Κολοκύθα, ο γλυκός πορτοκαλί γίγαντας

JjwM9k
Δεν πολύ-συμπαθώ τις σούπες, ακόμα κι όταν μία ζεστή σούπα θεωρείται το καλύτερο γιατρικό όταν η θερμοκρασία πέφτει. Εξαίρεση, η κολοκυθόσουπα, με την κρεμώδη, βελούδινη και υπέροχη γεύση της.
«Κάθε πράγμα έχει τον καιρό του», λέει η γνωστή και σοφή παροιμία και δεν πρέπει να την αγνοούμε. Τώρα που χειμωνιάζει, η μεγάλη στρογγυλή κολοκύθα, σήμα κατατεθέν του Χάλλουιν, πλούσια σε καροτένιο και βιταμίνες Α, C, και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο και σε πολλές φυτικές πρωτεΐνες και χαμηλή σε θερμίδες, γίνεται ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά. Τρώγεται αλμυρή ή γλυκιά, σε πουρέ και σε πίτα, ταιριάζει ιδιαίτερα με κρέας, μαγειρεύεται γκρατέν και συνοδεύει πολλά λαχανικά. Με πατρίδα την Αμερική, το όνομά της στα αγγλικά (pumpkin) προέρχεται από την ελληνική λέξη “πεπόνι”.
Η παρακάτω συνταγή είναι από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσα Παραδείση (εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)

Κολοκυθόπιτα
1 κολοκύθα κομμένη στα δύο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
110γρ. βούτυρο
225γρ. ρύζι
225γρ. νερό
1 κλωνάρι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
225γρ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
λάδι
½ κιλό φύλλα κρούστας

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφαιρείτε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της κολοκύθας. Αφαιρείτε τη φλούδα και τρίβετε το εσωτερικό σε τρίφτη. Βράζετε την κολοκύθα σε νερό για 10 λεπτά και την στραγγίζετε καλά.
Σωτάρετε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές βούτυρο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε την κολοκύθα, το ρύζι, το νερό, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα μαγειρεύετε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι- περίπου 20 λεπτά.
Αφήνετε το μείγμα της κολοκύθας να κρυώσει. Προσθέτετε τα αυγά, το τυρί και το υπόλοιπο βούτυρο.
Λαδώνετε ένα ορθογώνιο ταψί (23 Χ 37εκ.) και στρώνετε μέσα τα δύο τρίτα των φύλλων, αλείφοντας κάθε φύλλο με λάδι. Βάζετε μέσα το μείγμα της κολοκύθας και το σκεπάζετε πρώτα με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και κατόπιν με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με λάδι.
Αλείφετε την επιφάνεια της κολοκυθόπιτας με λάδι, την χαράζετε σε φαρδιές λωρίδες και την ραντίζετε με λίγο νερό. Την ψήνετε περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ξεροψηθεί το φύλλο, χωρίς να αρπάξει.