Τριγλυκερίδια, ενδιαφερόμαστε για τις τιμές τους


Πριν μερικά χρόνια το έμφραγμα εκδηλωνόταν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόσφατες όμως έρευνες έδειξαν ότι καρδιακές προσβολές εμφανίζονται και σε ηλικίες κάτω των 35 και οφείλονται στην κακή διατροφή, στο εργασιακό στρες και στο κάπνισμα. Και αν μέχρι πρόσφατα συνδέαμε το καρδιακό έμφραγμα με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (ή της χοληστερίνης) στον οργανισμό μας επίπεδα της χοληστερόλης, είναι και τα υψηλά τριγλυκερίδια που καθορίζουν την υγεία μας και τα οποία θεωρούνται βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά νοσήματα.

Τα τριγλυκερίδια (τριεστέρες της γλυκερόλης) είναι λιπαρά που κυκλοφορούν στο αίμα με τη μορφή λιποπρωτεϊνών. Ένα μέρος τους παράγεται από το ήπαρ και το έντερο και ένα άλλο μέρος προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Από φυτικές πρώτες ύλες που ονομάζονται έλαια ή από ζωικούς οργανισμούς που ονομάζονται λίπη. Το σώμα μας δεν χρησιμοποιεί για ενέργεια όλες τις θερμίδες που παίρνει, αυτές τις μετατρέπει σε τριγλυκερίδια τα οποία αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα του σώματος για να τα χρησιμοποιήσει αργότερα ως ενέργεια ανάμεσα στα γεύματα. Εάν καταναλώνουμε συστηματικά περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας, ιδιαίτερα εάν αυτές προέρχονται από τροφές με πολλούς υδατάνθρακες και λιπαρά, εκτός ότι θα αυξηθεί το σωματικό βάρος, είναι πολύ πιθανό τα τριγλυκερίδια στο αίμα μας να είναι ανεβασμένα. Τι σημαίνει αυτό; Μία υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων κάνει το αίμα παχύρρευστο σαν λάσπη, δεν του επιτρέπουν να ρέει εύκολα στα αγγεία, μπορούν να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες και συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές
Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να δείξει εάν τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.
– φυσιολογικά: κάτω από 150 mg/dL ή κάτω από 1,7 mmol/L
– οριακά: 150 έως 199 mg/dL ή 1,8 με 2,2 mmol/L
– υψηλά: 200 έως 499 mg/dL ή 2,3 έως 5,6 mmol/L
– πολύ υψηλά: 500 mg/dL και πάνω ή 5,7 mmol/L και πάνω
Εκτός των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών που βρίσκονται σε πολλές κατεργασμένες τροφές και ζάχαρης, η κληρονομική προδιάθεση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο υποθυρεοειδισμός, ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 2, η νεφρική νόσος, μερικές φαρμακευτικές αγωγές και η απουσία σωματικής άσκησης είναι και άλλες αιτίες που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πως μπορείτε να μειώσετε τις υψηλές τιμές
– τρώτε τα σωστά λιπαρά. Τα βρίσκετε στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο κολιός, η πέστροφα, η ρέγκα κ.ά., όπως επίσης και τα θαλασσινά, όπως τα καλαμαράκια, οι γαρίδες, το χταπόδι, τα καβούρια που αποτελούν και σημαντικές πηγές ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, στο λιναρόσπορο.
– προσθέστε στη διατροφή σας λαχανικά, φρούτα και όσπρια
– παίρνετε βιταμίνη C που είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών
– προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
-βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. 150 λεπτά την εβδομάδα αποτρέπουν πολλά προβλήματα υγείας.

(πηγή: onmed.gr, vita.gr, internet)