Endobioma, το δραστικό συστατικό που καταπολεμά το έκζεμα

Μπορεί το έκζεμα να μην αποτελεί απειλή για την υγεία, δεν σημαίνει όμως ότι η φλεγμονή, ο κνησμός, ο ερεθισμός και η ερυθρότητα του δέρματος – τα κύρια συμπτώματα του εκζέματος -δεν δημιουργούν προβλήματα στην εμφάνιση και ταλαιπωρούν την καθημερινή ποιότητα ζωής στους πάσχοντες. Τόσο σε μεγάλους όσο και σε μικρούς. Σύμφωνα με στοιχεία ένας στους έξι ανθρώπους παρουσιάζουν έκζεμα, υπολογίζεται ότι έως και το 86% των παιδιών με έκζεμα έχουν διαταραχές στον ύπνο κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, ενώ το 60% αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο.  Όσο για τους ενήλικες υπολογίζεται ότι το 79% των ενηλίκων με έκζεμα αναφέρουν ότι απουσιάζουν από την εργασία λόγω των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Τι είναι το έκζεμα

Όπως απαντούν ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), ο όρος «ατοπία» σημαίνει εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων εξαιτίας κληρονομικής προδιάθεσης. Η ατοπική δερματίτιδα αποκαλείται και ατοπικό έκζεμα, για αυτό, συνήθως, όταν μιλάμε για το «έκζεμα» αναφερόμαστε σε αυτήν. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Τα πιο συνηθισμένα σημεία εκδήλωσης στα μωρά είναι το κρανίο και το πρόσωπο (ιδιαίτερα τα μάγουλα), το πρόσθιο τμήμα των γονάτων και οι αγκώνες. Στα παιδιά εμφανίζεται συχνότερα στον αυχένα, τους καρπούς, τα πόδια, τους αστραγάλους, στις πτυχές των αγκώνων ή των γονάτων και ανάμεσα στους γλουτούς. Στους ενήλικες το εξάνθημα συχνά εκδηλώνεται στους αγκώνες και τα γόνατα. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο το δέρμα. Όπως λέει ο Dr. Δημήτρης Μήτσιας MD, PhD Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών «το έκζεμα (η ατοπική δερματίτιδα σε μικρή ηλικία) είναι αίτιο, βασικός προδιαθεσικός παράγοντας, τροφικής αλλεργίας καθώς τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είναι αυξημένου κινδύνου να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές. Υπάρχουν τρόφιμα που ενδεχομένως θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να επιδεινώσουν παροδικά (προσοχή, όχι να προκαλέσουν) το έκζεμα όπως τα όξινα τρόφιμα (π.χ. εσπεριδοειδή ή ντομάτες) ή τα τρόφιμα με συντηρητικά (π.χ. συσκευασμένα). Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρουσία και άλλων επιβαρυντικών του εκζέματος παραγόντων όπως το κρύο, μια λοίμωξη, η μεγάλη ποσότητα των τροφών αυτών κ.ά. Τονίζεται ότι η συνολική και απόλυτη αποφυγή των τροφών αυτών δεν συνίσταται»1.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για το έκζεμα

Αν και η κατ’ εξοχήν εποχή για εξάρσεις του εκζέματος είναι ο χειμώνας γιατί ευνοεί την ξηροδερμία, το καλοκαίρι η αυξημένη εφίδρωση σε συνδυασμό με τη χρήση παχύρευστων δερμοκαλλυντικών μπορούν να το χειροτερεύσουν λόγω της δυσχέρειας στην εξάτμιση του ιδρώτα. Υπάρχουν ακόμα ερεθιστικοί παράγοντες όπως τα μάλλινα και συνθετικά ρούχα που το πυροδοτούν, επιβαρύνεται από τα καθαριστικά για το πλύσιμο των ρούχων και επιδεινώνεται από το έντονο στρες αλλά και από ορισμένα συστατικά όπως γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ και η ρετινόλη που συναντάμε σε καλλυντικά.

Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Με τη βοήθεια της ιατρικής και της επιστήμης. Συμβουλευόμαστε το γιατρό και αναζητάμε το κατάλληλο προϊόν που θα ανακουφίσει το δέρμα από τα συμπτώματα.
Η La Roche-Posay στην αναζήτηση της να δημιουργεί ουσιαστικές δερματολογικές λύσεις για όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις και της οποίας τα προϊόντα συνιστούν οι δερματολόγοι παγκοσμίως, στράφηκε στη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις παθήσεις του ευαίσθητου δέρματος και το μικροβίωμα. Συνήθως όταν μιλάμε για το μικροβίωμα αναφερόμαστε στο έντερο αλλά δεν είναι μόνο το έντερο αλλά και το δέρμα, το οποίο διαθέτει το δικό του οικοσύστημα μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνειά του.

Endobioma, το δραστικό συστατικό που καταπολεμά το έκζεμα

Κατανοώντας ότι τα συμπτώματα του εκζέματος επιδεινώνονται από την ανισορροπία του μικροβιώματος, οι επιστήμονες της εταιρίας ανακάλυψαν το Endobioma, ένα νέο δραστικό συστατικό που έχει τη δυνατότητα να στοχεύει συγκεκριμένα τα κύρια βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή, διατηρώντας σε ισορροπία όλα τα υπόλοιπα βακτήρια που είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος του δέρματος. Αποτέλεσμα είναι η νέα Lipikar Eczema MED Κρέμα, ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν (ιατροτεχνολογικά είναι τα προϊόντα που αντιμετωπίζουν μία πάθηση χωρίς φαρμακευτική ουσία) που εξαλείφει τα φλεγμονώδη βακτήρια για να ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα του εκζέματος.

Lipikar Eczema Med Cream, η κρέμα που συμβάλλει στην ισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος.

Με πλούσια υφή που απορροφάται γρήγορα, χωρίς άρωμα και κορτικοστερεοειδή και υποαλλεργική, κατάλληλη ακόμα και για μωρά, φοριλεται σε όλο το πρόσωπο, το σώμα και τα χέρια. Σε κλινική μελέτη μέσα σε τρεις μέρες το 65% των χρηστών είδαν σημαντική βελτίωση, ενώ μέσα σε επτά ημέρες είδε αποτέλεσμα το 91% των χρηστών. Σημειώνεται δε ότι το 100% των παιδιών και το 95% των ενηλίκων είδαν την ποιότητα της ζωής τους να βελτιώνεται μετά από δεκατέσσερις μέρες χρήσης.

 (πηγές: 1. www.bovary.gr/beauty/tailor-made/i-sosti-antimetopisi-tis-atopikis-dermatitidas, Onmed.gr)