Ασκήσεις γιόγκα μέσα στη θάλασσα

Photo 6-8-14 - 9 39 56 π.μ. [dropcap]Σ[/dropcap]τη θάλασσα μπορούμε να κολυμπήσουμε, να παίξουμε, να κάνουμε γυμναστική αλλά και να χαλαρώσουμε. Οι παρακάτω πέντε ασκήσεις γιόγκα, δεν απευθύνονται μόνο στους λάτρεις, αλλά και σε όσους αγαπούν την άσκηση και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό…

Η Στάση του Δέντρου

Βελτιώνει την ισορροπία και ενδυναμώνει τους μηρούς, τις γάμπες, τους αστραγάλους και τη σπονδυλική στήλη.

Σε βάθος οπού το νερό να είναι στο ύψος του στήθους, σταθείτε με τα πόδια τεντωμένα. Φέρτε το βάρος στο δεξί πόδι σας και τοποθετείστε το πέλμα του αριστερού ποδιού κατά μήκος του δεξιού ποδιού. Η λεκάνη να κοιτάει μπροστά και τα ισχία να είναι στο ίδιο ύψος. Φέρτε τα χέρια μπροστά στο στήθος και με ανοιχτούς τους αγκώνες, έχοντας κάτω τους ώμους, πιέζεται τις παλάμες μεταξύ τους. Επιμηκύνετε τη σπονδυλική στήλη, νιώθοντας ότι ψηλώνετε και πατήστε το πέλμα του αριστερού ποδιού σας ακόμα πιο σταθερά στο δεξί μηρό σας. Εστιάστε σε ένα σταθερό σημείο μπροστά σας και κρατήστε για πέντε βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε ισορροπώντας αυτή τη φορά στο αριστερό σας πόδι.

Στο στρώμα: όταν βελτιώνεται η ισορροπία νιώθουμε και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Δοκιμάστε να την κάνετε έχοντας τα μάτια σας κλειστά.

Κατακόρυφη στήριξη

Βελτιώνει την ισορροπία, την ικανότητα και τον έλεγχο της αναπνοής, τονώνει τα χέρια, τους ώμους και τον κορμό. 

Με το νερό στο ύψος της μέσης σας περίπου, πάρτε μια μεγάλη εισπνοή και βουτήξτε κάθετα τοποθετώντας τα χέρια σας στο βυθό, ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Φέρτε τα πόδια σε ευθεία με τον κορμό σας, όπως θα κάνατε στο έδαφος. Προσπαθώντας να ευθυγραμμιστείτε, κρατήστε την αναπνοή σας. Στόχος είναι να κάνετε 8 επαναλήψεις. Στην αρχή, ξεκινήστε από πιο βαθιά και σταδιακά έρχεστε πιο ρηχά ώστε να πετύχετε να φαίνονται έξω από το νερό και τα γόνατα.

Στο στρώμα: οι ανεστραμμένες θέσεις βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και δυναμώνουν τους πνεύμονες. Επιπλέον, ψυχολογικά βοηθούν να ξεπεράσετε το φόβο να είσαστε ανάποδα και να δείτε τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Η στάση του πολεμιστή

Δυναμώνει τα πόδια, τους γλουτούς, τους ώμους και την πλάτη. Βελτιώνει το συντονισμό και ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις.

Μπείτε μέχρι εκεί που το νερό θα είναι στο ύψος της λεκάνης σας. Φέρτε τα χέρια ψηλά με τις παλάμες όσο πιο κοντά γίνεται μεταξύ τους. Κάντε ένα μεγάλο βήμα μπροστά ώστε το γόνατο να είναι σε ορθή γωνία με τον αστράγαλο και χαμηλώστε τον κορμό σας σε μεγάλη προβολή. Κρατήστε για 2 αναπνοές εκτείνοντας το σώμα σας ενώ ταυτόχρονα χαμηλώνετε το κέντρο βάρους σας. Σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τους μυς των γλουτών και των ποδιών σας, κάνετε ένα μικρό άλμα για να αλλάξετε θέση. Επαναλαμβάνετε 8 φορές για κάθε πόδι.

Στο στρώμα: Αυτή η άσκηση σμιλεύει τους μηρούς και τους γλουτούς και βοηθάει στο σκουώτ, στο spinning και στο ποδήλατο. Επιπλέον, η άνωση του νερού ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις τους αστραγάλους, στα γόνατα και στα ισχία.

Βάρκα

Ενδυναμώνει τους κοιλιακούς, τα χέρια, τους ώμους και τους μυς της πλάτης, σμιλεύει τους μηρούς και τους γλουτούς

Ανοίγετε τα χέρια στο πλάι και τραβώντας μέσα την κοιλιά σας, προσπαθείτε να φέρετε και τα δύο πόδια μαζί, ενωμένα και τεντωμένα προς τα ισχία σας. Μένετε σε αυτή τη θέση για 2 αναπνοές. Τα κατεβάζετε με έλεγχο κρατώντας την πλάτη σας όσο πιο ίσια γίνεται και τα ξανά ανεβάζετε αμέσως νιώθοντας την αντίσταση του νερού. Δοκιμάστε να κάνετε αυτή την πάνω- κάτω κίνηση 8 φορές.

Στο στρώμα: Οι περισσότερες ασκήσεις που έχουν άρση ποδιών, αν δεν εκτελεστούν σωστά καταπονούν αρκετά τη μέση. Το νερό ελαχιστοποιεί αυτό τον κίνδυνο.

Σαβάσανα

Τονώνει τους κοιλιακούς και ηρεμεί τις αισθήσεις.

Η άσκηση της χαλάρωσης. Ανάσκελα, φέρτε το σώμα σας σε οριζόντια θέση, αφήνοντας τα χέρια σας να ανοίξουν στο πλάι. Αρχίστε να αναπνέετε αργά. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ότι είσαστε σ’ ένα κρεβάτι που επιπλέει. Ο ήχος της θάλασσας, το άδειασμα του νου και η αίσθηση ότι επιπλέετε, θα ηρεμήσουν το σώμα και το πνεύμα σας

Στο στρώμα: Παίρνετε βαθιές αναπνοές. Με κάθε εκπνοή, νιώθετε την ένταση που έχει συσσωρευτεί στο σώμα σας να φεύγει. Αφήνετε το σώμα να μαλακώσει και να χαλαρώσει, αφήνοντας και τις σκέψεις σας να προσπεράσουν και να φύγουν. Να νιώθετε μόνο την αναπνοή σας.

(πηγή: Natural Health, internet)