Για μία πιο όμορφη ζωή

[dropcap]Τ[/dropcap]ο παραπάνω απόσπασμα είναι από Το Παράπονο του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο διάβασα στον «τοίχο» του FB ενός πολύ καλού φίλου και δεν θα μπορούσα να μη συμφωνήσω. Ειδικά αυτό τον καιρό, με όλα αυτά που ζούμε, που βλέπουμε, που συμβαίνουν γύρω μας και λίγο πιο μακριά.

Μουντή και κρύα η χθεσινή μέρα. Όπως και οι περισσότερες από δω και πέρα. Ωστόσο δεν πρέπει να αφήσουμε το ίδιο να είναι και η ψυχή μας. Η ψυχή ορίζει καθετί ζωντανό, ορίζει την ίδια τη ζωή την οποία δεν πρέπει να την αφήνουμε να προσπερνάει, όσο δύσκολη και γεμάτη με προβλήματα μπορεί να είναι. Γιατί μπορεί να είναι και όμορφη και ενδιαφέρουσα. Όπως όταν ακούμε ένα ωραίο τραγούδι που ανεβάζει τη διάθεση, έχουμε μία απρόσμενη συνάντηση που μας φτιάχνει το κέφι, ένα γλυκό, φωτεινό πρωινό –όπως το σημερινό- για να μπει πιο αισιόδοξα η εβδομάδα.

Πως αλλιώς μπορείτε να δείτε πιο όμορφη τη ζωή;

Να γελάσετε περισσότερο. Το γέλιο, από μόνο του ομορφαίνει και καλυτερεύει τη ζωή. Το λένε οι ψυχολόγοι, το επιβεβαιώνουν οι γιατροί. Για αυτό, την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ένα αστείο, η δείτε μία κωμωδία, γελάστε με την καρδιά σας!

Να βρεθείτε κοντά στη φύση. Είναι ο πιο αναζωογονητικός τρόπος. Τα Σαββατοκύριακα προσφέρονται για μικρές αποδράσεις, αν πάλι δεν μπορείτε να φύγετε για δύο ημέρες, κάντε μία μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή. Η επαφή με τη φύση μας κάνει να ερχόμαστε πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας.

Να φροντίσετε τις σχέσεις σας. Δεν είναι ωραίο να είμαστε μόνες. Οικογενειακές, συζυγικές, ερωτικές, φιλικές, όλες θέλουν δουλειά για να δημιουργηθούν και να υπάρξουν πραγματικοί δεσμοί.

Να μάθετε κάτι καινούριο. Από μία νέα λέξη ως μία γλώσσα, να αρχίσετε ένα χόμπι ή να φτιάξετε μία καινούρια συνταγή, σας κάνει πιο ανοιχτούς και πρόθυμους σε νέες ιδέες

Να αποφύγετε τις τοξίνες. Παντός τύπου. Συμπεριλαμβάνει και τους γκρινιάρηδες, γκαντέμηδες και κατσούφηδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν αρνητική επίδραση στη ψυχική μας υγεία.

Να μιλήσετε πρώτη. Πείτε καλημέρα στο θυρωρό, χαιρετίστε το γείτονα σας, βρείτε μία δικαιολογία να ρωτήσετε κάτι το γοητευτικό συνάδελφο, πάρτε την πρωτοβουλία να συστηθείτε μόνη σας σε ένα κάλεσμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαν και εσάς, με τα προβλήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Κάνοντας το πρώτο βήμα μπορεί να προκύψει μία ευχάριστη αλλαγή.

Να προσέχετε την υγεία σας. Σκεφτείτε για μία στιγμή, πόσο άσχημα και ανήμπορη νιώθετε όταν δεν είσαστε καλά. Φροντίστε λοιπόν, να μην παραβλέπετε συμπτώματα που σας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, να είσαστε συνεπείς στις εξετάσεις με τους γιατρούς και να βελτιώσετε κακές συνήθειες.

Να κινηθείτε περισσότερο. Όταν είσαστε «στις μαύρες σας» και βουλιάζετε στον καναπέ, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να βουλιάξετε στη θλίψη. Αντιθέτως, η άσκηση-οποιαδήποτε μορφής και αν είναι-θεωρείται το καλύτερο φυσικό αντικαταθλιπτικό για το άγχος και τη μελαγχολία, καθώς αυξάνεται η παραγωγή ενδορφίνης, μία από τις ορμόνες της ευτυχίας.

Να αλλάξετε μόνο αυτά που μπορείτε. Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μία καλύτερη κοινωνία, ωστόσο πρέπει να αποδεχτείτε και την πραγματικότητα ότι πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται από σας. Αντί λοιπόν να βαριαναστενάζετε, καταπιαστείτε με αυτά που περνούν από το χέρι σας και μπορείτε να ελέγξετε.