10 λόγοι για να κάνετε πιλάτες

 

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από δέκα λόγοι για να κάνετε πιλάτες. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τον ύπνο σας καλύτερο ακόμα και το σεξ, έστω και αν αυτοί οι λόγοι δεν είναι στη λίστα. Αλλά θα μπορούσαν να είναι. Όταν πρωτογνώρισα τη μέθοδο πριν από είκοσι χρόνια, ήταν η μόνη άσκηση που «κόλλησα» βλέποντας τα οφέλη της, ώστε να γίνω αργότερα δασκάλα. Γιατί πέρα από τις ασκήσεις, σου διδάσκει πράγματα για το σώμα μας, τα οποία μπορούμε να μεταφέρουμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός.

1. Αναπτύσσει αρμονικά το σώμα
Σε αντίθεση με άλλα είδη εκγύμνασης του σώματος, το πιλάτες δεν αναπτύσσει υπερβολικά κάποια μέρη του σώματος και παραμελεί άλλα. Ενώ επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του κέντρου, το “powerhouse” όπως το αποκαλεί, αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο, παρέχοντας ένα επίπεδο ολοκληρωμένης φυσικής κατάστασης. Θέτει το σώμα σε κίνηση ομοιόμορφα και αναπτύσσει ισορροπημένα όλους τους μυς, αυξάνοντας την ευλυγισία και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Η φιλοσοφία της μεθόδου εστιάζεται στη σύνδεση και στην παράλληλη άσκηση του νου και του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής, για τη συνολική, καλή, φυσική κατάσταση μας.

2. Καλύπτει όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης
Είτε είναι το πρώτο σας μάθημα πιλάτες ή κάνετε καιρό, αποφασίσατε να αρχίσετε τώρα γυμναστική ή είσαστε αθλητής, νέος ή μεγαλύτερος σε ηλικία, άνδρας ή γυναίκα οι αρχές της μεθόδου και οι βάσεις του συστήματος είναι ίδιες, έστω και αν μπορεί να ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση ανάλογα με τον δάσκαλο. Από θεραπευτική, ήπια και πιο αργή μέχρι πιο δυναμική και αθλητική, το πιλάτες αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το σώμα σας για αυτό και μπορεί να πάρει πολλές μορφές και τροποποιήσεις.

3. Αποκτάτε εσωτερική δύναμη
Όλοι αποζητάμε να αποκτήσουμε δύναμη μέσω της άσκησης, το ζητούμενο είναι να μάθουμε να δυναμώνουμε σωστά, χωρίς να πιέζουμε τον εαυτό μας προκαλώντας εντάσεις στο σώμα. Στο πιλάτες στόχος δεν είναι οι επιφανειακοί μυς αλλά να δημιουργήσετε ένα δυνατό υπόβαθρο εστιάζοντας στο κέντρο σας, ώστε να κινείστε ελεύθερα. Είναι ο πυρήνας οπού πηγάζει όλη η ενέργεια και απλώνεται στα άκρα. Εκεί που στηρίζεται τη ζωή σας.

4. Δεν προκαλεί πόνο και τραυματισμούς
Δεν υπάρχει καμία άσκηση στο πιλάτες που να προκαλεί πόνο. Αν είναι δύσκολη, την αφήνετε προς το παρόν μέχρι να αυξηθεί η δύναμη σας και ο έλεγχος. Για αυτό το λόγο οι ασκήσεις χωρίζονται σε επίπεδα. Το πιλάτες είναι ξεχωριστό γιατί επαναπροσδιορίζετε τη σχέση σας με το σώμα σας μέσα από την συγκέντρωση, την ακρίβεια και τον έλεγχο στην εκτέλεση των ασκήσεων και μέσα από τη σωστή στάση. Για παράδειγμα, μαθαίνετε ότι οι πόνοι στη μέση οφείλονται συχνά στην πίεση των κοιλιακών μυών μακριά από την πλάτη με συνέπεια να ελαττώνεται η υποστήριξη των μυών της σπονδυλικής στήλης.

5. Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Πόσες ώρες κάθεστε την ημέρα; Πόσα πνευματικά και ψυχικά βάρη κουβαλάτε; Χωρίς τη σωστή φροντίδα του σώματος μας είναι αδύνατον να αισθανθούμε καλά. Η στάση του σώματος μας, μας επηρεάζει όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ώμοι που γέρνουν μπροστά, κεφάλι που βγαίνει μπροστά, λόρδωση της μέσης, κύφωση, κλειδωμένα γόνατα, είναι μερικά χαρακτηριστικά κακής στάσης. Εκπαιδεύοντας το σώμα να εκφράζεται με δύναμη και αρμονία, μαθαίνοντας ευθυγράμμιση, αναπτύσσετε την επίγνωση της συμμετρικής στάσης του σώματος σας, ώστε διορθώνοντας τον εαυτό σας, σταδιακά να αποκτάτε μία νέα σωστή στάση. Η οποία συμβάλλει και στην καλή εμφάνιση.

6. Εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα
Θυμάστε την έκφραση «no pain, no gain»; Επειδή δεν πονάει και δεν αισθάνεστε ότι «καίει», δεν σημαίνει ότι η άσκηση δεν έχει αποτέλεσμα. Ο πόνος των μυών είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος στους μυς, της λανθασμένης διάτασης, ρήξης των μυϊκών ινών από έντονη σύσπαση ή πόνο στις αρθρώσεις από μειωμένο εύρος κίνησης και μόνο θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να έχει. Για αυτό κάθε άσκηση έχει ένα ανώτατο αριθμό επαναλήψεων ώστε να εκτελείται κάθε φορά σωστά.

7. Μειώνει το στρες και την κούραση
Ένας από τους τρόπους που συστήνω για να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες και τα βάρη της καθημερινότητας, είναι να δυναμώσετε το σώμα σας. Όσο πιο δυνατό και ενεργητικό είναι το σώμα σας τόσο καλύτερα θα μπορείτε να διαχειρίζεστε το στρες και την κούραση που θα νιώθετε. Κάθε σωματική άσκηση, έχει αποδειχτεί ιατρικά πως βελτιώνει αισθητά την ψυχολογία. Και αν ο στόχος σας είναι να ισορροπήσετε τον οργανισμό σας, το πιλάτες θεωρείται ιδανικό επειδή εστιάζεται στην άσκηση νου και σώματος μέσα από την συγκέντρωση και την αναπνοή.

8. Προάγει την απώλεια βάρους και στην όμορφη εμφάνιση
Εάν κάνετε τακτικά πιλάτες, θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει. Να μην πονάει, να στέκεστε καλύτερα, να φαίνεστε πιο λεπτοί και πιο ψηλοί. Να έχετε ένα ομοιόμορφο γυμνασμένο σώμα και γραμμωμένο, με περισσότερη ελεύθερη κίνηση, ευκολία και χάρη.

9. Συνδέει τις ασκήσεις με τις καθημερινές σας δραστηριότητες
Σκοπός του Τζόζεφ Πιλάτες, του εμπνευστή και δημιουργού της μεθόδου, είναι μέσω των ασκήσεων να αποβάλλουμε κακές συνήθειες που συνεπάγονται σε κακή στάση του σώματος και να δούμς το σώμα μας ως σύνολο, ώστε όσα μαθαίνουμε να μπορούμε να τα εφαρμόζουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Από το περπάτημα και το τρέξιμο ως το σήκωμα κάποιου φορτίου.

10. Αυξάνει την ενέργεια
Μπορεί να σας φανεί παράδοξο, αλλά όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερη ενέργεια θα αισθανθείτε ότι έχετε. Μία από τις βασικές αρχές του πιλάτες είναι η αναπνοή. Μέσα από τις ασκήσεις αρχίζουμε να της δίνουμε μεγαλύτερη σημασία, μαθαίνοντας να αναπνέουμε σωστά. Η βαθιά, ήρεμη και σωστή αναπνοή συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στη βελτίωση της υγείας του νευρικού συστήματος που έχει αντίκτυπο σε όλα τα μέλη του σώματος μας και φυσικά ανακουφίζει από το στρες και βελτιώνει τη διάθεση.