Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα

fc0e5760-a027-0132-a2d1-0e6808eb79bf

Λίγο ο ήλιος, η θάλασσα, το κρασί και το αγόρι μου. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που χαλαρώνουμε. Τότε, όμως παρατηρούνται και οι περισσότερες μολύνσεις. Και τα τέσσερα που ανέφερα παραπάνω, μπορούν άμεσα ή έμμεσα να διαταράξουν το μικρό, υγρό οικοσύστημα των 3.8-4.5 pH όξινος, στο οποίο ζουν εκατομμύρια βακτηρίδια, άλλα ωφέλιμα είδη και άλλα βλαβερά, και το οποίο δεν πρέπει να διαταράσσεται. Η ζέστη και τα στενά ρούχα που φοράμε, τα βρεγμένα μαγιό που δεν αλλάζουμε, την πετσέτα που δεν απλώνουμε στην άμμο ή στην ξαπλώστρα, τη χωρίς προφύλαξη ερωτική επαφή που έχουμε ή το πλύσιμο που δεν κάνουμε μετά. Κι αν πίνετε κρασί, η οξύτητα ενός υγιούς κόλπου είναι η ίδια με αυτόν ενός ποτήρι κόκκινου κρασιού. Χμ…
Ο γυναικείος κόλπος – ένα εσωτερικό θαύμα του γυναικείου σώματος – θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές. Προστατευμένος και εκτεθειμένος συγχρόνως, αλλάζει και διαμορφώνεται από διάφορες καταστάσεις και στάδια της ζωής και διαθέτει ένα δικό του σύστημα αυτοάμυνας για να παραμένει υγιής. Που σημαίνει ότι χρειάζεται λίγα όσον αφορά την καθαρότητα του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περιποίηση για την αποφυγή κολπίτιδων και άλλων λοιμώξεων της περιοχής. Χρειάζεται όμως προσοχή. Μία από τις κυριότερες αιτίες μολύνσεων είναι οι ενδοκολπικές πλύσεις. Πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε αυτές λόγω των εκκρίσεων ή της οσμής. Που και τα δύο θεωρούνται φυσιολογικά. Όσο δελεαστικά κι αν είναι τα σαπούνια και τα ειδικά προϊόντα, στην επιθυμία να νιώσουν καθαρές, επηρεάζουν τη φυσική χλωρίδα και πολλοί γυναικολόγοι συστήνουν να τα αποφεύγετε και να προτιμάτε τον καθαρισμό με άφθονο νερό. Αν διαφορετικά, παρατηρήσετε ότι η ποσότητα των κολπικών υγρών είναι αυξημένη, έχει αλλάξει το χρώμα ή η οσμή είναι πιο έντονη και δυσάρεστη, μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον γυναικολόγο για να σας συστήσει τι πρέπει να κάνετε. Και μην την αμελήσετε αν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, όπως ερυθρότητα, τσούξιμο, οίδημα, κνησμός ή πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
Συμβουλή: για την αποφυγή μικροβίων, ο σωστός καθαρισμός είναι με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο, να προτιμάτε το ντους, μην κάθεστε ποτέ σε τουαλέτες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν (ειδικά αν φορέσετε ταμπόν) και μετά από την τουαλέτα.
Μετά τον καθαρισμό, είναι σημαντικό να σκουπίζετε καλά την περιοχή. Τα μικρόβια αγαπούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον γιατί εκεί μπορούν να πολλαπλασιαστούν.
Συμβουλή: φοράτε στεγνό μαγιό μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα και αλλάζετε εσώρουχο εάν έχετε κάνει έντονη γυμναστική (όπως αλλάζετε και μπλούζα) γιατί όλη η περιοχή ιδρώνει.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, που ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής στην εκδήλωση λοιμώξεων, συνιστάτε να αλλάζετε σερβιέτα ή ταμπόν κάθε 3-4 ώρες.
Συμβουλή: αν κάνετε μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, να αφαιρείτε το ταμπόν μόλις βγείτε από το νερό.
Όσο για τα στενά ρούχα και τα συνθετικά εσώρουχα, όσο κι αν είναι στη μόδα τα πρώτα και πιο σέξι τα δεύτερα, οι οδηγίες είναι να τα αποφεύγουμε γιατί δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει.
Συμβουλή: αν σας αρέσουν, φορέστε τα αλλά όχι για πολλή ώρα. Και αν πλένετε τα εσώρουχα σας στο χέρι, προσέξτε να τα ξεπλένετε πολύ καλά γιατί τα υπολείμματα απορρυπαντικού μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.