Ερωτήσεις και απορίες γύρω από την άσκηση και το αδυνάτισμα

Photo 11-4-16 - 9 28 20 π.μ.
Αν στο ημερολόγιο της ομορφιάς, κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες φροντίδες, η άνοιξη είναι η εποχή που το σώμα και η εμφάνιση του έρχεται στο προσκήνιο. Οι περισσότερες ερωτήσεις που μου κάνουν είναι πως θα χάσουν κιλά. Επειδή η λέξη χάσιμο παραπέμπει στην απώλεια, μία λέξη που φέρνει σχεδόν αυτόματα στο μυαλό μας μία αρνητική και δυσάρεστη κατάσταση, το πρώτο που τους απαντάω είναι να μου θέσουν την ίδια ερώτηση, αλλά με θετικό τρόπο. Είναι ένα μυστικό, ένα νοητικό τρικ, για να φτιάξουν αλλιώς την εικόνα. Στην επιδίωξη ενός ωραίου και γερού σώματος, υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα να γνωρίζετε.
Να κάνω πρώτα δίαιτα ή γυμναστική;
Το καλύτερο είναι να τα συνδυάσετε. Η άσκηση είναι απαραίτητη όχι μόνο για ένα όμορφο σώμα αλλά και για την καλή υγεία του οργανισμού. Όσο όμως και αν ιδρώνετε στο τρέξιμο και δεν χάνετε κανένα μάθημα στο γυμναστήριο, αν δεν προσέχετε τη διατροφή σας, αλλάζοντας τις συνήθειες σας, δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε μία απλή αναλογία, η διατροφή έχει μεγαλύτερο ρόλο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προηγείται.
Με τα βάρη ή το τρέξιμο θα κάψω περισσότερο λίπος;
Με το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο και οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, γίνεται βραχυπρόθεσμα μεγαλύτερη κατανάλωσης ενέργειας κι έτσι καίτε πιο γρήγορα λίπος. Με τα βάρη γίνεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά χτίζεται το μυϊκό σας σύστημα. Μακροπρόθεσμα, ακόμα κι αν σταματήσετε, ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Ο συνδυασμός είναι η καλύτερη επιλογή, τόσο για να αποκτήσετε δυνατούς μυς, γερά κόκαλα, να βελτιώσετε την καρδιοαναπνευστική αντοχή σας, να κάψετε λίπος και να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός.
Υπάρχει διαφορά αν τρέχω σ’ έναν κλειστό χώρο ή σ’ έναν ανοιχτό;
Εξαρτάται από την ταχύτητα που τρέχετε. Αν είναι μικρή, δεν κάνει διαφορά και θα κάψετε τις ίδιες θερμίδες. Αν όπως την αυξήσετε, θα κάψετε παραπάνω θερμίδες τρέχοντας ή κάνοντας ποδήλατο σ’ έναν ανοιχτό χώρο, γιατί έχετε και την αντίσταση του αέρα.
Είναι καλύτερα να γυμνάζομαι με άδειο στομάχι;
Εξαρτάται από την άσκηση. Αν είναι ήπια (ασκήσεις πιλάτες, γιόγκα, τάι-τσι ή μία μικρή βόλτα) και δεν ξεπερνάει τη μισή ώρα, μπορεί να μην έχετε φάει πριν. Αν όμως στοχεύετε να κάνετε πιο έντονη άσκηση που θα κρατήσει περισσότερη ώρα, ο οργανισμός χρειάζεται καύσιμα που θα του δώσουν την απαραίτητη ενέργεια σε γλυκογόνο, το οποίο θα επιταχύνει τον μεταβολισμό για την καύση λίπους, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ένα φρούτο (όπως μία μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο) μία φέτα ψωμί με μέλι ή/και ταχίνι, μία μπάρα δημητριακών, μισή ώρα πριν δεν θα επιβαρύνουν το στομάχι σας.
Πότε να καταναλώνω τροφή με υδατάνθρακες και πότε με πρωτεΐνες;
Αν δεν είσαστε αθλητής, ώστε να χρειάζεται να ακολουθήσετε ειδικό πρόγραμμα διατροφής, υπάρχει ένα γενικός κανόνας: «γνωρίζοντας τον οργανισμό σας, ο΄τι είναι καλύτερο για σας». Αυτό που παίζει ρόλο, είναι η ποσότητα, το είδος της τροφής και ο χρόνος που το καταναλώνετε. Ωστόσο, πριν την άσκηση, συνιστώνται τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες οι οποίες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και πέπτονται εύκολα. Μετά την άσκηση, για να αποκομίσετε τα οφέλη της, να αυξήσετε τον μεταβολισμό και να αποκαταστήσετε τις «ζημιές», χωρίς να επιβαρύνεται το στομάχι σας, συνιστώνται γεύματα που να περιέχουν και πρωτεΐνες που αποτελούν κύριο συστατικό των μυών. Η ιδανικότερη επιλογή είναι να τα συνδυάσετε. Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, μία ομελέτα ή ένα γιαούρτι με δημητριακά, είναι μερικές καλές ιδέες.
Οι μυς μετατρέπονται σε λίπος αν σταματήσω τη γυμναστική;
Ίσως έχετε την εικόνα ενός πρώην αθλητή του μπόντυ μπίλντινγκ στο μυαλό σας, αλλά είναι ένας από τους μύθους που έχουν καταρριφθεί. Και αυτό γιατί οι μυς είναι μυς και το λίπος, λίπος. Η διατροφή που κάνετε, πρέπει να βρίσκετε σε ένα ισοζύγιο με την άσκηση και το είδος της άσκησης που κάνετε. Αν σταματήσετε να γυμνάζεστε, θα πρέπει να προσαρμόσετε και το διατροφολογικό σας πρόγραμμα, ώστε να μην καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες και οι οποίες αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.
Βοηθάνε οι «τοπικές» ασκήσεις στα επίμαχα σημεία;
Πρόκειται για άλλον ένα μύθο που πολλοί πιστεύουν. Αν και η εμφάνιση μας επηρεάζεται από το ποσοστό λίπους και τη μυϊκή μάζα, το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται τοπικά έστω και αν κάνετε 500 κοιλιακούς την ημέρα. Το λίπος και η μυϊκή μάζα εξαρτώνται από στο μεγαλύτερο μέρος από τη διατροφή και μεταβάλλονται στο σύνολο του σώματος. Αν το ποσοστό λίπους είναι παραπάνω από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός (και μία απλή εξέταση μπορεί να το δείξει), η σωστή διατροφή βοηθάει να μειωθεί το υποδόριο λίπος ανάμεσα στο μυϊκό ιστό και στο δέρμα. Που είναι και το πιο σημαντικό από θέμα υγείας. Αυτό που αλλάζει όμως με την άσκηση, είναι ότι θα βελτιώσετε την τονικότητα των μυών.
No pain, no gain
Πραγματικά, δεν ξέρω από πού συμπεραίνεται! Αυτό που λέω πάντα στους μαθητές και πελάτες μου, είναι «σεβάσου το σώμα σου και άκουσε το». Ο πόνος είναι μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Όσο κι αν θέλετε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας και να δείτε τα όρια σας, καμία άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί δυσάρεστες ενοχλήσεις ή υπερβολική κόπωση ώστε να ριψοκινδυνεύετε με τραυματισμούς. Θέστε εφικτούς στόχους που να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα σας, για να είναι αποτελεσματικοί.