Δερμάιος, μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

Ένα μήνα πριν το καλοκαίρι, ο Μάιος καθιερώνεται από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία ως ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του δερματικού καρκίνου για να τονιστεί η σημαντικότητα της δερματολογικής εξέτασης ώστε να εκτιμηθούν έγκαιρα και σωστά επικίνδυνες αλλοιώσεις και νέα ύποπτα σημάδια στο δέρμα μας.

Κος Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας με την Επίσημη Πρέσβειρα της εκστρατείας ΔΕΡΜΑΪΟΣ 2024 κα Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Χρυσή Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Χάλκινη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Βάδην.

Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί. Όπως μας ενημέρωσε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΔΑΕ κος Ιωάννης Μπάρκης , «ο δερματικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών καρκίνου δέρματος από το άθροισμα νέων περιστατικών καρκίνου εντέρου, προστάτη, πνεύμονα και μαστού».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση υγείας (ΠΟΥ), στις ανεπτυγμένες χώρες υπολογίζονται 3 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου δέρματος κατ’ έτος, από τα οποία 300.000 είναι κακοήθη μελανώματα. Οι στατιστικές λένε ότι είναι δεδομένο ότι ο 1 στους 5 θα εμφανίσει καρκίνο δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και έχει αποδειχθεί με ειδικούς αλγόριθμους ότι για τα επόμενα χρόνια, μετά από μια εικοσαετία οι 4 στους 5 θα εμφανίσουν δερματικό καρκίνο, ενώ σχεδόν όλοι μας, ακόμα και σήμερα, θα εμφανίσουμε προκαρκινικές βλάβες κατά τη διάρκεια της ζωής μας. «Έχει καταγραφεί διεθνώς ότι έχοντας 5 η περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος», συνεχίζει ο κος Μπάρκης, «ωστόσο, όταν εντοπιστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με τις νέες, καινοτόμες θεραπείες το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για το μελάνωμα αγγίζει ποσοστό πάνω από 90%.”

Τα στοιχεία δεν είναι για να μας τρομάξουν αλλά για να μας αφυπνίσουν ώστε να προστατεύουμε το δέρμα μας καθημερινά και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ως beauty editor για πολλά χρόνια στα περιοδικά «Γυναίκα», «Πρακτική» και «Vita» επεσήμαινα μέσα από τα άρθρα μου τη χρήση αντηλιακού γιατί είναι η φωτογήρανση που «γερνάει» περισσότερο την επιδερμίδα μας από ότι η βιολογική μας ηλικία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η υπεριώδη ακτινοβολία έχει αθροιστική δράση και όλοι οι δερματικοί καρκίνοι σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.  Από τον δερματικό καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι δέρματος (I, II) δηλαδή άτομα της λευκής φυλής με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και γαλανά μάτια, κινδυνεύουν επίσης άτομα που έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου στην οικογένεια τους, άτομα που έχουν υπερεκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε άτομα που ασχολούνται με καλοκαιρινά σπορ, αθλητές κ. ά.

Κινδυνεύουν ιδιαίτερα όσοι έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, άτομα μεγάλης ηλικίας, λόγω της αθροιστικής δράσης του ήλιου έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν δερματικό καρκίνο, άτομα με ουλές από εγκαύματα 3ου βαθμού και ασθενείς οι οποίοι κάνουν χρήση ανοσοκατασταλτικών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων.

«Συνιστάται να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο όταν αυτός είναι κοντά στη γη, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 16:00, να κάνουμε σωστή χρήση του κατάλληλου αντηλιακού, δηλαδή να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας παραπάνω από 30, να το εφαρμόζουμε 20’ πριν από την έκθεση στον ήλιο, να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες και πάντα μετά την κολύμβηση και την σωματική άσκηση γιατί το νερό και ο ιδρώτας αποδυναμώνουν τη δράση του, να προστατεύουμε ιδιαιτέρως ειδικά σημεία στο πρόσωπο και στο σώμα (μύτη, χείλη, αυτιά, φαλάκρα, λαιμό) και να προστατευόμαστε επίσης και με φυσικούς τρόπους (γυαλιά ηλίου, πλατύγυρα καπέλα, μανίκια κ.λπ.). Να φροντίζουμε ιδιαίτερα την ηλιοπροστασία των παιδιών, το δερματάκι των οποίων είναι πολύ ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και να θυμόμαστε πως τα βρέφη μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος μετά την ηλιοέκθεση», τονίζει ο κος Μπάρκης. «Πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι τα πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα σε νεαρές ηλικίες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας δερματικού καρκίνου σε μεγαλύτερες ηλικίες, και φυσικά πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι την σημαντικότητα αφενός μεν της σωστής ενημέρωσης αφετέρου δε της σωστής πρόληψης και κατ’ επέκταση της έγκαιρης διάγνωσης. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι να εντάξουν όλοι τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με εξέταση σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον Δερματολόγο, γιατί ο δερματικός καρκίνος όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα πολύ σπάνια θα δημιουργήσει προβλήματα».

 

Τι να προσέξετε στο δέρμα σας

Υπάρχουν κάποια ύποπτα σημάδια και αλλοιώσεις που πρέπει να μας ανησυχούν και να μας κινητοποιούν να απευθυνθούμε άμεσα στον δερματολόγο μας, όπως προϋπάρχοντες σπίλοι (ελιές) που αλλάζουν σχήμα, χρώμα, μέγεθος, ελιές που αιμορραγούν, ελιές με ασυμμετρία και ακανόνιστα όρια, κάποια νέα σημάδια που εμφανίζονται ξαφνικά, μια πληγή που δεν κλείνει και αλλοιώσεις στο δέρμα που αιμορραγούν.

Φέτος, η εκστρατεία γίνεται για τρίτη χρονιά και περιλαμβάνει πολλές παράλληλες ενέργειες σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 20 Μαΐου θα γίνουν δύο Δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από Δερματολόγους, στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, 10:00 – 14:00 και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 12:00 – 16:00. Οι εν λόγω δράσεις θα φτάσουν σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μέσα από Δερματολογικές Κλινικές Νοσοκομείων και Ιατρικούς Συλλόγους και τέλος σε απομακρυσμένα, ακριτικά νησιά σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Αγκαλιάζω και με τη ΜΚΟ Ομάδα Αιγαίου κατά τη διάρκεια του 30ου Διάπλου.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Χρυσή Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Χάλκινη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Βάδην, επίσημη Πρέσβειρα της εκστρατείας ΔΕΡΜΑΪΟΣ 2024

(για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.dermaios.gr)