10 λόγοι που μου αρέσει ο Απρίλιος (έστω κι αν «μένουμε σπίτι»)

Μένω σπίτι. Όπως όλοι μας. Ο μισός Μάρτιος πέρασε έτσι, γιόρτασα τα γενέθλια μου μέσω μία οθόνης, μπήκε ο Απρίλιος και θα φύγει και αυτός χωρίς πραγματικά να τον ζήσω. Κάνοντας μικρές αποδράσεις από την πόλη. Είναι άνοιξη έξω, είναι η αγαπημένη μου εποχή, την «ζω» όμως λίγο. Δεν βλέπω πόσο πράσινη είναι η γη. Κήπο δεν έχω, την βλέπω ωστόσο στα φυτά μου στη βεράντα, στα λουλούδια που έχουν ανθίσει άναρχα και στα δέντρα από τις σύντομες βόλτες που κάνω. Το Πάσχα πλησιάζει, κάτω από άλλες συνθήκες θα ετοιμαζόμουν να το περάσω στον αγαπημένο μου Πόρο. Μπορεί να την βλέπω λίγο αλλά μπορώ να την φανταστώ πολύ. Ο Απρίλιος (όπως και πολλά πράγματα) είναι καταγραμμένος στον σκληρό δίσκο μου.

1. Η λέξη Απρίλιος ετυμολογείται από το λατινικό Aprillis και το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη. Λέγεται και «Λαμπριάτης», λόγω της Λαμπρής. Ας είναι αφορμή να ανοίξει η καρδιά μας, να γεμίσει φως η ψυχή μας.
2. «Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια», λέει μια παροιμία. Τα πάντα είναι ανθισμένα και ξεχειλίζουν από χρώμα για να σου θυμίσουν πόσο υπέροχο είναι το δώρο της ζωής.
3. Και επειδή μου αρέσουν τις παροιμίες «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά και ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα». Η βροχή του Απρίλη θεωρείται πολύ ευεργετική από τους γεωργούς.
4. Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά και από τον λαό. Και από ότι φαίνεται είναι μήνας πλανευτής και μήνας του έρωτα «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη» και «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε».
5. Είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας όπου γιορτάζεται το Πάσχα. Μπορεί να μη βάφω αυγά και να μη φτιάχνω κουλουράκια, όμως το Πάσχα μου αρέσει περισσότερο από τα Χριστούγεννα. Είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, πάθη, προσμονή, λύτρωση, ανάσταση και ανάταση, ψυχική και πνευματική.
6. Είναι ο μήνας που κάνω το πρώτο μου μπάνιο στη θάλασσα.
7. Είναι ωραίος μήνας για μεγάλους περιπάτους και μικρές αποδράσεις.
8. Ο καιρός ζεσταίνει, τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κρύβονται, ξεκαθαρίζονται ντουλάπες και συρτάρια ώστε να υπάρχει χώρο για καινούρια.
9. Τον Απρίλιο ανθίζουν οι τριανταφυλλιές
10. Είναι ο μήνας που, με καλή διάθεση, μπορούμε να πειράξουμε κάποιον και να γίνουμε λίγο παιδιά. Στην Ελλάδα το αρχαίο αυτό έθιμο έφτασε, μάλλον, την εποχή των Σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός καλοσύνευε συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια.