Απολαύστε την σοκολάτα χωρίς τύψεις

Ανήκω στην κατηγορία των choco-holics. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο γλυκό που να προσφέρει την απόλυτη απόλαυση όσο η σοκολάτα. Η σοκολάτα απευθύνεται στο συναίσθημα. Η γεύση και το άρωμα της διεγείρουν τις αισθήσεις, δίνει χαρά και παρηγοριά. Ίσως και για αυτό δικαιώνεται δια μέσου των αιώνων σε όλες τις κουζίνες και στα μέρη του κόσμου.

Γλυκιά, πικρή, γάλακτος, μαύρη, πιο ανοιχτή, σε σκόνη, σε μπάρα, σε ρόφημα, σε γλυκά, τριμμένη, πολυτελής, απλή, με γέμιση είναι άπειρες οι παραλλαγές που τη βρίσκουμε. Και άλλες τόσες οι δημιουργικές δυνατότητες μέσα από συνταγές. Οι ζαχαροπλάστες την λατρεύουν όσο μικροί και μεγάλοι.

Οι Ισπανοί κονκισταδόρες μετέφεραν τη σοκολάτα από τον Νέο Κόσμο. Είχαν δει τους Αζτέκουν που χτυπούσαν και έφτιαχναν ένα ζεστό, αφρώδες ρόφημα που το έλεγαν κακαχουάτλ «πικρό νερό», ενώ στην Αυλή του Μοντεζούμα είχαν απολαύσει ένα πιο πηχτό και πλούσιο ρόφημα που το ονόμαζαν τσοκολάτλ. Αντίθετα από το κακάο, η σοκολάτα διατηρεί όλο το φυσικό βούτυρο του κακάο που βρίσκεται στο υγρό που βγαίνει από τους κόκκους, οπότε είναι πιο πλούσια.

Τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία μας

Όταν θέλετε να φάτε ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι γιατροί από τους διαιτολόγους μέχρι τους καρδιολόγους. Η σοκολάτα χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: την λευκή, τη γάλακτος και τη μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τυπικά από 70% μέχρι 99% καθαρό κακάο ή σκόνη για αυτό και έχει μία πλούσια, δυνατή, γλυκόπικρη γεύση. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο, τόσο λιγότερη ζάχαρη περιέχει η σοκολάτα. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει τουλάχιστον 10% καθαρή σοκολάτα με τουλάχιστον 3,39% λίπος γάλακτος και 12% σκόνη γάλακτος. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες στο γάλα μειώνουν την απορρόφηση των υγιεινών αντιοξειδωτικών από το κακάο. Η λευκή σοκολάτα στην πραγματικότητα δεν είναι σοκολάτα γιατί δεν περιέχει καν σκόνη κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο.

Περιέχει υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά

Φλαβανόλες και πολυφαινόλες είναι οι δύο μεγάλες ομάδες αντιοξειδωτικών που περιέχει η μαύρη σοκολάτα γνωστές για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες ασκούν πολλά οφέλη στην καρδιά. Σχετίζονται με την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, μιας ουσίας που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Οι πολυφαινόλες κακάου της μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται στον έλεγχο της χοληστερόλης, αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Οι φλαβανόλες καταπολεμούν επίσης τις κυτταρικές βλάβες που οφείλονται στην γήρανση. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Είναι πλούσια σε στοιχεία απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, η μαύρη σοκολάτα περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό. Ο σίδηρος είναι, μεταξύ άλλων, απαραίτητος για την αιμοποίηση και την προστασία από την αναιμία, ενώ ο χαλκός διεγείρει την απορρόφησή του. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην προστασία από τις μυϊκές κράμπες και διευκολύνει τον ποιοτικό ύπνο. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για γερό ανοσοποιητικό, ενώ τον φώσφορο χρειαζόμαστε μεταξύ άλλων για υγιή οστά και δόντια.

Θεωρείται ιδανική τροφή για τη γνωστική λειτουργία

Η μαύρη σοκολάτα συμπληρώνει τη λίστα με τις 15 ιδανικές τροφές για τον εγκέφαλο που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη για καλό λόγο. Έρευνες έχουν δείξει ότι «η οξεία και η χρόνια πρόσληψη κακάο πλούσιου σε φλαβανόλη σχετίζεται με αυξημένη ροή αίματος προς την εγκεφαλική φαιά ουσία και έχει προταθεί ότι οι φλαβανόλες κακάο μπορεί να είναι ευεργετικές σε συνθήκες με μειωμένη ροή του εγκεφαλικού αίματος, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του εγκεφαλικού επεισοδίου».

Φτιάχνει τη ψυχική διάθεση

Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι ο πιο γλυκός και γρήγορος τρόπος να σας φτιάξει τη διάθεση, λόγω των πολυφαινόλων που μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Τι ωστόσο να προσέχετε

Αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερη απ’ ό,τι τα άλλα είδη σοκολάτας. Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες) ή να προκαλέσει διεγερτική δράση π.χ. νευρικότητα, ταχυπαλμία, αϋπνία. Να θυμάστε επίσης η μαύρη σοκολάτα δεν είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες ή σε λίπος, περιέχει μέτριες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών για αυτό να μην το παρακάνετε.

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα

Πόση μαύρη σοκολάτα μπορούμε να τρώμε για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη και να μην παχύνουμε; 30 γραμμάρια (αντιστοιχούν σε τρία μικρά τετράγωνα που περιέχουν γύρω στις 180 θερμίδες) την ημέρα είναι υπεραρκετά, απαντούν οι ειδικοί.

Μπράουνι

Από τα αγαπημένα μου γλυκίσματα, από το βιβλίο “Το Βιβλίο της Κουζίνας“, εκδόσεις Τερζόπουλος.

90 γρ. σόρτενινγκ, μαγειρικό λίπος ή βούτυρο
50 γρ. κακάο σκόνη
225 γρ. ζάχαρη, κατά προτίμηση με άρωμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
60 γρ. αλεύρι μαλακό
μισό κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
αλάτι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνετε το λίπος σε μια κατσαρόλα, το βγάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε σε αυτό το κακάο και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυτά ένα-ένα, χτυπώντας τα καλά. ρίχνετε το αλεύρι και την μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα, μαζί με ¼ κουταλ. Τσαγιού ακάτι. Χτυπάτε ελαφρά και μετά αδειάζετε το μίγμα σε τετράγωνο ταψάκι 20 εκ. ψήνετε για 30 λεπτά.
Για να δείτε αν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάτε με μία οδοντογλυφίδα: αν βγει στεγνή το αποσύρετε από τον φούρνο. Το αφήνετε να κρυώσει μέσα στη φόρμα του. Αν θέλετε, ρίχνετε λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.
Κόβετε το μπράουνι σε τετράγωνα 5 εκ. όταν κρυώσει. Θα έχετε 20 κομμάτια.

(πηγή: iatropedia, running magazine)