7 συμβουλές για καλύτερα σνακ

negaidītie-ciemiņi

Πόσες φορές δεν έχετε φάει κάτι στο πόδι; Με τον τρόπο που εργαζόμαστε και τον τρόπο της σύγχρονης ζωής που κάνουμε, πολλές συνήθειες έχουν αλλάξει ως προς τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες μας. Χωρίς αμφιβολία οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν πολύ την υγεία και την ευεξία μας, τι γίνεται όμως εκείνες τις ώρες που δεν είμαστε σπίτι, νιώθουμε το αίσθημα της πείνας και θέλουμε κάτι να μας κόψει τη λιγούρα; Είναι πολύ συνηθισμένο πλέον να τρώμε ενδιάμεσα γεύματα ή σνακ, μήπως όμως με αυτή η νέα συνήθεια έχετε την εντύπωση πως δεν τρώτε σωστά; Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, ειδικά αν αποτελείται από πέντε γεύματα. Ωστόσο, αν και μικρά στο μέγεθος, αρκετά που θεωρούμε ότι είναι υγιεινά, έχουν μικρή θρεπτική αξία λόγω των κρυμμένων μη θρεπτικών συστατικών (λίπη, ζάχαρη και αλάτι) που περιέχουν και αρκετές θερμίδες. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι αν θα πρέπει να φάτε κάποιο σνακ ή όχι, γλυκό ή αλμυρό – ιδιαίτερα αν μεσολαβούν πολλές ώρες ανάμεσα στα κύρια γεύματα σας- αλλά ποιο- με το μικρό του μέγεθος, θα κόψει την αίσθηση της πείνας δίνοντας σας τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Οι διατροφολόγοι κατατάσσουν τα σνακ σε τρεις κατηγορίες: τα ελαφριά που είναι μέχρι 100 θερμίδες, όπως τα φρούτα, οι φρυγανιές, οι χυμοί φρούτων, το γιαούρτι, τα λαχανικά. Τα μέτρια που είναι μεταξύ 100-200 θερμίδες, όπως το γιαούρτι, τους ξηρούς καρπούς, μερικά μπισκότα και μπάρες. Και τα επικίνδυνα που περιέχουν περισσότερες από 200 θερμίδες και είναι τα τυριά, η πίτσα, τα παγωτά, οι διάφορες πίτες τα οποία και από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν κύριο γεύμα.
7 συμβουλές για «έξυπνα» σνακ
1. Αν θα φάτε κάποιο κουλούρι, ψωμί, τορτίγια, μπισκότο προτιμήστε αυτά που είναι φτιαγμένα από αλεύρι ολικής αλέσεως.
2. Προσθέστε και όσα δίνουν ασβέστιο και περιέχουν φυτικές ίνες.
3. Αν δεν συνηθίζετε να τρώτε πρωινό, μεταθέστε το πρωινό σας για αργότερα και αναδιαμορφώστε το σε θρεπτικό σνακ.
4. Αν σας αρέσει το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο, δοκιμάστε ένα “high-low” συνδυασμό, συνδυάζοντας τα με φρούτο.
5. Μπορείτε επίσης να κάνετε και ένα “combo” συνδυασμό, όπως ξηρούς καρπούς με φρούτα (πχ καρύδια με σταφύλια). Επειδή όμως οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, προσέξτε η ποσότητα να είναι μικρή.
6. Αποφύγετε να τρώτε κάποιο σνακ βλέποντας τηλεόραση, δουλεύοντας, οδηγώντας. Πάρτε λίγο χρόνο και δώστε την ίδια σημασία που θα δίνατε σε ένα γεύμα.
7. Πείτε ναι στην ποικιλία και απολαύστε το σε μικρές μπουκιές, τρώγοντας αργά και μασώντας καλά.