Η νηστεία ως εξαιρετική δίαιτα

beetroot

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος είχε πει ότι αν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε, αυτό είναι η μέθη και η πολυφαγία και όχι η νηστεία. Και όχι άδικα, αν σκεφτείτε πόσο υπερκατανάλωση κρέατος γίνεται και πόσο η υγεία του σύγχρονου ανθρώπου απειλείται από λιπαρές, συσκευασμένες και τυποποιημένες τροφές.
Η νηστεία είναι ένας πανάρχαιος θεσμός που ίσχυε στους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Ισραηλίτες και σε πολλούς λαούς της Ανατολής. Στη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι η νηστεία θεσμοθετήθηκε από την εποχή των Πρωτοπλάστων, όταν ο Θεός τους απαγόρευσε τον καρπό του Δένδρου της Γνώσεως, του καλού και του κακού. Από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω που σημαίνει τρώγω, η λέξη «νηστεία» σημαίνει την αποχή από την τροφή. Όμως η νηστεία, ως θεσμός, δεν σημαίνει μόνο την πλήρη, αλλά κυρίως τη μερική αποχή από συγκεκριμένες τροφές. Είναι ένας τρόπος να πειθαρχήσουμε τις ορέξεις και μία άσκηση να επιβάλλουμε έλεγχο στους πειρασμούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, κατά τις ημέρες των νηστειών απέχουμε από το κρέας, τα αυγά, τα γάλα, τα ζωικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια (εκτός από τα θαλασσινά), το λάδι (εκτός από τις ελιές) – αν και μερικές λιγότερο αυστηρές επιτρέπονται το ψάρι και τα λαδερά – τον οίνο και κατ’ επέκταση από όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και προσθέτουμε στη διατροφή περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, φυτικές ίνες και ξηρούς καρπούς. Δεν είναι τυχαίο που η νηστεία χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως εξαιρετική δίαιτα για αποτοξίνωση και μακροβιότητα, που φροντίζει με μέτρο για την ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού, προβάλλοντας τη θρεπτικότητα της τροφής έναντι της γεύσης. Μπορείτε λοιπόν, να νηστέψετε όχι μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς αλλά και για λόγους υγείας. Και η παρακάτω συνταγή δεν είναι μόνο θρεπτική αλλά και πολύ νόστιμη και εύκολη!

Ρυζότο με παντζάρι
για 4 μερίδες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
350 γρ ρύζι αρμπόριο
1 κύβο λαχανικών
4 παντζάρια (γουλιά) κομμένα σε μικρούς κύβους
2 ξινόμηλα, κομμένα σε μικρούς κύβους
100γρ ξανθές σταφίδες
Αλάτι και πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Σε βαθύ τηγάνι σωτάρετε το κρεμμύδι στο σπορέλαιο, ώσπου να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σωτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και ρίχνοντας λίγο λίγο τον ζεστό ζωμό του κύβου λαχανικών (2 φλιτζάνια περίπου). Συνεχίζετε το ανακάτεμα ρίχνοντας επιπλέον ζωμό κάθε φορά που το ρύζι τον απορροφά. Προσθέτετε τα παντζάρια και μόλις το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνετε τα ξινόμηλα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

(από το βιβλίο «Ημέρες Νηστείας από την Μοναστηριακή Κουζίνα», εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)