Αρκαδική Καστανιά, ένα από τα κορυφαία φυσικά αντιοξειδωτικά στον κόσμο

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΗ_1

Τέσσερα χρόνια έρευνας, 1.800 φυτά από έξι παγκόσμιους παράδεισους φυτικής ποικιλίας, 3.600 εκχυλίσματα, 1.500 καθαρές ουσίες, 70 ερευνητές και 115.000 ώρες στο εργαστήριο, χρειάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Agrocos για να συνθέσουν τη μεγαλύτερη πρωτογενής έρευνα στα φυσικά συστατικά και να αναδείξουν την Καστανιά (castanea sativa) στα κορυφαία φυσικά αντιοξειδωτικά. Το στοιχείο που την ξεχώρισε ήταν η υψηλή περιεκτικότητα της σε ουσίες φαινολικού τύπου (όπως οι τανίνες) και τερπενοειδή (όπως η λουπεόλη) που έχουν πολυεπίπεδη δράση- αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, λευκαντική και αντηλιακή προστασία. Είναι ενδιαφέρον, ότι στον πλανήτη μας φιλοξενούνται 400.000 είδη φυτών και παρά τη σημασία τους στην επιβίωση και στην πρόοδο του ανθρώπινου γένους σαν τροφή, θεραπευτικό μέσο ή και όπλο, μόνο ένα μικρό ποσοστό 10% των επίσημα καταγεγραμμένων έχει αναλυθεί φυτοχημικά, παρόλο που σήμερα άνω των 50% των φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν φυσική προέλευση.
Σκοπός της έρευνας ήταν να αποκωδικοποιηθούν και να ταξινομηθούν οι πολύπλευρες ιδιότητες χιλιάδων φυτών και παραγωγών τους, ώστε να αντιπαραβάλλει την αποτελεσματική φυσική εναλλακτική σ’ ευρέως χρησιμοποιούμενα συνθετικά συστατικά με στόχο την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων με καινοτόμα φυσικά δραστικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας σε επίπεδο ανάπτυξης, παραγωγής και χρήσης. Το πρόγραμμα Agropos –ακρώνυμιο από τις λέξεις agrochemical και cosmetic- αποτελεί τη μοναδική ερευνητική πρόταση που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα στον τομέα του. Και για πρώτη φορά έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής την εταιρεία Κορρές και τη Φαρμακευτική Σχολή / Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλαβαν το ρόλο του κεντρικού συντονιστή και συνεργάστηκαν με επτά επιφανή διεθνή ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας που ανακάλυψε το Taxoter, το αντικαρκινικό φάρμακο φυσικής προέλευσης με παγκόσμια πλέον πρακτική εφαρμογή και βιομηχανικούς εταίρους.
Από όλες τις χώρες της Ευρώπης ήταν η Ελλάδα που επιλέχθηκε διαθέτοντας την πιο πλούσια χλωρίδα και πρωτοστάτησε στην έρευνα με συμμετοχή 450 φυτών. Αυτό οφείλεται στην υψηλή βιοποικιλότητα της χώρας μας λόγω των κλιματικών συνθηκών (είναι το μοναδικό hot spot βιοποικιλότητας στην Ευρώπη με 6.000 φυτά, εκ των οποίων περίπου 1.200 είναι ενδημικά) και των ιδιαίτερα ενδιαφερουσών βοτανικών περιοχών. Η Αρκαδία είναι μία από τις περιοχές που ξεχωρίζει. Οι πλούσιες δασικές εκτάσεις της και οι ευνοϊκές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες την έχουν αναδείξει ως μία από τις βασικές καστανοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Στο πέρασμα των αιώνων, η καστανιά έχει ενσωματωθεί στο αρκαδικό περιβάλλον, ώστε να μην απαιτείται η χρήση αγροχημικών για να εξασφαλιστεί η απόδοση της καλλιέργειας της. Ένας από τους λόγους, που η Κορρές σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν επιλέξει την περιοχή ως την πιο κατάλληλη για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργεια της καστανιάς και το ίδιο το δέντρο και πιο συγκεκριμένα τα φύλλα του, όταν εντόπισαν την λουπεόλη στα φύλλα της καστανιάς, να μελετηθούν στο πρόγραμμα. Μία φυσική δραστική ουσία που έχει αποτελέσει αντικείμενο άνω των 700 επιστημονικών μελετών φαρμακευτικού και ιατρικού ενδιαφέροντας και αφορούν την αντιφλεγμονώδη δράση της ενάντια στη γήρανση και σε σοβαρές ασθένειες, καθώς και τις αντιμικροβιακές και αναπλαστικές ιδιότητες της. Παρόλα αυτά, η λουπεόλη δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των καλλυντικών δραστικών επειδή ως αδιάλυτη ουσία δεν απορροφάται από την επιδερμίδα.
Έως σήμερα. Με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας, το Εργαστήριο Κορρές επιτυγχάνει γα πρώτη φορά να ενσωματώσει αυτή την ευεργετική ουσία, δημιουργώντας το καινοτόμο μόριο Active HALupeol. Ένα ενεργό πλέγμα υαλουρονικού οξέος που επιτρέπει τη μεταφορά της καθαρής λουπεόλης στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας για να καταπολεμήσει τις ρυτίδες σε όλες τις διαστάσεις τους. Ένα επίτευγμα που σηματοδότησε την τέταρτη παγκόσμια καινοτομία της μάρκας. Τη νέα αντιρυτιδική και συσφιγκτική σειρά Castanea Arcadia, για τη φροντίδα της επιδερμίδας 40+.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΗ_ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚΗ & ΣΥΣΦΙΓΚΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ _ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ-ΜΙΚΤΕΣ