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, και το οποίο αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31 Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που μου αρέσει ο Αύγουστος:

1.Καλοκαιρινή ραστώνη, είναι ο μήνας που όταν το θερμόμετρο δείχνει σαράντα βαθμούς, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην κάνει τίποτα.
2. «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο», λέει η παροιμία και πιάνουμε τις ημέρες που φαίνονται ότι περνούν γρήγορα.
3. Είναι ο μήνας που από οποιονδήποτε άλλο χαίρεσαι με τις απλές χαρές. Οι ατελείωτες συζητήσεις με φίλους χωρίς να νοιάζεσαι για το πέρασμα της ώρας, η βόλτα στην παραλία κρατώντας το χέρι του αγαπημένου σου, να κάθεσαι στη βεράντα με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί, να κοιτάς τον ουρανό και να μετράς τα άστρα, το διάβασμα ενός βιβλίου.
4. Είναι ο μήνας που έχει γενέθλια η μεγάλη κόρη του αδελφού, λιονταράκια είναι οι κολλητοί μου και αγαπημένοι φίλοι.
5. Είναι η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Ελεούσα, Μεγαλόχαρη και Φανερωμένη, Χρυσοσπηλιώτισσα, Παντάνασσα και Κεχαριτωμένη, είναι μερικές μόνο από τις χαρακτηριστικές δοξασιολογίες που αποδίδει στην Παναγία ο λαός μας που τιμά την μνήμη της με γιορτές και πανηγύρια. Από τα ωραιότερα που έχω πάει είναι στην Νίσυρο.
6. Όμως κάθε μέρα και γιορτή έχει ο Αύγουστος.
7. Είναι ο μήνας που ονειρευόμαστε όσα θέλουμε να κάνουμε. Αν όχι τώρα, τότε πότε;
8. Ο Αύγουστος φέρνει και τα σύκα «Σύκα ο Αύγουστος σταφύλια, τρώει γλείφοντας τα χείλια.», λέει η παροιμία.
9. Γιατί σε όποιο μέρος και αν πας είναι ο μήνας με τις περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να μην αναρωτιέσαι τι θα κάνεις τα βράδια.
10. Γιατί, τέλος αλλά όχι τελευταίο, σαν την αυγουστιάτικη πανσέληνο δεν υπάρχει καμία άλλη «Του Αυγούστου το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει.»