Γεύσεις Μεσογείου, συνταγές με μεσογειακό άρωμα

Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα λάτρης της μαγειρικής, μου αρέσει το καλό φαγητό. Τόσο αυτό που μπορείς να απολαύσεις σ’ ένα καλό εστιατόριο – και όταν λέω καλό εστιατόριο δεν εννοώ ακριβό αλλά αυτό που με μεράκι φτιάχνει νόστιμα πιάτα διαλέγοντας καλά πρώτα υλικά. Όσο και αυτό που μπορείς να φτιάξεις σπίτι. Δεν είμαι λάτρης της μαγειρικής, όπως έγραψα στην αρχή, αλλά για κάποιο λόγο έχω μαζέψει πολλές συνταγές και έχω αρκετά βιβλία μαγειρικής. Τα περισσότερα είναι από τις εκδόσεις μας. Σε αρκετά έχω δουλέψει για να εκδοθούν, από την υπογραφή των συμβολαίων και την επιμέλεια μέχρι το μοντάζ και τη βιβλιοδεσία τους. Αυτή την εποχή, αυτό που ξεχωρίζω και σας προτείνω είναι: «Γεύσεις Μεσογείου, εύκολες συνταγές από ηλιόλουστες ακτές». Ένα βιβλίο που φέρνει τη λιακάδα της Μεσογείου στην κουζίνα μας μέσα από υπέροχες συνταγές και εδέσματα, ορεκτικά και επιδόρπια. Η μεσογειακή κουζίνα επικεντρώνεται γύρω από τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, καλής ποιότητας κρέατα, τα άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της ξεχωριστά φαγητά και τους δικούς της τρόπους μαγειρέματος. Από τα ραγού με θαλασσινά της νότιας Γαλλίας και τα ψητά κρέατα της Ελλάδας και της Τουρκίας μέχρι τα τάπας της Ισπανίας και τους μεζέδες του Λιβάνου. Τα περισσότερα πιάτα είναι εύκολα στην ετοιμασία τους, άλλωστε είναι δύσκολο να ξεπεραστεί ένα πιάτο με φίνο ελαιόλαδο, ζουμερές κόκκινες ντομάτες και αρωματικό βασιλικό! Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Σιτσιλιάνικο σπαγγέτι, οπού το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα χαρακτηριστικά μεσογειακά λαχανικά αναμειγνύονται και δημιουργούν αυτό το πιάτο ζυμαρικών. Τα μικρά ντοματάκια κομμένα στη μέση και ψημένα στο φούρνο και οι κύβοι μελιτζάνας αλατισμένοι και κατόπιν σωταρισμένοι, ενισχύουν τη γεύση. Η σάλτσα είναι σχετικά λιγοστή και στεγνή και στο σερβίρισμα το πιάτο γαρνίρεται με χούφτες βασιλικού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκληρό και ξηρό ζυμαρικό: σπαγγέτι, πέννες, ριγκατόνι. Όλα ταιριάζουν υπέροχα με αυτή τη σάλτσα!


Σιτσιλιάνικο σπαγγέτι
(4 μερίδες)

1 μελιτζάνα 350 γρ., κομμένη σε κύβους 1 εκ.
500 γρ. μικρές ντομάτες πομοντόρι, κομμένες στη μέση, ξεσποριασμένες
125 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
400 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι ή πένες
125 γρ. ντομάτα πασάτα ή χυμός ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο βασιλικό, για σερβίρισμα

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε αλατισμένο νερό να σιγοβράσει, έτοιμο για τα ζυμαρικά, όταν τα λαχανικά μισοβράσουν.
Βάζετε τους κύβους μελιτζάνας σε μη μεταλλικό μπωλ, προσθέτετε 1 κουταλάκι αλάτι και αφήνετε κατά μέρος ενώ μαγειρεύετε τις ντομάτες.
Τοποθετείτε τις ντομάτες με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω σε ρηχό ταψί, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο αλάτι και περιχύνετε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά ή ώσπου να μαραθούν και να βγάλουν το άρωμα τους.
Βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε ή σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής.
Σουρώνετε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα, για 8 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε τα ψημένα μισά ντομάτας, την ντομάτα πασάτα ή τον χυμό ντομάτας, σκόρδο και μαύρο πιπέρι. Μαγειρεύετε, ανακατεύοντας για 2 με 3 λεπτά, κόβετε τα περισσότερα φύλλα βασιλικού και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε αν έβρασε το ζυμαρικό και σουρώνετε.
Βάζετε το ζυμαρικό πάλι στην κατσαρόλα και το αναμειγνύετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το μοιράζετε σε ζεσταμένα μπωλ, περιχύνετε με τη σάλτσα, προσθέτετε μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.