Συναίσθηση του σώματος

Από τότε που ασχολούμαι επαγγελματικά με το πιλάτες, έχω αρχίσει να παρατηρώ τους ανθρώπους. Πως στέκονται, πως περπατάνε, πως κάθονται. Ακόμα και πως γυμνάζονται. Ρίχνουν το βάρος τους από τη μία μεριά; Έχουν ορθή στάση ή καμπουριάζουν; Παίρνουν τη σωστή θέση όταν είναι να εκτελέσουν μία άσκηση; Μήπως στην προσπάθεια τους να δυναμώσουν ένα μέρος τους σώματος, δημιουργείται ένταση σε κάποιο σημείο;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα σε αυτή τη μέθοδο είναι ο επαναπροσδιορισμός του σώματος. Τι σημαίνει επαναπροσδιορισμός; Αντί να απομονώνει μυϊκές μονάδες και να εστιάζεται στη μεμονωμένη εκγύμναση μέρη του σώματος, βλέπει το σώμα ως αδιάσπαστη μονάδα, δουλεύοντας το συνολικά και συμμετρικά. Με αυτό τον τρόπο, όταν όλοι οι μύες ενεργοποιούνται και δουλεύουν στην εκτέλεση μίας άσκησης, τότε το σώμα όχι μόνο θα ενδυναμώσει όμορφα αλλά μέσα από τη σωστή ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση θα επιτευχθεί η σωστή στάση διορθώνοντας ασυμμετρίες και αποτρέποντας τραυματισμούς. Πως μπορείτε λοιπόν να οξύνετε την παρατηρητικότητα σας ώστε να έχετε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα σας; Βάζοντας το νου σας να συμμετέχει. Μέσα από τη συγκέντρωση και τον έλεγχο, θα αποκτήσετε την επίγνωση που πρέπει να έχετε, και τότε, σιγά –σιγά θα συνειδητοποιήσετε ότι η άσκηση δεν είναι μόνο ενδυνάμωση και γράμμωση, αλλά πολύ περισσότερο, μία κατανόηση κινήσεων και θέσεων που κάνει και παίρνει το σώμα και τις οποίες θα αρχίζετε να εφαρμόζετε στην καθημερινότητα σας. Γιατί η σωστή στάση εκτός από την ασφάλεια που προσφέρει, μειώνει την ένταση, διευκολύνει τις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων χαρίζει μία ωραία συμμετρία. Το παρουσιαστικό σας είναι και η πρώτη εντύπωση που δίνετε σε κάποιον.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα εκτελέσετε μία κίνηση, μάθετε σε ποια σημεία να εστιάσετε ώστε η άσκηση να είναι αποτελεσματικότητα.

Κεφάλι: πρέπει να ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται συχνά να βρίσκεται σε έκταση, καταπονώντας με αυτόν τον τρόπο τον αυχένα. Για να επιμηκύνετε το λαιμό, φανταστείτε ότι κάποιος σας τραβάει από την κορυφή του κεφαλιού σας προς τα πάνω.
Ώμοι: ένα από τα πιο συχνά σφάλματα στην εκτέλεση ασκήσεων, είναι η πίεση που βάζουμε στους ώμους, φέρνοντας τους πάνω και μπροστά. Πρέπει να θυμάστε οι ώμοι να είναι προς τα πίσω και κάτω ώστε να μην «κλείνουν» το θώρακα. Στην λανθασμένη θέση των ώμων, οφείλονται συχνά οι πόνοι στον αυχένα.
Κορμός: Είναι μία ομάδα μυών που βρίσκεται κάτω από τη μέση που περικλείει την κοιλιακή χώρα, τη μέση και τους γλουτούς. Στο πιλάτες και στη γιόγκα ο κορμός είναι το κέντρο δύναμης και ενέργειας. Από δω ξεκινούν όλες οι ασκήσεις. Όταν εκτελείτε μία άσκηση σκεφτείτε ότι έχετε ένα κορσέ που κρατάει την κοιλιά μέσα, μακραίνει τη σπονδυλική στήλη ή τη σταθεροποιεί (ανάλογα με την άσκηση) και σφίγγει τους γλουτούς. Οι πόνοι στη μέση οφείλεται συχνά στους αδύναμους κοιλιακούς.
Σπονδυλική στήλη και λεκάνη: συχνά θα ακούσετε να λέμε την έκφραση «ουδέτερη θέση» και θα αναρωτιέστε τι εννοούμε. Σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστείτε τις φυσικές καμπύλες που σχηματίζει η σπονδυλική στήλη καθώς απορροφούν τους κραδασμούς, κρατώντας τον κόκκυγα προς τα κάτω. Στη λεκάνη, η ηβική σύμφυση δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε ψηλότερα , ούτε χαμηλότερα γιατί τότε θα έχετε οπίσθια ή πρόσθια κάμψη. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την άσκηση ή με τις ατομικές ιδιαιτερότητες
Πέλματα: η λανθασμένη στάση των πελμάτων και των ποδιών μπορεί να προκαλέσει πόνο στα γόνατα. Τα πέλματα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα παράλληλα και το βάρος του σώματος να είναι ομοιόμορφα μοιρασμένο στο μεγάλο δάχτυλο, στο μικρό και στη φτέρνα. Συχνά έχουμε την τάση να το ρίχνουμε στην έξω πλευρά. Τα πόδια να είναι ανοιχτά στο άνοιγμα των ισχίων (εκτός αν έχετε άλλη εντολή) και τα γόνατα να βρίσκονται σε μια νοητή ευθεία με τα πέλματα