09 Σεπ 6 λόγοι που τα σταφύλια ωφελούν το σώμα σας (και ίσως δεν γνωρίζετε)
Έχετε ακούσει τον όρο «υπερτροφή», τι ακριβώς είναι όμως μια υπερτροφή και τι είναι αυτό που την κάνει τόσο σούπερ; Αν και δεν είναι ακριβώς επιστημονικός όρος όσο όρος του μάρκετινγκ, οι υπερτροφές περιλαμβάνουν μία κατηγορία τροφών (συνήθως φρούτα και λαχανικά) που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία οι οποίες θεωρούνται πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά από άλλες επιλογές και ευεργετικές για την υγεία όταν ενσωματώνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Πώς εντάσσονται τα σταφύλια στην οικογένεια των υπερτροφών;
Τα οφέλη των σταφυλιών ξεκινούν από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες λόγω των πολυφαινολών που περιέχουν. Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών οι οποίες έχουν την ικανότητα να προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος από καταστροφικές βλάβες, ιδίως ύστερα από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Τα οφέλη, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Και τώρα, τέλος καλοκαιριού με φθινόπωρο που είναι η εποχή τους, ας επωφεληθούμε από τις ιδιότητες τους!
Αναζωογονούν το δέρμα και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση
Η πιο διάσημη από τις πολυφαινόλες είναι η ρεσβερατρόλη, ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Από την κοσμετολογία θεωρείται ένα δημοφιλές συστατικό για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης, αλλά και την αντιμετώπιση εκείνων που ήδη υπάρχουν για αυτό και πολλά καλλυντικά όπως η γαλλική μάρκα Caudalie οπού στη σειρά Vinoperfect συναντάμε τη βινιφερίνη, πατενταρισμένο συστατικό της μάρκας, που προέρχεται από τον χυμό του αμπελιού ή η σειρά Wine Elixir της Apivita.
Προστατεύουν από τη ηλιακή ακτινοβολία
Τα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες A, B, C και σε μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν και στην αναζωογόνηση του δέρματος αλλά και μπορούν ακόμη να προστατεύσουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο και τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν λεπτές γραμμές, ρυτίδες και κηλίδες. Η πρόσθετη βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου και η οποία να δίνει αυτή τη νεανική σφριγηλότητα που χάνεται με το χρόνο.
Χαρίζουν απαλότητα και βελτιώνουν την ελαστικότητα
Τα σταφύλια είναι πολύ ωφέλιμα για το δέρμα μας καθώς βοηθούν στο να το παραμένει απαλό και ενυδατωμένο απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Το εκχύλισμα σταφυλιών χρησιμοποιείται και ως παράγοντας απολέπισης για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και το έλαιο των κουκουτσιών του ενυδατώνει το δέρμα. Λόγω των πολυφαινολών που περιέχουν οι οποίες είναι 20-30 φορές πιο δραστικές από τη βιταμίνη Ε, τα σταφύλια ενυδατώνουν το ξηρό δέρμα διεγείρουν την παραγωγή και της ελαστίνης.
Ωφελούν στον εγκέφαλο και βελτιώνουν την πνευματική επιδεξιότητα
Η ρεσβερατρόλη δεν ωφελεί μόνο την ομορφιά μας αλλά και τον εγκέφαλο. Σε συγκεκριμένες δόσεις αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, διευκολύνοντας την καλύτερη χρήση του οξυγόνου σε αυτή την περιοχή καθώς τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται συνεχή εφοδιασμό με οξυγόνο για να παραμένουν υγιή και να λειτουργούν σωστά.
Σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Ελβετίας η ρεσβερατρόλη βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό και ενδεχομένως να προκαλέσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Προστατεύουν την καρδιά
Σύμφωνα με έρευνες, τα σταφύλια προσφέρουν ισχυρή προστασία στην καρδιά καθώς οι πολυφαινόλες καταστέλλουν την αθηροσκλήρωση και το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού μειώνει τη χοληστερίνη. Βοηθούν να μειωθεί η πίεση του αίματος και να βελτιωθεί η λειτουργία της καρδιάς και ανακουφίζουν από καρδιαγγειακά και πνευμονικά προβλήματα.
Είναι επίσης ένας καλός σύμμαχος στην μάχη εναντίον του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της υψηλής χοληστερίνης.
Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Τα σταφύλια περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του πεπτικού μας συστήματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγούμε από προβλήματα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας καθώς και από αιμορροΐδων. Και λόγω των φλαβονοειδών, δρουν επίσης κατά του έλκους, βοηθώντας την επούλωση των πληγών. Επιπλέον, η ποσότητα καλίου που βρίσκεται στα σταφύλια τα κάνει διουρητικά. Έτσι βοηθούν τον οργανισμό μας να μην κάνει κατακράτηση υγρών και ταυτόχρονα να αποβάλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται.
Λοιπόν, είστε έτοιμοι να εντάξετε τα σταφύλια στη διατροφή σας γνωρίζοντας τη δύναμη αυτής της «μικροσκοπικής» υπερτροφής;
Πρασινάδες με σταφύλια, φέτα και γλυκόξινη σάλτσα
Μια γευστικότατη και πρωτότυπη σαλάτα με πρασινάδες, ζουμερά σταφύλια, φέτα και κάππαρη. Την περιχύνουμε με ένα μυρωδάτο ντρέσινγκ από μέλι, λεμόνι και μουστάρδα
από την Νένα Ισμυρνόγλου.
(Μερίδες: 4)
350 γρ. ανάμεικτα πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας (λόλα, ρόκα, γαλλική, κ.ά. – υπάρχουν και έτοιμα, πλυμένα και συσκευασμένα σε σακουλάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ), χοντροκομμένα
200 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή, πικάντικη, σε κύβους
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
30 γρ. κάππαρη, καλά ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
20-30 ρώγες από σταφύλια σουλτανίνα ή μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ολόκληρες
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
50 ml μέλι
50 ml χυμός λεμονιού
50 ml μουστάρδα
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να ετοιμάσετε τις πρασινάδες με σταφύλια, φέτα και σάλτσα με μέλι, λεμόνι και μουστάρδα, πρώτα ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τη φέτα με το κρεμμύδι και το ξύσμα λεμονιού. Βάζετε τις πρασινάδες σε μια πιατέλα και αλατοπιπερώνετε ελαφρώς. Προσθέτετε την κάππαρη, τα σταφύλια και το μείγμα με τη φέτα. Περιχύνετε τις πρασινάδες με σταφύλια, φέτα και κάππαρη με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
(Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος της Καθημερινής, τεύχος 137).