Φρέσκα και δροσερά φασολάκια

Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω, όταν μου το επιτρέπει ο χρόνος, είναι να πηγαίνω στη λαϊκή αγορά. Να χαζεύω τους πάγκους που με επιμέλεια και φροντίδα έχουν απλώσει τις πραμάτειες τους οι παραγωγοί, να πιάνω κουβέντα με κάποιους που από συνήθεια αγοράζω από κει όσα χρειάζομαι. Αυτή την εποχή, πρωταγωνιστούν τα φρέσκα φασολάκια. Αμπελοφάσουλα, τσαουλιά, μπαρμπούνια, βουτυράτα, μωβ και πιο ιδιαίτερες ποικιλίες, τα φρέσκα φασολάκια – μία ονομασία που χρησιμοποιείται γενικά για όλα τα φασόλια που τρώγονται με τη φλούδα –πρώτα τα μίσησα ως παιδί και μετά τα αγάπησα ως ενήλικη. Νόστιμα και αρωματικά, τα βρίσκεται από μέσα Μαΐου μέχρι τον Οκτώβριο και εκτός από λαδερά μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους για να προσθέσουν ποικιλία στο τραπέζι μας.

Τα φασολάκια είναι από τα πιο εύκολα πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε. Διαλέγετε αυτά που έχουν ζωηρό χρώμα, χωρίς σημάδια ή σπασίματα στη φλούδα και αποφεύγετε αυτά που δείχνουν μαραμένα, δεν είναι στητά και έχουν σκληρή φλούδα. Τα πλένετε πολύ καλά με άφθονο νερό επειδή είναι από τα λαχανικά που επιβαρύνονται με ψεκασμούς, κόβετε τις άκρες (σε μερικά αφαιρείτε και τις κλωστές) και είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Τα ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει δυνατά και τα αφήνετε μέχρι να γίνουν ίσα-ίσα αλ ντέντε. Τους ταιριάζει η ντομάτα, ο δυόσμος, ο φρέσκος κολίανδρος, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το γιαούρτι και τα άσπρα μαλακά τυριά, μπορείτε να τα σερβίρετε σαλάτα, να τα φτιάξετε λαδερά στην κατσαρόλα ως συνοδεία σε κρέας ή στο φούρνο.

Τα πράσινα φασολάκια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες είναι μία καλή τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, θεωρούνται εξαιρετική πηγή φυλικού οξέος, μαγγανίου και Βιταμίνης Α, C και Κ, όπως επίσης ασβεστίου, μαγνησίου και πρωτεϊνών που συμβάλλουν στα γερά οστά και παίζουν ρόλο στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Και αντί σάλτσα ντομάτας σας δίνω μία άλλη συνταγή με σάλτσα αυγού –ιδιαίτερα καλή ως πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν τρώνε κρέας -από το βιβλίο Λαχανικά της σειράς Καλή Κουζίνα (εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)

Φασολάκια με Σάλτσα Αυγού
(για 4 άτομα)

500 γρ φασολάκια
2 αυγά
2 σάλοτ, ψιλοκομμένα ή 1 κουταλιά κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά ξύδι
½ κουταλιά μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Βράζετε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό μέχρι που μόλις να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε, κρατώντας 1 κουταλιά από το νερό τους σε μπωλ. Στο ίδιο μπωλ ρίχνετε τα αυγά και το ξύδι, και τα χτυπάτε όλα μαζί. Περιχύνετε τα φασολάκια με το μίγμα, προσθέτετε τα σάλοτ (ή τα κρεμμύδια) και το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα φασολάκια να σκεπαστούν καλά με μία πηχτή, κρεμώδη σάλτσα. Σκορπίζετε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.