100+30 χρόνια


Που είναι κρυμμένο το «ελιξήριο της μακροζωίας»; Οι βιολόγοι και οι γενετιστές ερευνούν τα ανθρώπινα κύτταρα και ανακαλύπτουν νέα γονίδια για την επιβράδυνση της γήρανσης, η κοσμετολογία αποκρυπτογραφούν τα συστατικά που θα παρατείνουν τη νεότητα και τα γενετικά χαρακτηριστικά των υπεραιωνόβιων ανθρώπων και πληθυσμών που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας μελετώνται, ώστε το προσδόκιμο όριο ζωής να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ώσπου να καταφέρουμε όμως να βρούμε τους μηχανισμούς και να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα, υπάρχουν κάποια πράγματα που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε για να επιμηκύνουμε τη ζωή μας, να έχουμε σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία και να διατηρηθούμε νέοι όσο περισσότερο γίνεται.

Παράγοντες που επηρεάζουν
Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που επιδρούν αποφασιστικά στη διαδικασία της γήρανσης: τα ατομικά γενετικά χαρακτηριστικά, η διατροφή, η δράση των ελεύθερων ριζών και ο τρόπος ζωής που κάνουμε. Σε ότι αφορά την γονιδιακή κληρονομιά μας δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε πολλά, μπορούμε όμως να κάνουμε στους άλλους τρεις παράγοντες. Η διατροφή συσχετίζεται με την καλή υγεία και συνδέεται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας και είναι πλέον γνωστό ότι η οξείδωση που προκαλείται από τη δράση των ελεύθερων ριζών επιταχύνει όλες τις διαδικασίες της γήρανσης του οργανισμού και ειδικότερα, προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Όπως ζεις γερνάς
Σημαντική συμβολή στην καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης προσφέρει ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει. Η άνοδος του βιοτικού επίπεδου ζωής έχει οδηγήσει σε αύξηση του μέσου όρου ζωής του ανθρώπινου γένους και με τις βασικές συνθήκες διαβίωσης να είναι καλές, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε και καλές «υγιεινές» συνήθειες. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, τις μολύνσεις, την κατάθλιψη, την έλλειψη ύπνου και να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε το στρες και το άγχος, καταστάσεις που επιφέρουν σημαντικές οξειδωτικές βλάβες.

Το μυστικό είναι η άσκηση
Είναι πολλές οι έρευνες που δείχνουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία μας. Σε ότι αφορά το στρες, μία κατάσταση έντονου και συνεχούς στρες αναγκάζει τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή των κορτινο-επινεφριδιακών ορμονών, ουσιών, που είναι ιδιαίτερα τοξικών για το κεντρικό νευρικό σύστημα και οι οποίες βλάπτουν την ανανεωτική ικανότητα των κυττάρων του εγκεφάλου μας. Στον ιππόκαμπο, στο τμήμα του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τα κέντρα της μάθησης και της μνήμης, η δράση αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη μείωση του αριθμού των κυττάρων, που φτάνει περίπου στο δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό. Το μυστικό για να έχουμε ένα μυαλό «μονίμως πράσινο» είναι η συνεχής άσκηση του. Όπως ακριβώς με το σώμα έτσι και οι διανοητικές μας ικανότητες πρέπει να γυμνάζονται προκειμένου να συντηρηθούν σε καλή φόρμα. Το διάβασμα, η μελέτη, τα πνευματικά παιχνίδια, η εμπλοκή στη λύση προβλημάτων, η διατήρηση κοινωνικών επαφών (όχι μόνο στα διαδίκτυο) θεωρούνται «πανάκειες», αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα κύτταρα του εγκεφάλου μας να παραμείνουν αποτελεσματικά και να ζούμε τη ζωή μας καλά.