«Ενθύμια» καλοκαιριού

File 28-8-15 - 6 01 21 μ.μ.

[dropcap]Κ[/dropcap]ολυμπήσατε σε ωραίες θάλασσες, ξαπλώσατε ξέγνοιαστες σε παραλίες με άμμο, θυμηθήκατε ωστόσο να αλλάξετε μαγιό; Ή να απλώσετε την πετσέτα σας; Η συνήθεια να μην αλλάζουμε μαγιό, η άμμος και φυσικά οι σεξουαλικές επαφές χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, έχουν αποδειχτεί ότι είναι πηγές μόλυνσης. Οι σημαντικότερος παθολογικές καταστάσεις της καλοκαιρινής περιόδου είναι οι μυκητιάσεις, οι μικροβιακές κολπίτιδες (κοινά παθογόνα μικρόβια, αιμόφιλος, τριχομονάδες, χλαμύδα) και οι ιογενείς λοιμώξεις (HPV, έρπης γεννητικών οργάνων).

Μυκητιάσεις

Οι κολπίτιδες οφείλονται συνήθως στον μύκητα Candida Albicans. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της κολπικής μυκητίασης. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι γυναίκες κολλούν τους μύκητες από τη θάλασσα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η περιοχή που κολυμπάμε να είναι πολύ μολυσμένη, ουσιαστικά δηλαδή να απαγορεύεται η κολύμβηση. Υπάρχουν βέβαια και οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητών, όπως η λήψη αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών. Η μυκητίαση εκδηλώνεται με κνησμό στο αιδοίο και παχύρρευστο λευκό έκκριμα από τον κόλπο. Εάν αντιληφτείτε παρόμοια συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γυναικολόγο σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία γίνεται τοπικά με κολπικές αντιμυκητιασικές κρέμες, κολπικά υπόθετα αλλά και χάπια. Καθοριστικός παράγοντας για να επιτύχει η θεραπεία, είναι να συμμετέχει και ο σύντροφος σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποτροπιασμού των μυκητιάσεων έχει αποδειχθεί ότι οφειλόταν στην αποχή του συντρόφου από τη θεραπεία. Απαραίτητη είναι η χρήση του προφυλακτικού. Προληπτικά, είναι επίσης απαραίτητη η τήρηση των κανόνων υγιεινής τοπικά και η διατήρηση των υγρών περιοχών του σώματος, στεγνών και καθαρών.

Κολπίτιδες

Έξαρση παρουσιάζουν ακόμη οι κολπίτιδες από αιμόφιλο, τριχομονάδες, κοινά μικρόβια, μυκόπλασμα και χλαμύδια. Σε αυτέ τις περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με απλή γυναικολογική εξέταση ή μικροβιολογική καλλιέργεια κολπικού υγρού. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, ανάλογα με το είδος του μικροβίου και για αυτό δεν πρέπει να προβαίνετε σε αυτοσχέδιες θεραπείες. Και εδώ η θεραπεία του συντρόφου είναι καθοριστική, όπως και η χρήση προφυλακτικού.

HPV, λοιμώξεις και έρπης

Οι καλοκαιρινές διακοπές ευνοούν τις εφήμερες σχέσεις οπού σε αυτές οφείλονται οι HPV λοιμώξεις. Η διάγνωση της HPV κολπίτιδας γίνεται με γυναικολογική εξέταση, οπότε είναι εμφανή τα κονδυλώματα, καθώς και με τεστ ΠΑΠ. Η έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μία άλλη λοίμωξη που μπορεί να ταλαιπωρήσει το γυναικείο γεννητικό σύστημα. Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και τα συμπτώματα, αλλά υπάρχουν ευρήματα και στο τεστ ΠΑΠ. Θεραπευτικά υπάρχουν αξιόπιστες φαρμακευτικές αγωγές με καλά αποτελέσματα, οι υποτροπές όμως δεν είναι σπάνιες.