5 λεπτά την ημέρα που αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε.

Αναπνοή. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε είναι η πιο σημαντική λειτουργία. Η αναπνοή είναι η δύναμη της ζωής, είναι η ίδια η ζωή, χωρίς οξυγόνο ο οργανισμός μας μπορεί να αντέξει μόνο για λίγα λεπτά. Η αναπνοή είναι μία συνεχής λειτουργία, περιλαμβάνει την εισπνοή και την εκπνοή. Με την εισπνοή προσλαμβάνουμε οξυγόνο και με την εκπνοή αποβάλλουμε διοξείδιο του άνθρακα. Μία συνεχόμενη διαδικασία που πραγματοποιείται στα κύτταρα του οργανισμού μας για την παραγωγή ενέργειας. Και παρόλο που η αναπνοή επηρεάζει όλες τις λειτουργίες από τις πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις μέχρι τις ψυχολογικές μας καταστάσεις, σπάνια ασχολούμαστε με αυτήν. Και επειδή γίνεται αυτόματα και ασυναίσθητα, λίγο της δίνουμε σημασία, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν με λάθος τρόπος. Μπορεί να αναπνέουν ρηχά, να παίρνουν μικρές αναπνοές ή να κρατούν την αναπνοή τους για αρκετό χρόνο. Και η χρόνια λάθος αναπνοή επηρεάζει από τη διάθεση μας και τον ύπνο μας μέχρι το μυϊκό, κυκλοφορικό και νευρικό μας σύστημα.

Το πώς αισθανόμαστε επηρεάζει την αναπνοή μας

Αλλά και το πώς αναπνέουμε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Τι αποζητάμε όλοι; Να ζούμε με λιγότερο άγχος την καθημερινότητα μας και να έχουμε καλή υγεία. Να μπορούμε να διατηρούμε τη ψυχραιμία μας και να βρίσκουμε την ισορροπία και την αρμονία στη ζωή μας. Το να παίρνουμε μεγάλες εισπνοές έχει σημασία ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε και βαθιές εκπνοές. Η εισπνοή και η εκπνοή είναι ανταλλαγή. Παίρνω και δίνω. Δοκιμάστε να πάρετε μία βαθιά εισπνοή και να κρατήσετε τον αέρα όσο μπορείτε. Πως νιώθετε που κρατάτε κάτι; Εκπνεύστε όσο πιο βαθιά μπορείτε και ξανά κρατήστε την ανάσα σας. Πως νιώθετε που αντιστέκεστε στο να πάρετε κάτι που χρειάζεστε; Η αναπνοή είναι η μόνη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος που μπορούμε να ελέγξουμε για τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας ευεξία.

Η σωστή αναπνοή έχει σημασία

Γνωρίζετε ότι το άγχος, η αίσθηση κόπωσης, η αδυναμία συγκέντρωσης, η αυξημένη πίεση του αίματος και άλλα συνηθισμένα προβλήματα υγείας μπορούν να καλυτερέψουν και να γιατρευτούν αλλάζοντας τον τρόπο που αναπνέουμε; Κάνουμε περίπου είκοσι χιλιάδες αναπνοές την ημέρα. Ποια είναι ωστόσο η σωστή αναπνοή; Οι έρευνες λένε 6 με 10 αναπνοές ανά από τη μύτη (δηλαδή ρινική αναπνοή) και να είναι μικρή, απαλή και αθόρυβη. Αρκετοί όμως άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα, μπορεί και εσείς να έχετε αναγκαστεί να αναπνεύσετε από το στόμα λόγω ενός «μπουκώματος». Δεν υπάρχει ανησυχία αν είναι για λίγο, λένε οι γιατροί. Αν όμως γίνει μόνιμη συνήθεια η στοματική αναπνοή μπορεί να έχει μια σειρά σοβαρών συνεπειών για τον οργανισμό. Ο αέρας που εισέρχεται δεν φιλτράρεται και πολλά σωματίδια περνούν ανεξέλεγκτα στο αναπνευστικό μας σύστημα, η ποιότητα του αέρα που φτάνει στους πνεύμονες είναι υποβαθμισμένη, αισθανόμαστε ξηρότητα στο στόμα και αυτό επειδή ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας δεν είναι προγραμματισμένος να υποδέχεται μεγάλη ποσότητα αέρα, απορροφάται λιγότερο οξυγόνο από το αίμα με αποτέλεσμα προκαλέσει χρόνια κούραση, πονοκεφάλους, έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και προβλήματα στην πέψη και στην άσχημη αναπνοή.

5 λεπτά για καλύτερη αναπνοή (για να ζούμε τη ζωή καλά)

Μπορείτε να μάθετε πολλά για τη ζωή σας και να βελτιώσετε την ποιότητα τη ζωής παρατηρώντας τον τρόπο που αναπνέετε. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές αναπνοών όπως και αναπνευστικές ασκήσεις. Η πιο απλή είναι να αφιερώσετε 5 λεπτά το πρωί, όταν ξυπνήσετε, αλλά πριν αρχίσετε να ασχολείστε με οτιδήποτε (ακόμα και πριν δείτε τα μηνύματα σας στο κινητό), συνειδητά στην αναπνοή σας. Όπως είσαστε στο κρεβάτι σας. Βάλτε το αριστερό σας χέρι στο στήθος και το δεξί στον αφαλό, εκεί που είναι το κέντρο της ενέργειας και της δύναμης σας. Παρατηρείστε πως νιώθετε την αναπνοή σας. Όταν εισπνέετε ανεβαίνει το στήθος κάνοντας με αυτό τον τρόπο θωρακική αναπνοή που είναι πιο ρηχή ή φουσκώνει η κοιλιά αναπνέοντας με αυτό τον τρόπο από το διάφραγμα, ο οποίος είναι ο πιο σημαντικός και αποτελεσματικός μυς της αναπνοής. Μπορείτε και να κάνετε και την παρακάτω άσκηση αναπνοής: να εισπνεύσετε για 4 χρόνους, να κρατήσετε τον αέρα για 4, να εκπνεύσετε για 4 χρόνους και να ξανά κρατήσετε για άλλους 4. Επαναλάβετε 5 φορές.

Tip: την παραπάνω άσκηση μπορείτε να την κάνετε και σε καθιστή θέση.