Ανάμικτα λαχανικά στο φούρνο, ένα από τα λατρεμένα μου πιάτα

Τα ανάμικτα λαχανικά στο ταψί είναι η γιορτή του λαχανόκηπου στο πιάτο σας. Είναι υγιεινά και ελαφριά, είναι πεντανόστιμα και γίνονται πανεύκολα. Είναι η λύση όταν σκέφτομαι τι θα μαγειρέψω, αποτελούν από μόνα τους κύριο πιάτο και συνοδεύουν υπέροχα άλλα πιάτα.  Είναι και το φαγητό (μαζί με την τυρόπιτα) που με βγάζει ασπροπρόσωπη όταν είμαι καλεσμένη κάπου και θέλω να ετοιμάσω κάτι σπιτικό. Αυτό που κάνει μοναδικό το τόσο απλό πιάτο είναι οι συνδυασμοί γεύσεων που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους και η ποικιλία χρωμάτων. Ίσως και για αυτό αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και είναι απλό γιατί μπορείτε να βάλετε ό,τι λαχανικό σας αρέσει ή είναι διαθέσιμο στην αγορά ώστε να το απολαμβάνετε κάθε εποχή και όχι μόνο το καλοκαίρι, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται. Τα ανάμικτα λαχανικά στο φούρνο είναι ένα πιάτο που συναντάται σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές παραλλαγές. Το λέμε τουρλού (τούρκικη λέξη που σημαίνει διάφορα είδη ανακατεμένα, ποικιλία, επιμειξία) ή μπριάμ, στην Κρήτη το αποκαλούν συμπεθεριό και στη Γαλλία ρατατουϊγ (η διαφορά είναι ότι τα λαχανικά μαγειρεύονται στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο). Αυτή τη φορά, έβαλα γλυκοπατάτα αντί για πατάτα και πρόσθεσα πράσσο. Και προσωπικά μου αρέσει στο ταψί να βάζω τα λαχανικά ατάκτως ερριμμένα. Ποιο είναι το μυστικό; Το κόψιμο των λαχανικών. Επειδή όλα δεν μαγειρεύονται με τον ίδιο χρόνο, τα κόβουμε ανάλογα με τον χρόνο που χρειάζονται για να ψηθούν. Έτσι αυτά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, όπως η πατάτα και το καρότο κόβονται μικρότερα. Ένα δεύτερο μυστικό που αυξάνει τη γεύση είναι να προσθέσετε διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Εκτός από τα κλασσικά αρωματικά, εγώ ρίχνω και κουρκουμά. Και ένα τρίτο μυστικό είναι, αντί για νερό να ρίξετε λίγο κρασί. Τα ψήνετε για μία- μιάμιση ώρα. Τρώγονται χλιαρά, με συνοδεία λευκών τυριών και χωριάτικο ψωμί (προαιρετικά).