3 σνακ που ενισχύουν την μνήμη και τη δύναμη του εγκεφάλου

Δεν μπορείτε να θυμηθείτε που αφήσατε τα κλειδιά σας; Ψάχνετε το κινητό σας; Ή ψάχνετε που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας; Έχει συμβεί σε μένα, είμαι σίγουρη ότι έχει συμβεί και σε πολλούς από σας. Η έλλειψη ύπνου, η κόπωση, το στρες, η σωματική αδράνεια, η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών που αποσπά την προσοχή, η γήρανση, η αφυδάτωση, το αλκοόλ, η ανεπάρκεια σιδήρου, οι μακρόχρονες δίαιτες, η κακή διατροφή μπορούν να συμβάλλουν να νιώσετε ότι ο εγκέφαλος σας θυμίζει τοπίο στην ομίχλη. Brain frog ή ομίχλη του εγκεφάλου είναι μία συχνή κατάσταση που μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ιατρικής διάγνωσης αλλά αρκετές φορές σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής που κάνουμε και οι οποίοι επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου, της μνήμης και της συγκέντρωσης. Αν δεν προκαλείται από ιατρική κατάσταση, αρχίστε αυτό- φροντίζοντας τον εαυτό σας. Δείτε πως αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν τη διανοητική εστίαση και πως μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη προσθέτοντας τρία σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να έχετε μαζί σας και βοηθούν τη δύναμη του εγκεφάλου.

Ναι στα μύρτιλα
Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών. Το μύρτιλο ή μπλε βατόμουρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και β-καροτίνη, κάλιο και μαγνήσιο και έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα αυτού του φρούτου σε ανθυοκυανίνη (που του δίνει και το μπλε χρώμα) βοηθάει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών και προστατεύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων καθυστερώντας την απώλεια μνήμης. Δοκιμάστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα, απολαύστε τα σκέτα, προσθέστε τα στο γιαούρτι, κάντε τα χυμό ή μαρμελάδα.


Κακάο, το διατροφικό συμπλήρωμα
Έχετε ακούσει για οφέλη της μαύρης σοκολάτας λόγω των φλαβανόλων. Οι φλαβανόλες είναι μία κατηγορία φυσικών ουσιών με νευροπροστατευτικά οφέλη. Το κακάο ( από όπου προέρχεται η σοκολάτα), είναι από τα καλύτερα διατροφικά συμπληρώματα ενάντια στη γνωστική εξασθένηση και στην ενίσχυση της λειτουργικής μνήμης. Δεν είναι τυχαία η επιστημονική του ονομασία “theobroma cacao” που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις το βρώμα των Θεών, δηλαδή η τροφή των Θεών. Το κακάο περιέχει όμως και μία άλλη ουσία, την επικικατίνη που βελτιώνει την κυκλοφορία και την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων. Η καλύτερη ροή του αίματος σημαίνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και επομένως καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Ψάξτε για μη επεξεργασμένο κακάο που μπορείτε να φάτε σκέτους (αν και λίγο πικροί) ή να τους αλέσετε σε μύλο του καφέ και να τους χρησιμοποιήσετε σαν σκόνη σε smoothies, σε γλυκά, στο καφέ ή σαν ρόφημα. Αλλιώς, επιλέξτε η σοκολάτα να έχει από 70% και πάνω περιεκτικότητα σε κακάο. Ένα κομματάκι την ημέρα δεν έβλαψε κανέναν.


Αμύγδαλα, όχι ένας απλός ξηρός καρπός
Τα αμύγδαλα με την ιδιαίτερη πικρή ή γλυκιά γεύση, ωμά ή ψημένα, είναι οι ξηροί καρποί με τα πιο θρεπτικά συστατικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Χάρη στη βιταμίνη Ε τα υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου που περιέχονται στα αμύγδαλα, και διατηρούν σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης, κρατούν τον εγκέφαλό σε εγρήγορση και τον προστατεύουν από τις βλαπτικές λειτουργίες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή και σε πρωτεΐνη καθώς περιέχουν τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα απαραίτητα για το σώμα μας ενώ η βιταμίνη Β6, που βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, είναι σημαντική για την ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων. Ωστόσο, διατηρείτε το μέτρο στην κατανάλωσή τους, μια χούφτα την ημέρα είναι αρκετή.