Μπροστά στα νέα πράγματα

Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι αλλαγές. Ίσως επειδή, από την παιδική μου ηλικία, τις εχω βιώσει δύσκολα και τις έχω συνδυάσει με δυσάρεστα συναισθήματα. Ίσως επειδή, αυτές οι αλλαγές ήταν ήδη αποφασισμένες και σε μένα ερχόντουσαν σαν ανακοίνωση τετελεσμένου γεγονότος. Οσο κι αν θύμωνα, φοβόμουν και συντετριμμένη εκλαιγα, δεν μπορούσα να κάνω κάτι για να αλλάξω αυτές τις αλλαγές, παρά να τις αποδεχτώ.
Έμαθα να ζω με τις αλλαγές. Οικογενειακές, προσωπικές και επαγγελματικές. Έχω χωρίσει από ένα γάμο έχοντας αποκτήσει ωστόσο ενα θαυμάσιο παιδί που τότε ήταν ούτε τριών ετών και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει τα δικά του φτερά και να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές. Μετακομίζω από το σπίτι που εμένα, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο γιος μου, μετά από είκοσι ένα χρόνια, επειδη οι καταστάσεις το φέρνουν. Η “Γυναίκα”, που δημιούργησε ο παππούς μου και ήταν το πρώτο γυναικείο περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, άλλαξε χέρια καθώς και τα περιοδικά Ντίσνευ, που έφερε και έφτιαξε ο πατέρας μου και ήταν η πρώτη μου δουλειά. Είμαι από τους πρώτους που έχασα δουλειά εν αρχή της οικονομικής κρίσης και ξανά άρχισα κυριολεκτικά από το μηδέν σε εναν καινούριο, άγνωστο χωρο. Μεγάλες συναισθηματικές αλλαγές με πρακτικό αντίκτυπο που σημαδεύουν ορόσημα. Και λειτουργούν σαν μέσο για εσωτερικές αναλύσεις και βαθιές ενδοσκοπήσεις για να ξεπεράσεις δισταγμούς και ενδόμυχους φόβους. Μαθαίνεις, αναθεωρείς, ενεργείς, αλλάζεις, προχωράς.
Και να μαι τώρα να κοιτάω αυτη την υπέροχη θέα, σ’ ένα μοναδικό νησί όπως είναι η Υδρα, να ξεκινάω νέα πράγματα. Όσο και αν οι παραπάνω αλλαγές δεν ήταν της επιλογής μου και ούτε ήμουν εγώ που είχα πάρει την απόφαση να γίνουν, είναι δική μου επιλογή και απόφαση πόσο θα κρατήσω αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, τι στάση θα πάρω, πως θα προχωρήσω. Η ζωή είναι γεμάτη από προκλήσεις. Δεν νιώθω πάντα δυνατή, ούτε και γενναία. Το παρελθόν είναι για να μας θυμίζει κάποια πράγματα, είναι μνήμες αλλά και εμπειρίες που μας διαμορφώνουν. Έχω ξανά βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Στην αρχή, παίρνεις βαθιές αναπνοές. Και ύστερα, επαναπροσδιορίζεις τον εαυτό σου και τα όνειρα σου, αρχίζεις να ξανά εμπιστεύεσαι τις ικανότητες σου και αξιολογείς τις δυνατότητες ώστε να μπορείς να βλέπεις νέες ευκαιρίες. Όσο και ανησυχία εχω για το παρόν, έχω αισιοδοξία για το μέλλον. Όπως αυτή που μπορεί να δώσει μια ηλιόλουστη, καλοκαιρινή μερα.