150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Πάντα μεγαλοπρεπή

 

Μπορεί η ιστορία της νεότερης Ελλάδας να εξιστορηθεί μέσα από ένα κτήριο;

Εικοσιένα χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση και πιο συγκεκριμένα το 1842, με προτροπή του βασιλιά Όθωνα, ο Αντώνης Δημητρίου, ένας εύπορος Έλληνας της διασποράς που είχε αγοράσει μία μεγάλη έκταση γης στην Βασιλική Πλατεία γνωστή σήμερα ως Πλατεία Συντάγματος, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, κτίζει ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο για τα χρόνια εκείνα, αξεπέραστο σε πολυτέλεια και το δεύτερο σε μέγεθος μετά τα βασιλικά ανάκτορα. Ο ίδιος με την οικογένεια του θα μείνει εκεί λίγα χρόνια, άλλωστε ζούσαν κυρίως στην Τεργέστη. Το 1852 ο βασιλιάς άρχισε να το χρησιμοποιεί ως χώρο φιλοξενίας για τους επίσημους προσκεκλημένους των ανακτόρων λόγω έλλειψης ξενοδοχείων στην Αθήνα, μέχρι την έξωση του από τον θρόνο. Το κτήριο έγινε η στέγη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής έως το 1874 που ο Σάββας Κέντρος αγοράζει το Μέγαρο Δημητρίου για να επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του. Τέσσερα χρόνια αργότερα γνωρίζει τον νεαρό Ευστάθιο Λάμψα που είχε επιστρέψει από το Παρίσι με γνώσεις όχι μόνο υψηλής μαγειρικής αλλά και με πρωτοποριακές ιδέες.

Οι δύο τους συνεταιρίζονται και από τότε το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (μέλος της Luxury Collection σήμερα) αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας, γράφοντας, παράλληλα με την εξέλιξη της Αθήνας, τη δική του ιστορία διαχρονικής κομψότητας. Ως ένα από τα ελάχιστα ξενοδοχεία παγκοσμίως με 150 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έχει κατακτήσει τον τίτλο του ορόσημου για την αθηναϊκή κοινωνία και η φήμη του ως αγαπημένου οικοδεσπότη για αρχηγούς κρατών, βασιλείς και σημαντικές προσωπικότητες, παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο.

Φέτος, το ξενοδοχείο-σύμβολο της Αθήνας γιορτάζει ένα σημαντικό ιστορικό ορόσημο με λαμπερό τρόπο και προσκαλεί τους επισκέπτες του να απολαύσουν αξέχαστες εμπειρίες υψηλής αισθητικής, πολυτέλειας και αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας σε μία χρονιά γεμάτη Always Grand Εμπειρίες.

 

Grand History

Με διαδραστικές ενέργειες, περιηγήσεις, εκθέσεις και άλλες δράσεις που αγκαλιάζουν κάθε κεφάλαιο από την πορεία της ίδρυσης του μέχρι σήμερα, το ξενοδοχείο ανθολογεί τις πιο σημαντικές στιγμές του και μας ταξιδεύει στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Από τη θέση του στην καρδιά της Αθήνας, μας υπενθυμίζει τον κεντρικό του ρόλο στη διαμόρφωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του αστικού τρόπου ζωής, αλλά και της έννοιας της επαγγελματικής φιλοξενίας στη χώρα.

Grand Art & Design

Αγαπημένος προορισμός όσων αποζητούν την κομψότητα, το ξενοδοχείο δίνει το 2024 στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ιδιαίτερη σχέση του με τον κόσμο της Τέχνης και του Σχεδίου. Σε συνεργασία με κορυφαία ονόματα ταυτισμένα με την υψηλή αισθητική, δημιουργεί υπέροχα συλλεκτικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από το ξεχωριστό του αποτύπωμα στη μνήμη και στο χρόνο.

Grand Experiences

Με αφορμή την επέτειο, ένα σύνολο από εκδηλώσεις αναδεικνύουν τη διαχρονική θέση του ξενοδοχείου ως κορυφαίου συμβόλου φιλοξενίας που φωτίζει τις αθηναϊκές νύχτες και μέρες. Η έμπειρη ομάδα συνεργατών του, καθοδηγεί τους επισκέπτες στις πιο απολαυστικές στιγμές που μετατρέπονται σε αγαπημένες συνήθειες και ξεχωριστές αναμνήσεις.

Grand Taste

Γεμάτη μοναδικές γεύσεις και αρώματα που μας ταξιδεύουν νοσταλγικά στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση του ξενοδοχείου έχει κεντρική θέση στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια. Με μια φιλοσοφία που εστιάζει στη βιωσιμότητα, επιλέγοντας τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα, με σεβασμό στην εποχικότητα και συνδυάζοντας υψηλού επιπέδου σύγχρονες και παραδοσιακές μαγειρικές τεχνικές, ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης, βραβευμένος δύο φορές με αστέρι Michelin, δημιουργεί καθηλωτικές γαστρονομικές εμπειρίες για τους επισκέπτες των εστιατορίων του ξενοδοχείου, μέσα από επετειακά πιάτα και την αναβίωση αγαπημένων συνταγών. Παράλληλα, οι ταλαντούχοι bartender του ξενοδοχείου γιορτάζουν την επέτειο δημιουργώντας δημοφιλή signature κοκτέιλ στο Alexander’s  Bar και στο Bar 8. Όσο για το κοσμοπολίτικο Winter Garden, είναι πάντα έτοιμο να σας καλωσορίσει στη ζεστή αγκαλιά της Μεγάλης Κυρίας των Αθηνών, με την αριστοκρατική σάλα, τις αναπαυτικές πολυθρόνες και τα πιο απολαυστικά εδέσματα.

“Ένα Ταξίδι στον Χρόνο: The Immersive Experience”

 

H έκθεση που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, εγκαινίασε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τους Always Grand εορτασμούς για την 150η επέτειο αδιάλειπτης λειτουργίας του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες βίωσαν μια συναρπαστική περιήγηση στο χρόνο μέσα από μία διαδραστική εμπειρία, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Αξιοποιώντας την τεχνική του projection mapping σε πολλαπλές επιφάνειες, η έκθεση μεταμόρφωσε το θρυλικό Grand Ballroom της Μεγάλης Βρεταννίας σε ένα πολύχρωμο, πολυδιάστατο και εντυπωσιακό σκηνικό, συνδυάζοντας εικόνες, ήχους και διηγήσεις, για να ταξιδέψει τον επισκέπτη στην ιστορία της Μεγάλης Βρεταννίας.

Με αφετηρία το 1874, έτος ίδρυσης του Ξενοδοχείου, και μέσα από σπάνια ντοκουμέντα και ξεχωριστά πρωτοσέλιδα εποχής, η έκθεση«Ένα Ταξίδι στον Χρόνο» ανέδειξε βήμα-βήμα την εντυπωσιακή πορεία της Μεγάλης Βρεταννίας, παράλληλα με σημαντικές στιγμές της ιστορικής εξέλιξης της χώρας.

Από την πρωταγωνιστική θέση του Ξενοδοχείου στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, τη δυναμική του συμβολή στην ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας στη χώρα, την κομβική του σχέση με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στον 5ο όροφο το 1974, τις περίφημες χοροεσπερίδες και πολλές άλλες στιγμές-ορόσημα για την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας, η έκθεση αφηγήθηκε όλα εκείνα που καθιστούν τη Μεγάλη Βρεταννία τη ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας, αλλά και ένα σύμβολο της αστικής ζωής της χώρας.

 

(Ακολουθήστε το www.grandebretagne.gr, τον λογαριασμό @hotelgrandebretagne στο Instagram και στη σελίδα του ξενοδοχείου στο facebook)