One small thing – Να γελάμε, ένας τρόπος να ζούμε ολοκληρωτικά

Λένε ότι είναι παιδιάστικο και ανόητο το γέλιο. Όμως γελάμε πριν ακόμα μιλήσουμε, είναι ένας ενστικτώδης μηχανισμός, το βλέπουμε στα βρέφη.
Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτοί που το λένε δεν γελούν. Και αν κάποιος δεν γελάει, πίσω κρύβονται τραύματα. Αλλά δεν θα γράψω για τραύματα άλλα για τα θαύματα που φανερώνονται όταν γελάμε. Γιατί «αυτός (ή αυτό) που σε κάνει να γελάς, σε βοηθάει να ζεις», όπως είχε πει ο Αθηναίος ποιητής Μένανδρος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Νέας Αττικής κωμωδίας.

Το γέλιο είναι υγεία. Είναι δύναμη. Δίνει ενέργεια. Κάνει κάθε κύτταρο του σώματος να πάλλεται από χαρά, βγαίνει από την ψυχή, χορεύει η καρδιά. Γιατί το γέλιο, το αληθινό και δυνατό γέλιο, περικλείει τις διαστάσεις της ύπαρξη σου. Σώμα, ψυχή και πνεύμα.
Είναι θεραπευτικό το γέλιο. Θυμηθείτε την τελευταία φορά που ήσασταν πεσμένοι ψυχολογικά πόσο καλά αισθανθήκατε όταν κάποιος ή κάτι σας έκανε να γελάσετε. Θεωρείτε το καλύτερο φάρμακο. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς και δρα ενάντια στον πόνο και στις επικίνδυνες συνέπειες του στρες.

Είναι έκφρασης ευτυχίας το γέλιο και μέρος της κατανόησης του σκοπού της ζωής, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις της ζωής που παρουσιάζονται και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Σε ένα κόσμο ανταγωνιστικό και απαιτητικό γεμάτος με υποχρεώσεις, άγχος, κούραση, φέρνει την αισιοδοξία για το μέλλον ότι μπορούμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα βλέποντας τα από διαφορετική οπτική γωνία.

Το γέλιο είναι επικοινωνία. Είναι μέρος του φλερτ, χαρίζει ομορφιά. Με το γέλιο γινόμαστε πιο συμπαθείς, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να έρθουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους. Μας βοηθάει να αποκτήσουμε οικειότητα, προάγει τη δημιουργικότητα και δυναμώνει τις σχέσεις. Είτε είναι ερωτική, φιλική, επαγγελματική. Με το γέλιο λύνουμε πιο εύκολα τις διαφορές και τις συγκρούσεις και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις κριτικές.

Δείτε μία κωμωδία, παίξτε ένα παιχνίδι, ασχοληθείτε με κάτι που σας γεμίζει χαρά και σας κάνει να γελάτε, βρεθείτε με ανθρώπους που έχουν χιούμορ, ακούστε ένα ανέκδοτο, γελάστε με τον εαυτό σας. Το γέλιο είναι δωρεάν, μας υπενθυμίζει τον τρόπο να ζούμε τη ζωή (μας) καλά.