Η γλυκιά εποχή των σταφυλιών

File 2-9-16 - 12 40 45 π.μ.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, δέσποζε στα συμπόσια, συνδέθηκε με τελετές, αναπαριστάται σε τοιχογραφίες, αναφέρεται στη Βίβλο, καλλιεργήθηκε ευρέως και αποτέλεσε βάση οικονομίας. Τα σταφύλια, πέρα ότι είναι εύγευστα, έχουν αποδειχτεί ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, επειδή ένα από τα σημαντικότερα συστατικά που περιέχουν είναι οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος από καταστροφικές βλάβες, ιδίως ύστερα από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Τα σταφύλια έχουν πολλές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες. Προσφέρουν αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδης δράση, ελέγχουν το σάκχαρο, μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη, καταπολεμούν την κατακράτηση και θεωρούνται ιδανικά για αποτοξίνωση. Περιέχουν επίσης, πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες (με κυρίαρχη τη βιταμίνη Ε), κάλιο και μέταλλα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αποκαλούνται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης».
Τραγανά ή πιο μαλακά, με κουκούτσι ή όχι, μικρά ή μεγάλα, ημιδιάφανα και με φλούδα που μπορεί να είναι πράσινη, ανοιχτή κίτρινη, βυσσινιά, μπλε-μαύρη ή κόκκινη, τα σταφύλια διακρίνονται σε τρία είδη, τα λευκά, τα κόκκινα και τα μαύρα (σκούρα κόκκινα) και κατηγοριοποιούνται σε ποικιλίες που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, για την παρασκευή κρασιού ή αποξηραίνονται για να γίνουν σταφίδες, όπως η κορινθιακή και η σουλτανίνα. Τα πιο σκούρα σταφύλια θεωρούνται ότι έχουν περισσότερες ιδιότητες, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη, μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση που αποτελεί ένα αμυντικό στοιχείο των φυτών με πολλά οφέλη για την υγεία μας, βρίσκεται στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών με κοκκινωπό χρώμα. Και αντίθετα από το μύθο ότι το σταφύλι παχαίνει, ένα μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες, όσο δύο μεγάλα φρούτα. Η φυσική του γλυκύτητα οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη.
Πως θα τα επιλέξετε
– Προσέχετε το κοτσάνι τους να είναι πράσινο και σκληρό.
– Αποφύγετε ωστόσο όσα έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Και τα μαύρα σταφύλια δεν πρέπει να πρασινίζουν.
– Μην επιλέγετε επίσης, τα πολύ ώριμα, γιατί οι πολυφαινόλες του σταφυλιού βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σταφύλι δεν είναι υπερώριμο. Για να δείτε πόσο ώριμο είναι, σηκώστε ένα τσαμπί και τινάξτε το ελαφρά. Oι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Aντίθετα, αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι υπερβολικά ώριμο.
– Φροντίστε να κόβετε και να τρώτε μικρά τσαμπιά σταφύλι, γιατί όταν τσιμπολογήσετε ένα μεγάλο τσαμπί και στη συνέχεια το ξαναβάλετε στο ψυγείο, θα χαλάσουν πολύ γρήγορα οι ρώγες που έχουν απομείνει.
Τα σταφύλια μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, να τα συνοδεύσετε με τυρί, να τα προσθέσετε σε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες, να φτιάξετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Ειδικά το τελευταίο, ήταν ένα από τα επιδόρπια που έτρωγα τώρα το καλοκαίρι. Σκέτο ή πάνω σε γιαούρτι. Σας προτείνω την παρακάτω συνταγή από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική», Χρύσα Παραδείση (εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος).

stafyli-glyko-edited

Σταφύλι Γλυκό Κουταλιού

Θα χρειαστείτε:
2 κιλά σταφύλια φράουλα
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζανάκι μπράντυ
Χυμό από 2 λεμόνια

Αφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια από τα σταφύλια. Τα βάζετε σε σειρές σε μπωλ με τα ζάχαρη ανάμεσα. Τα ραντίζετε με το μπράντυ και τον χυμό του λεμονιού. Τα αφήνετε κατά μέρος αποβραδίς. Βάζετε το γλυκό σε κατσαρόλα και το βράζετε για μερικά λεπτά. Το αφήνετε κατά μέρος για 24 ώρες. Κατόπιν, ξαναβράζετε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του.

(πηγή: περιοδικό Vita, diatrofi.gr)