50 παράταση της νεότητας

Αν στα είκοσι εννέα νιώσατε ένα ελαφρύ άγχος που θα μπαίνατε σ’ ένα χρόνο στα πρώτα –άντα, είναι λογικό στο κατώφλι των πρώτων –ήντα να αισθάνεστε μία μεγαλύτερη ανησυχία. Τα σημάδια του χρόνου είναι αναπόφευκτα και πλέον γίνονται ορατά. Η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα της, η υφή της είναι πιο ξηρή και λιγότερη φωτεινή, οι λεπτές ρυτίδες βαθαίνουν και η σιλουέτα μας αλλάζει. Βασική αιτία είναι οι ορμόνες και, συγκεκριμένα, η πτώση των οιστρογόνων (που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και επηρεάζουν την κατανομή του λίπους στο σώμα μας και την αντοχή των οστών μας) ειδικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μια περίοδος που η ισορροπία διαταράσσεται και προκαλεί διάφορα συμπτώματα που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονα ανάλογα με το άτομο.
Εκτός όμως από τα οιστογόνα μειώνεται επίσης και μία πληθώρα άλλων ορμονών, μια εξ αυτών η DHEA ή Διϋδρο-επιανδροστερόνη. Πρόκειται για την πιο άφθονη ορμόνη στην επιδερμίδα η παραγωγή της ξεκινά στην ηλικία των 7, στα 25 η παραγωγή της κορυφώνεται και στα 70 τα επίπεδα της έχουν μειωθεί μόλις στο 10% της μέγιστης συγκέντρωσης της. «Η συγκέντρωση της DHEA στο δέρμα καθορίζει την ποσότητα των δραστικών ορμονών. Θεωρείται ότι μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης», εξηγεί ο Δρ. Χρήστος Ζουμπούλης, καθηγητής, δερματολόγος/ενδοκρινολόγος. «Όταν εφαρμόζεται στην επιδερμίδα μεταβολίζεται από τα κύτταρα του δέρματος σε θηλυκές και ανδρικές ορμόνες: οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν θετικά το πάχος της επιδερμίδας, αναζωογονώντας την, αυξάνουν τη σύνθεση κολλαγόνου και προάγουν την καλύτερη οργάνωση των ινών του δέρματος. Ακόμα και η μικρή ποσότητα των τεστοστερονών είναι σημαντική καθώς ενισχύει την παραγωγή σμήγματος, απαραίτητου για την υγεία της επιδερμίδας».


Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε ωστόσο να την καθυστερήσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, την πρόοδο της ιατρικής με τις συνεχείς έρευνες. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η νεότητα στη Μέση Ηλικία» οπού είχα τη χαρά να συμμετέχω. Διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στους τομείς που σχετίζονται με την υγεία, την ομορφιά, τη διατροφή, την ψυχολογία και το σεξ μετέφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και εστίασαν το ενδιαφέρον τους στους άνδρες και τις γυναίκες της μέσης ηλικίας, θέλοντας να περάσουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι η μέση ηλικία αποτελεί μια δεύτερη νεότητα. Και η αγαπημένη μου μάρκα καλλυντικών Vichy, πρωτοπόρος στη φροντίδα της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και με το μήνυμα «καμία παύση στην εμμηνόπαυση» ήταν εκεί δίπλα σε όλες τις γυναίκες που διανύουν τη μέση ηλικία και διαπιστώνουν σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και ειδικότερα στην επιδερμίδα τους. Με την εξειδικευμένη σειρά Neovadiol, για την οποία χρειάστηκαν 14 χρόνια έρευνας και 13 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να δημιουργήσουν την κατάλληλη σύνθεση συστατικών, ένα ισχυρό σύμπλοκο αναπλήρωσης που μιμείται τη δράση της ορμόνης νεότητας DHEA, βοηθώντας την επιδερμίδα μας να αποκτήσει ξανά τη νεανική της όψη. Όπως είπε και η Αγνή Μαριακάκη, οργανισμική ψυχολόγος & κοινωνική ερευνήτρια μιλώντας πώς η χρήση των καλλυντικών επηρεάζει την ψυχολογία μας «υπάρχουν «νεότατοι» άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία αποδεικνύοντας ότι η νεότητα είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και καλλιεργείται. Αντιμιλήστε στον καθρέφτη, δείτε πόσο όμορφοι είσαστε, και με αφορμή την εφαρμογή των προϊόντων περιποίησης μας αγγίξτε με αγάπη και φροντίστε το πρόσωπο και το σώμα σας».

 Απο αριστερά, με τη Βίκυ Κουλιανού, την Αννα Μαρία Παπίρη (δημοσιογράφος, συγγραφ’εας και διοργανώτρια της ημερίδα), την Μαρία Καρδάση (δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης), την Μαργαρίτα Βενάρδου (Marketing Manager Vichy) και την Μαρία Κουλουριδου (Product Manager Vichy)

Για μένα, το ζητούμενο είναι να μεγαλώνουμε όμορφα για να ζούμε τη ζωή (μας) καλά. Η λέξη κλειδί σε αυτή τη δεκαετία είναι η κομψότητα και η ζωτικότητα πρέπει να γίνει το κίνητρο σας. Όπως φροντίζετε την εξωτερική εμφάνιση της επιδερμίδα σας, φροντίστε και το σώμα μας. Η σωματική άσκηση κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ. Για λόγους υγείας και ευεξίας, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει ενδορφίνες, της «ορμόνες της ευτυχίας» όπως τις αποκαλούν που θα σας κάνουν να νιώσετε καλά σωματικά και ψυχολογικά. Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή σας. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή έχει να σας προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη, όπως ενέργεια, αντοχή των οστών, βελτίωση του μυϊκού τόνου και της επιδερμίδας, από απλώς έλεγχο του βάρους σας. Βιταμίνη Α και D , Ωμέγα- 3, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο και φώσφορος είναι μερικά από τα βασικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.