CoolSculpting, με τη δύναμη του κρύου για ένα σμιλευμένο σώμα

Coolsculpting

[dropcap]Υ[/dropcap]πάρχουν μερικά πράγματα που είναι αρκετά επίμονα ώστε να αντιστέκονται, όποια προσπάθεια κι αν κάνετε μόνοι σας. Ένα από αυτά είναι το τοπικό πάχος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος όπως στους γλουτούς ( τα γνωστά ψωμάκια), στην κοιλιά, στο πλάι της μέσης, στο εσωτερικό των μηρών και στα μπράτσα, περιοχές που δύσκολα αντιμετωπίζονται με τη δίαιτα και την άσκηση. Μέχρι πρόσφατα η πιο διαδεδομένη μέθοδος ήταν η λιποαναρρόφηση, ωστόσο απαιτούσε χειρουργική επέμβαση και ο χρόνος αποθεραπείας ήταν μεγάλος. Τη θέση της έχει πάρει η κρυολιπόλυση μία μη χειρουργική διαδικασία λιπογλυπτικής σώματος, η οποία δεν αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία, ενώ μειώνει το στρώμα του λίπους χωρίς να βλάπτει το δέρμα ή άλλους ιστούς. «Πρόκειται για τη μέθοδο CoolSculpting της Αμερικανικής εταιρείας Zeltiq, που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία ψύξης για να αποβάλει το τοπικό λίπος, εγκεκριμένη από τον FDA Αμερικής (Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων) με σήμανση CE ως κατηγορίας IIa ιατρική συσκευή και με πρόσθετες ιατρικές εγκρίσεις σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης που την εφαρμόζει.

Μελετώντας ότι τα λιποκύτταρα είναι ευάλωτα σε χαμηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ιστούς τους δέρματος, η λειτουργία της βασίζεται στη χρήση του ψύχους στις περιοχές – σε ελεγχόμενη διαδικασία – (Freeze Detect) που αναγκάζει τα λιποκύτταρα να μπουν σε «απόπτωση», δηλαδή να καταστραφούν και στη συνέχεια ν’ αποβληθούν από τον οργανισμό με φυσικές, μεταβολικές διεργασίες.

Αποτέλεσμα είναι ο συνολικός αριθμός λιποκυττάρων στην περιοχή και το τοπικό πάχος να μειώνεται και να βελτιώνεται η εικόνα του σώματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η θεραπεία της κρυολιπόλυσης χρειάζεται συνήθως μία συνεδρία. Ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής θεραπείας, μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως και 2 ώρες περίπου. Από την ανταπόκριση που έχει κάθε επιδερμίδα θα κριθεί αν θα χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία. Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό 2-3 μήνες μετά την εφαρμογή.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή αντενδείξεις;

«Η τεχνολογία κρυολιπόλυσης (coolscultping) είναι απόλυτα ασφαλής χάρη στην ελεγχόμενη διαδικασία ψύξης και διαθέτει ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας», απαντάει ο κ. Γαϊτάνης. «Γίνεται αξιολόγηση και παίρνουμε πάντα ένα πλήρης ιατρικό ιστορικό. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχει βηματοδότης, διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος, δακτυλίδι στομάχου, σε περιοχές όπου υπάρχει πρόσφατη χειρουργική τομή (μετά το πέρας 6μηνου μπορεί να πραγματοποιηθεί). Αντενδείκνυται επίσης σε καρκινοπαθείς και σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν συγκατάθεσης του γιατρού τους. Επίσης να μην υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα στο σώμα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Κάτι όμως που θα πρέπει να συμπληρώσουμε, είναι, ότι η κρυολιπόλυση δεν είναι λύση για απώλεια βάρους. Απευθύνεται σε άτομα με καλές διατροφικές συνήθειες, σε καλή φυσική κατάσταση, που έχουν περιοχές τοπικού λίπους και θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ: 210-7222070.