7 λόγοι που θα σας κάνουν να περπατάτε.

Ανήκω στην κατηγορία που δεν μου αρέσει το τρέξιμο. Το έχω δοκιμάσει, έχω συμμετέχει σε αγώνες 5χλμ, ενίοτε μπορεί να τρέξω, αλλά δεν. Αντίθετα, μου αρέσει πολύ το δυναμικό βάδισμα. Το powerwalking. Μπορώ να περπατήσω χιλιόμετρα και να κάνω μεγάλες αποστάσεις. Το ευχαριστιέμαι πολύ το περπάτημα. Γιατί αντίθετα από το τρέξιμο δεν μου κόβεται η αναπνοή, ούτε παθαίνω εφίδρωση, δεν νιώθω ότι εξαντλούμαι και δεν πονάνε οι αρθρώσεις μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περπατάω αργά, ίσα-ίσα, σταδιακά βρίσκω έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό και τον διατηρώ σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Στην Αθήνα, από το κέντρο που μένω, ξεκινώ από το σπίτι και ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, ανακαλύπτω όλο και κάποιο καινούριο σημείο. Είναι ο τέλειος τρόπος να γνωρίσεις μία περιοχή. Φέτος το καλοκαίρι, ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα το περπάτημα καθώς ήμουν στον Πόρο. Ο Πόρος είναι για μένα το τέλειο νησί για κολύμπι, τρέξιμο ή περπάτημα και ποδήλατο. Κάθε απόγευμα, λίγο πριν βραδιάσει, το είχα βάλει στο πρόγραμμα. Να κάνω τα πέντε μου χιλιόμετρα, μέχρι τη νοητική γραμμή του φάρου, στην είσοδο του κόλπου. Μπορεί οι φίλοι μου να επιμένουν ότι το τρέξιμο είναι ανώτερο από το περπάτημα, ωστόσο το powerwalk είναι και αυτό μία εξαιρετική άσκηση. Και την οποία μπορούν να την κάνουν όλοι για αυτό και συνιστάται σε όλους και για όλες τις ηλικίες, για καλύτερη υγεία. Θυμηθείτε ωστόσο, για να έχει αποτέλεσμα το περπάτημα πρέπει να γίνεται συστηματικά.

1. Είναι μέτρια- ένταση αεροβική άσκηση που μπορεί να την κάνουν όλοι.
Το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό που αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς στο επίπεδο μέτριας έντασης, συνιστάται για την ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος και για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία. Ένας γρήγορος ρυθμός είναι αυτός που αναπνέετε λίγο πιο δύσκολα από το κανονικό – μπορείτε να μιλήσετε, αλλά δεν μπορείτε να τραγουδήσετε. Αν πάρετε τον παλμό σας, θα πρέπει να είναι μεταξύ 50% και 70% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού. Περπατήστε τουλάχιστον 10 λεπτά σε αυτό το επίπεδο για να θεωρηθεί το περπάτημα σας ως άσκηση άσκησης μέτριας έντασης. Θα πρέπει να επιδιώκετε τουλάχιστον 30 λεπτά να περπατάτε την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε συνεδρίες 10 λεπτών τη φορά.
Tip: Ξεκινήστε με έναν εύκολο ρυθμό για ένα έως τρία λεπτά για να προθερμανθείτε και τελειώσετε πάλι με ένα έως τρία λεπτά με έναν εύκολο ρυθμό.

2. Είναι άσκηση για έλεγχο του βάρους και μείωση του σωματικού λίπους.
Όσο δεν είσαστε αραγμένοι στον καναπέ, οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να βοηθήσει να ελέγχετε το βάρος σας. (Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε, ο έλεγχος τι τρώτε και πότε το τρώτε φέρνει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα). Για τη διαχείριση του βάρους που περιλαμβάνει και την απώλεια του κοιλιακού λίπους, συνιστάται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας.
Tip: Μισή ώρα την ημέρα γρήγορο περπάτημα, καίτε 200 θερμίδες και αυξάνεται το ρυθμό μεταβολισμού. Το μυστικό είναι η εναλλαγή έντασης με διάρκεια. Μία λογική ένταση είναι 5-6 χιλιόμετρα την ώρα.

3. Κάνει καλό στα οστά.
Το περπάτημα είναι μια άσκηση που συνδυάζει κίνηση και άρση βάρους του σώματος μας, ενισχύει τους μύες και δυναμώνει τα οστά. Και αντίθετα από το τρέξιμο δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, κυρίως των γονάτων για αυτό και συνιστάται σε όσους υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.
Tip: Συνδυάστε την άσκηση με πρόσληψη ασβεστίου. Αν και το ασβέστιο υπάρχει στον οργανισμό μας, αποθηκευμένο στα οστά και στα δόντια, καθημερινά χάνεται και το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση εξαρτάται από την ηλικία. Από 19-50 ετών είναι 1000mg, μετά τα 50 για μας τις γυναίκες είναι 1200mg.

4. Εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2- ο οποίος λέγεται και διαβήτης των ενηλίκων-είναι διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης. Πριν τη χορήγηση φαρμάκων, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του είναι η αλλαγή διατροφής και η αύξηση της άσκησης. Επειδή αυτός ο τύπος διαβήτη συνδέεται με την παχυσαρκία και η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργήσει μία ψυχολογικά αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας, το δυναμικό περπάτημα θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές με θετικές επιδράσεις για τη σωματική και ψυχολογική υγεία.
Tip: Για καλύτερο αποτέλεσμα και για μεγαλύτερη πιθανότητα να μειώσετε και να εμποδίσετε την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, εντάξετε το γρήγορο περπάτημα στις δραστηριότητες της ημέρας.

5. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Όταν γέννησα με καισαρική το γιο μου, θυμάμαι ότι ο γιατρός μου με προέτρεπε να σηκωθώ και να περπατήσω για να κινηθεί το έντερο. Το ίδιο συνιστούν οι γιατροί στους ασθενείς τους μετά από μία εγχείρηση στην περιοχή της κοιλιάς. Το περπάτημα βοηθάει πολύ στην κινητικότητα του εντέρου και γενικά στο πεπτικό σύστημα, αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, είναι ένας τρόπος να την αντιμετωπίσετε.
Tip: Δοκιμάστε για ένα διάστημα να αντικαταστήσετε τον πρωινό σας καφέ με το περπάτημα.

6. Βελτιώνει τη διάθεση.
Έχετε ακούσει την έκφραση «πήγαινε μια βόλτα, να ξεσκάσεις;». Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το συστηματικό περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και συμβάλλει στη μείωση του στρες και του θυμού, φτιάχνει την πεσμένη διάθεση και βοηθάει και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επίσης βελτιώνει τη διανοητική υγεία, προλαμβάνοντας την άνοια.
Tip: Αν σας αρέσει να περπατάτε παρέα, αλλά δεν έχετε κάποιο φίλο, υπάρχουν πολλές ομάδες και όμιλοι που μπορείτε να συμμετέχετε.

7. Είναι η καλύτερη λύση αν δεν σας αρέσουν τα γυμναστήρια.
Ξέρετε ότι πρέπει να γυμνάζεστε αλλά δεν σας αρέσουν τα γυμναστήρια. Και όσες φορές έχετε γραφτεί και πληρώσει τη συνδρομή, σταματήσατε να πηγαίνετε. Δεν πειράζει. Μία βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 1999 μέχρι το 2012 και αφορούσε 50.000 άτομα, έδειξε ότι όσα άτομα έκαναν τακτικά τουλάχιστον τριάντα λεπτά δυναμικό περπάτημα ήταν πιο λεπτοί από αυτούς που πήγαιναν γυμναστήριο. Αυτό δεν ακυρώνει να μην κάνετε κάποιο άθλημα, αλλά αν ανήκετε στην κατηγορία που δεν σας αρέσουν, το έντονο περπάτημα θεωρείται η ιδανική πρόταση.
Tip: Το περπάτημα είναι η πιο απλή και εύκολη μορφή άσκησης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορέσετε ένα άνετο και αθλητικό παπούτσι και να βγείτε έξω.