7+1 φάρμακα από τη φύση για τα πρώτα κρυολογήματα


Ένα συνάχι ήταν το πρώτο κρυολόγημα της νέας εποχής, όπως αποκαλώ το φθινόπωρο, που πέρασα πριν από λίγες ημέρες. Με τον άστατο καιρό που κάνει ώστε δεν ξέρουμε πώς να ντυθούμε και τις κρύες ημέρες να πλησιάζουν, είναι εύκολο να κρυολογήσουμε. Η πιο εύκολη λύση είναι να καταφύγουμε σε κάποιο φάρμακο, αν όμως ψάχνετε για πιο εναλλακτικές λύσεις, η φύση διαθέτει το πιο καλό φαρμακείο για να ξεπεράσουμε τα κρυολογήματα και να τονώσουμε τον οργανισμό μας. Πράσινο τσάι και τίλιο, εχινάκεια και τζίνσενγκ με λίγη ξεκούραση παραπάνω, έκαναν καλά τη δουλειά τους ώστε το κρυολόγημα μου να περάσει γρήγορα και ελαφριά.

Εχινάκεια, από τα πιο γνωστά βότανα για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μας, χάρη στις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες της. Θα τη βρείτε ως ρίζα, βάμμα ή σε κάψουλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα. Συστήνεται καθημερινή χρήση για 10 περίπου μέρες τον μήνα, διότι για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κάμψη του ανοσοποιητικού. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά, όπως η κορτιζόνη.
Τζίνσενγκ, από τα πιο καλά τονωτικά έναντι της κόπωσης που προκαλεί το κρυολόγημα. Προτιμήστε το σιβηριανό επειδή δεν αυξάνει ιδιαίτερα την πίεση. Για αυτό και δεν ενδείκνυται σε άτομα που έχουν πρόβλημα με το καρδιαγγειακό σύστημα (όπως υπέρταση). Για να το χρησιμοποιήσετε ως αφέψημα, βράστε τη ρίζα (μαζί με το νερό). Μπορείτε να καταναλώνετε 1 φλιτζάνι για 2-3 μέρες μετά από ένα κρυολόγημα. Μπορείτε να το βρείτε και σε κάψουλες.
Γλυκόριζα, χρησιμοποιείται κυρίως για να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα. Καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τον βήχα, ενώ ανακουφίζει το αναπνευστικό, αφού είναι αποχρεμπτική και βλεννολυτική. Για προληπτικούς λόγους μπορείτε να την πίνετε ως αφέψημα μία φορά τον μήνα. Θα τη βρείτε ως βάμμα και ως καραμέλα. Δεν ενδείκνυται η χρήση της από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πράσινο τσάι, από τα πιο δημοφιλή χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Μαζί με το μαύρο τσάι και το φασκόμηλο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείτε να πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι.
Τίλιο, αν το κρυολόγημα σας κρατάει ξύπνιους, το τίλιο είναι το καλύτερο ρόφημα. Ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, δρα ευεργετικά ενάντια στις αϋπνίες και απαλλάσσει από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις. Επιπλέον, έχει εφιδρωτικές ιδιότητες.
Πρόπολη, περιέχει εκατοντάδες ενώσεις, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή που προωθούν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες της για αυτό και θεωρείται το ισχυρότερο «αντιβιοτικό της φύσης» για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελεσματική ενάντια των ιώσεων. Με ελάχιστες παρενέργειες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάμμα, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται να υπάρχει ένδειξη αλλεργίας στα μελισσοκομικά προϊόντα.
Σισάντρα, πρόκειται για τον ενός φυτού συγγενικό του μούρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Με αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, προσφέρει ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τονώνει τον οργανισμό και καταπολεμάει την κούραση, αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Μπορείτε να το βρείτε ως καρπό, σε ταμπλέτες ή σε τσάι.
Ζαμπούκος, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης και ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά του ιού του απλού έρπητα. Ενδείκνυται επίσης για κάθε καταρροϊκή φλεγμονή του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Θα τον βρείτε σε φρέσκους καρπούς, φλοιούς ή ως έγχυμα.

(πηγή: περιοδικό Vita, internet)