Η γλύκα των κερασιών

File 21-5-16, 6 12 23 μμ
Έχουν γλυκιά γεύση, τρώγονται ωμά, διακοσμούν γλυκίσματα και επιδόρπια και γίνονται υπέροχες τάρτες! Πέρα όμως από τη γεύση τους, τα κεράσια έχουν μεγάλη θρεπτική και ωφέλιμη αξία για τον οργανισμό. Γνωρίζετε ότι ένα ποτήρι χυμό κεράσι προσφέρει τη φυσική λύση για όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου ή τζετ λάνγκ; Ή με σχεδόν 90 θερμίδες που έχει ένα φλιτζάνι κεράσια, θεωρείται το ιδανικό φρούτο για δίαιτα γιατί ικανοποιεί την αίσθηση του γλυκού; Για αυτό, αντιστρέψτε τη γνωστή παροιμία και όποτε ακούτε για πολλά κεράσια, κρατήστε μεγάλο καλάθι! Τα κεράσια ανήκουν στις κορυφαίες υπερ-τροφές λόγο των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, στις ανθοκυανίνες. Σε αυτές οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες διακρίνονται για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και σύμφωνα με μελέτες βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι γιατί τα κεράσια είναι ωφέλιμα στη συνολική υγεία μας:
-Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει φανεί ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
-Είναι από τα πλουσιότερα φρούτα σε φλαβονοειδή, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
-Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, διευκολύνουν την πέψη, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, ενισχύουν την απώλεια βάρους.
-Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε κάλιο, που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.
-Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
-Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μελατονίνης, που έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
-Συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.

Η παρακάτω συνταγή, η οποία είναι πολύ εύκολη να γίνει, είναι μία από τις αγαπημένες μου. Προσωπικά, την απολαμβάνω με γιαούρτι
Κεράσια Γλυκό Κουταλιού
2 κιλά πετροκέρασα
1 ½ κιλό ζάχαρη
½ λίτρο νερό
χυμό από 2 λεμόνια
Πλένετε τα κεράσια και αφαιρείτε τα κουκούτσια με τν, εκπυρηνωτήρα, το ειδικό εργαλείο. Σε κατσαρόλα με νερό βράζετε τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνετε τα κεράσια και τα βράζετε για 5 λεπτά. Τα αφήνετε κατά μέρος αποβραδίς. Ξαναβράζετε τα κεράσια για 5 λεπτά και τα αφήνετε κατά μέρος για 24 ώρες. Παίρνετε το σιρόπι από τα κεράσια και το βράζετε σε άλλη κατσαρόλα μέχρι να δέσει. Ρίχνετε τα κεράσια και το χυμό λεμονιού στο σιρόπι και το βράζετε μέχρι να δέσει καλά.

Photo 21-5-16 - 7 13 31 μ.μ.

(πηγή: «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική», Χρύσα Παραδείση, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος, medidiatrofi.gr, vita.gr)