Κολοκυθάκια, τρυφερά, νόστιμα και καλοκαιρινά

 

«Κολοκύθια τούμπανο», λένε συχνά συνδέοντας με αυτή την έκφραση τα κολοκύθια με τα ανόητα λόγια. Ίσως επειδή πολλοί τα βρίσκουν άνοστα. Το ταπεινό όμως αυτό κηπευτικό με καταγωγή από την Κεντρική και Νότια Αμερική, έχει μεγάλη διατροφική αξία. Τα κολοκυθάκια είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και μαγγανίου, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες A, B12 και C και διαιτητικές ίνες, είναι χαμηλά σε λιπαρά, υψηλά σε περιεκτικότητα σε νερό και δεν χρειάζονται πολύωρο μαγείρεμα. Η προετοιμασία τους είναι σχεδόν μηδαμινή: τα πλένετε λίγο και αφήνετε τα μικρότερα ολόκληρα, ενώ τα μεγαλύτερα τα κόβετε σε ροδέλες ή κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα. Τα βράζετε, τα κάνετε στον ατμό ή τα τηγανίζετε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτετε μερικά αρωματικά χόρτα, όπως βασιλικό ή μαϊντανό, λάδι και έχετε στη στιγμή ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Ένας ακόμα λόγος, να τα προτιμήσετε τώρα που κάνει ζέστη!

Κολοκυθάκια στη φόρμα

(για 4 άτομα)

500 γρ κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
40 γρ βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
40 γρ παρμεζάνα
3 αυγά χτυπημένα
250 γρ μπεσαμέλ

Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι και τσιγαρίζετε το καρότο, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια, το αλάτι και το πιπέρι και τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί, τα αυγά και την μπεσαμέλ. Αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα, την σκεπάζετε με λαδόχαρτο και τη βάζετε σε φούρνο, προθερμασμένο στους 150 βαθμούς, μέσα σε μπαίν-μαρί, για 45 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.

(από τα βιβλία “Το Βιβλίο της Κουζίνας” και ” Λαχανικά” από τη σειρά Η Καλή Κουζίνα, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)