17 Ιούλ Η γλυκιά γεύση του καλοκαιριού
Μπορεί το καρπούζι να είναι το πιο δροσιστικό φρούτο για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, το πεπόνι όμως μας κερδίζει με το γλυκό του άρωμα. Εκτός όμως από τη δροσιά του και την πλούσια γεύση του, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάνουν το πεπόνι να είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, σύμπλεγμα των βιταμινών Β όπως Β6 που είναι αναγκαία για τον μεταβολισμό της ενέργειας, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγεία του νευρικού συστήματος, Β1 ή αλλιώς θειαμίνη και Β3 ή νιασίνη που βοηθάει τον οργανισμό να επεξεργαστεί τα λιπαρά και την πρωτεΐνη σωστά, C και κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση, λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει. Έχει επίσης, και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Διαθέτει αντιπηκτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες τα σποράκια του χρησιμοποιούνται να τα κάνουν χυλό. Ταυτόχρονα, το πεπόνι αποδίδει λίγες θερμίδες, ωστόσο χρειάζεται λίγη προσοχή στην κατανάλωση γιατί διαθέτει αρκετή φυσική ζάχαρη (η οποία βέβαια είναι πολύ καλύτερη από την επεξεργασμένη).
Το πεπόνι έχει καταγωγή από την Ασία. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη με αρκετές ποικιλίες. Όταν το διαλέγετε, να έχει συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα. Να το φυλάγεται στο ψυγείο και όταν το κόβετε να το βάζετε σε κλειστό τάπερ ή να το τυλίγετε με μεμβράνη τροφίμων για να μην διαποτίσει με το άρωμα του τα άλλα τρόφιμα. Εκτός από ωμό, το πεπόνι προσφέρετε για χυμό, γρανίτες και παγωτά.
Συμβουλή: πριν το κόψετε να το πλένετε πάντα γιατί η πορώδης φλούδα του συγκεντρώνει αρκετά βακτήρια και μικρόβια από το χώμα ή τα φάρμακα που μεταφέρονται στο μαχαίρι, άρα και στο κομμάτι που θα φάτε.
Σορμπέ Πεπόνι με Ούζο
150 γρ. γάλα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κομματάκια αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
1 ½ κιλό πεπονάκια Κρήτης
2 κουταλιές ούζο
Βράζετε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τα αστεροειδή γλυκάνισου και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Κόβετε στα δύο τα πεπονάκια και τους βγάζετε τους σπόρους, αφαιρείτε τη φλούδα, τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε στο μπλέντερ.
Αφαιρείτε τα αστεροειδή από το μείγμα του γάλακτος και το προσθέτετε στο μπλέντερ μαζί με το ούζο. Τα χτυπάτε μερικά δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε το μείγμα σε παγωτομηχανή και ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή ώστε να παγώσει ομοιόμορφα και να μην σχηματίσει κρυστάλλους. Βάζετε το σορμπέ σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη και το χτυπάτε κάθε μία ώρα με το μίξερ ώσπου να πήξει.
Όταν πρόκειται να το σερβίρετε, βγάζετε το σορμπέ από την κατάψυξη και το μοιράζετε σε μπάλες μέσα στα μπωλ.
(από το βιβλίο «Σπιτικά Γλυκά για όλες τις εποχές», βιβλία Τερζόπουλος)