One small thing – Κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις

Αν φροντίζετε καθημερινά την ομορφιά σας χρησιμοποιώντας καλλυντικά προϊόντα για να καθυστερήσετε τα σημάδια που φέρνει ο χρόνος, δείξτε την ίδια μεθοδικότητα για την υγεία σας και κάνετε τους προληπτικούς ελέγχους ακόμα και δεν έχει εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει την ανάγκη για πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, πρόσβαση σε θεραπείες και ανακουφιστικής φροντίδας των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τις ετερόκλητες νόσους στις οποίες αναφερόμαστε με το γενικό όρο «καρκίνος». Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζεται ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Οι περισσότεροι καρκίνοι έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται, αλλά το εάν τελικά θα το κάνουν ή όχι, και πόσο γρήγορα, εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες.

O καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.

Τα είδη καρκίνου με την πιο υψηλή θνησιμότητα είναι κατά σειρά:
– καρκίνος του πνεύμονα
– καρκίνος του μαστού
– καρκίνος του προστάτη
– καρκίνος του παχέος εντέρου

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε το 2000, στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Νέας Χιλιετίας κατά του Καρκίνου, στο Παρίσι και αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και την αρχαιότερη οργάνωση κατά του καρκίνου.με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), και εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

«Μήνας Πρόληψης και Υγείας» έχει χαρακτηριστεί ο Φεβρουάριος και οι τακτικές εξετάσεις δεν εξασφαλίζουν μόνο να ζούμε τη ζωή (μας) καλά αλλά σώζουν τη ζωή μας.