7 λόγοι να χρησιμοποιήσετε το foam roller

Ως δασκάλα πιλάτες, αν με ρωτήσετε σε ποιο όργανο γυμναστικής έχω αδυναμία, θα σας απαντήσω ότι είναι ο κύλινδρος (ή αλλιώς foam roller). Και όσοι μαθητές μου το έχουν δοκιμάσει το προτιμούν από όλα τα άλλα. Στο πιλάτες το χρησιμοποιούμε συχνά για ασκήσεις ενίσχυσης της ισορροπίας, του μυοσκελετικού συστήματος και της επίγνωσης του σώματος συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του κέντρου. Χρησιμοποιείται επίσης σε κέντρα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης τραυματισμών και ως μέσο θεραπείας σε άτομα που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα και τραυματισμούς. Εκτός όμως από όργανο γυμναστικής, ο κύλινδρος φτιαγμένος από ένα ειδικό αφρό ή τύπου αφρολέξ οπού με την κατάλληλη θερμική επεξεργασία γίνεται άκαμπτος, διατηρώντας ωστόσο στην επιφάνεια του μια μικρή ελαστικότητα ώστε να μην είναι επώδυνο, γίνεται και ένα εξαιρετικό όργανο αυτό-μασάζ ως μια τεχνική self-myofascial release (SMR).

Ποια είναι τα οφέλη του foam roller

Αν στον Τζόζεφ Πιλάτες οφείλουμε το ρεφόρμερ, την κάντιλακ και την καρέκλα, στον Μως Φελντενκράις (που έζησε και αυτός την ίδια εποχή) δημιουργό της μεθόδου Feldenkrais, μια ιδιαίτερη μέθοδος σωματικής επανεκπαίδευσης που μας μαθαίνει να διερευνούμε τις κινητικές μας συνήθειες, οφείλουμε την κατασκευή του κυλίνδρου που τον χρησιμοποιούσε ως στηρίγματα σώματος και για να κάνουν οι μαθητές του ασκήσεις όρθιας ισορροπίας. Ωστόσο είναι το 1987 που ο φυσικοθεραπευτής και μαθητής της μεθόδου Σων Γκάλλαχερ, άρχισε να χρησιμοποιεί το αφρώδες ρολό ως εργαλείο αυτομασάζ για να ανακουφίζει του μυϊκούς πόνους μίας ομάδας χορευτών του Μπρόντγουεΐ. Έχοντας την αντίστοιχη επίδραση με ένα αθλητικό μασάζ, διαβάστε πως μπορείτε και εσείς να επωφεληθείτε από την κύλιση σε ένα foam roller

  1. Ανακουφίζει την μυϊκή ένταση

Η κύλιση πάνω στον κύλινδρο είναι ευεργετική για την ανακούφιση των πονεμένων μυών στην πλάτη και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, στους γλουτούς, στις γάμπες, στους τετρακέφαλους, στους δικέφαλους, στη λαγοκνημιαία ταινία κα. Τοποθετήστε το σώμα σας πάνω με διάφορους τρόπους ώστε να εστιάσετε σε κάθε περιοχή του μαλακού ιστού κυλώντας μπρος και πίσω για 30-60 δευτερόλεπτα. Μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία ή ένα ελαφρύ πόνο στην αρχή επειδή οι μυοπεριτονιακοί ιστοί έχουν χάσει μέρος της ελαστικότητάς τους και έχουν σφίξει αλλά συνεχίζοντας να το χρησιμοποιείτε τακτικά θα νιώσετε τη διαφορά. Και θα μπορείτε να εκτελείτε τις ασκήσεις καλύτερα.

  1. Ξεμπλοκάρει trigger points

Το ρόλλερ κάνει θαύματα όταν νιώθουμε κόμπους στο σώμα μας.

  1. Αυξάνει το εύρος κίνησης

Ο κύλινδρος βοηθάει να αυξήσουμε το εύρος της κίνησης των δύσκαμπτων αρθρώσεων, κάνοντας στατική διάταση. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το ρίσκο τραυματισμού, αποκτούμε καλύτερη τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων και  γυμναζόμαστε πιο αποτελεσματικά.

  1. Βελτιώνει την αθλητική μας απόδοση

Το foam roller θεωρείται εξαιρετικό να ανακάμψουμε μετά από μία επίμονη προπόνηση βοηθώντας στην αποκατάσταση. Επειδή συμβάλλει επίσης στη μυϊκή ενεργοποίηση, βοηθάει να αποφύγουμε το πιάσιμο.

  1. Περιορίζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ο κύλινδρος μπορεί να μειώσει μόνιμα την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, κάνοντας μασάζ με ρόλλερ βοηθάει στην ομαλοποίηση των ραγάδων και στη βελτίωση της.

  1. Βελτιώνει την μικροκυκλοφορία

Η κύλιση πάνω στον κύλινδρο ενισχύει επιπλέον την μικροκυκλοφορία, αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών και απομακρύνει την κατακράτηση υγρών.

  1. Βοηθάει να χαλαρώσετε

Όταν απομακρύνονται οι μυϊκούς πόνοι και απελευθερώνεται η σωματική ένταση νιώθουμε και πιο χαλαροί. Η χαλάρωση είναι απαραίτητη για την υγεία μας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής.

Στην αγορά θα βρείτε ρόλλερ με διάφορες σκληρότητες, από μαλακά έως σκληρά και με ανάγλυφες επιφάνειες για όλες τις απαιτήσεις. Επίσης υπάρχουν τα κοντά και τα πιο μακριά. Προσωπικά, προτείνω τα μακριά σε μήκος που δίνουν μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων και εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές και ένα μέτριο σε σκληρότητα για να είναι λιγότερο επώδυνο.

Tip: Για να γίνει σωστά το αυτό-μασάζ πάνω στον κύλινδρο αφιερώστε χρόνο ώστε να περάσετε αργά όλο το μυ επιμένοντας στην πονεμένη περιοχή.

Συμβουλή: Η άσκηση με κύλινδρο (και κατά συνέπεια και το μασάζ) δεν θεωρείται κατάλληλη για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια ή οποιαδήποτε ανεπάρκεια, αιμορραγία ή δερματικές παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.