Δείτε τις δουλειές του σπιτιού με άλλο μάτι

[dropcap]Η[/dropcap] ιδέα για αυτό το άρθρο ήρθε σήμερα το πρωί που έπλενα τα τζάμια. Το σπίτι μου έχει μεγάλες τζαμαρίες και η βροχή των τελευταίων ημερών είχε βρομίσει τα τζάμια. Κρατώντας στο αριστερό μου χέρι στο σφουγγάρι και κάνοντας κυκλικές κινήσεις για να τα πλύνω, σκύβοντας κάθε τόσο στη μικρή λεκάνη για να το ξεβγάζω και στο δεξί μου τον καθαριστήρα, μου ήρθε στο μυαλό μία σκηνή από την ταινία Karate Kid. Εκείνη, που ο σοφός δάσκαλος μάθαινε στον ανυπόμονο μαθητή τεχνικές του καράτε, μέσα από καθημερινές δουλειές. Μία από αυτές ήταν το πλύσιμο των τζαμιών. Οι κινήσεις ήταν κυκλικές. Άλλες φορές διαγράφοντας μεγάλο κύκλο και άλλες μικρότερο, με την ίδια ή διαφορετική φορά. Στην αρχή ο ρυθμός ήταν αργός, άλλο όσο ο μαθητής εξοικειωνόταν τόσο πιο γρήγορος γινόταν. Σκοπός του μαθήματος ήταν μέσα από αυτές τις κινήσεις να του μάθει τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια. Το πλύσιμο των τζαμιών ήταν απλώς το μέσο της εκπαίδευσης.

Αυτό σκεφτόμουν χαμογελώντας και άρχισα να παρατηρώ τις κινήσεις μου. Σίγουρα και τα δύο μου χέρια γυμναζόντουσαν από την ωμική ζώνη. Το ένα διέγραφε κύκλους και το άλλο πήγαινε πάνω-κάτω ή αριστερά προς δεξιά, ανάλογα με το ύψος και την τοποθέτηση των τζαμιών. Μέσα στο παιχνίδι είχαν μπει και τα πόδια. Ανάλογα πάλι με τα τζάμια, αλλά και με την κίνηση, ήταν σε θέση σούμο, όπως την αποκαλούμε όταν είναι ανοιχτά και τα λυγίζουμε ή πιο κλειστά στο άνοιγμα των ισχίων για να έρθω σε θέση σκουώτ. Ενεργοποιημένο το powerhouse. Πλάκα έχει. Δοκιμάστε το και εσείς την επομένη φορά

Όμως δεν είναι μόνο με το πλύσιμο των τζαμιών που μπορούμε να γυμναστούμε. Σκεφτείτε λίγο πόσες άλλες δουλειές κάνουμε καθημερινά οι οποίες γίνονται τελείως μηχανικά. Για παράδειγμα, το πλύσιμο των πιάτων. Στεκόσαστε μπροστά στο νεροχύτη, με τους ώμους γερμένους, την πλάτη σκυφτή και το υπόλοιπο σώμα εντελώς αφημένο. Με μία μικρή διόρθωση, φέρνετε τους ώμους σας πίσω, κρατάτε την πλάτη σε ευθεία και κάνετε στατικούς κοιλιακούς ρουφώντας απλώς την κοιλιά σας προς τα μέσα. Από πέντε λεπτά τη φορά επί πόσες φορές την ημέρα και την εβδομάδα πλένετε τα πιάτα, κάντε το άθροισμα.

Από την άλλη μεριά, το σιδέρωμα μπορεί να γίνει η καλύτερη ώρα για διαλογισμό. Επειδή είναι μία δουλειά που παίρνει αρκετό χρόνο, είναι μοναχική, αρκετά επικεντρωμένη και αν κρίνω από τον εαυτό μου, προτιμάμε να την κάνουμε το βράδυ, τότε που όλα  έχουν τακτοποιηθεί και ησυχάσει, μπορεί να γίνει μία από τις καλύτερες ώρες για να φροντίσετε το πνεύμα σας, να χαλαρώσετε και να βρείτε την εσωτερική ηρεμία.