10 λόγοι που μου αρέσει ο Μάιος

«Ο Απρίλης με τα λουλούδια και ο Μάης με τα ρόδα», λέει η παροιμία. Η φύση είναι στα ωραιότερα και στα πιο ανθηρά της. Είναι ο μήνας της νεότητας. Ανήμερα την Πρωτομαγιά φτιάχνουμε λουλουδένια στεφάνια και τα κρεμάμε στην πόρτα του σπιτιού μας για να έχουμε ευφορία ή προσφέρουμε μπουκέτα με λουλούδια της εποχής. Ένα έθιμο που συνδέεται με τη χαρά, την άνθηση και τη βλάστηση. Υπάρχει και άλλα έθιμα, από τα πιο γνωστά είναι το έθιμο των Αναστενάρηδων οπού βαδίζεις πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα.

Μάιος είναι η γιορτή των λουλουδιών και από τις πιο παλιές γιορτές, Ανθεστήρια λεγόταν στην αρχαία Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της, πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη, βάδιζαν προς τα ιερά. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στα Ανθεστήρια ανασταινόταν ο σκοτωμένος θεός Ευάνθης που ήταν ένα από τα επίθετα του Διονύσου και από το αίμα του φύτρωνε άμπελος.

Ο Μάιος πήρε το όνομα του από τη ρωμαϊκή θεότητα Μάγια, της οποίας δόθηκε το όνομα από την ελληνικό Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα. Η Μάγια έχει ταυτιστεί με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή και στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μήνας Μάιος. Στην αρχαία Ελλάδα, γιορταζόντουσαν τα Ανθεοφόρια, μια γιορτή αφιερωμένη στη θεά της γεωργίας, τη Δήμητρα.
Ήταν ο μήνας που η Περσεφόνη γύρναγε στον επάνω κόσμο από τον Άδη, για αυτό και ο Μάιος θεωρείται επίσης και ο μήνας οπού συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου.

Σίγουρα ο φετινός Μάιος είναι διαφορετικός. Πολλά πράγματα που μας άρεσαν να κάνουμε, δεν θα τα κάνουμε. Στην εποχή του κοροναϊού, μεταφορικά, σαν μοντέρνες Περσεφόνες βγαίνουμε από το σπίτι με την άρση του λοκντάουν και επιστρέφουμε σιγά-σιγά στην κανονικότητα (εύχομαι να έχουμε όλοι την ατομική ευθύνη να τηρήσουμε όλα τα απαραίτητα και τις οδηγίες για να μην ξανά μπούμε σε λοκντάουν). Κάτι είναι και αυτό! Εκτός όμως από αυτό το λόγο, υπάρχουν άλλοι δέκα που μου αρέσει ο Μάιος.

1. Η φύση είναι στα ομορφότερα της. Παντού βλέπεις ανθισμένους κήπους και μυρωδάτα λουλούδια.
2. Οι νερατζιές μοσχοβολούν στους δρόμους της Αθήνας.
3. Με τον καλό καιρό που κάνει, σου θυμίζει ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών.
4. Τακτοποιούμε τις ντουλάπες, μαζεύουμε χαλιά και οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει χειμωνιάτικο, ξεκαθαρίζουμε ό, τι δεν είναι χρήσιμο, δεν μας κάνει ή δεν μας αρέσει.
5. Είναι η γιορτή της Μητέρας. Μαμάδες και γιαγιάδες, αλληλογιορταζόμαστε μέσα στην οικογένεια.
6. Είναι ο μήνας μιας μεγάλης γιορτής, Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και η υπενθύμιση ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος (που δεν υπάγεται στους λόγους που μου αρέσει, αλλά αγαπώ την ιστορία και από την ιστορία πάντα μαθαίνεις)
7. Είναι ο μήνας που ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι (αν και φέτος δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουν καν).
8. Είναι ο μήνας που τα Σαββατοκύριακα σε βρίσκουν πιο συχνά στην παραλία και λιγότερο στην πόλη.
9. Αρχίζουν οι πρώτες συναυλίες και ανοίγουν τα φεστιβάλ (για του χρόνου και αυτά).
10. Ο Μάιος θεωρείται και ο μήνας της ποίησης. «Πιάνω την άνοιξη και την ανοίγω», από τις πιο ωραίες λυρικές περιγραφές γραμμένη από τον Οδυσσέα Ελύτη και ο Γιάννης Ρίτσος με αφορμή τις μεγάλες απεργίες των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη γράφει τον Επιτάφιο.