Πως ο COVID 19 μας ξαναθύμισε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής

 

Έπρεπε να υπάρξει ο κορονοϊός, να λάβει την έκταση που έχει πάρει, για να ξανά θυμηθούμε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής; Που είναι βασικοί  και θέμα παιδείας; Να πλένουμε τα χέρια μας και να μην πιάνουμε το πρόσωπο μας; Όταν φτερνιζόμαστε και βήχουμε έχουμε χαρτομάντηλο, μαντήλι ή αν τίποτα από όλα αυτά βάζουμε τον αγκώνα μας; Ότι δεν χρειάζεται να τους φιλάμε όλους; Η απάντηση είναι μάλλον ναι.

«Η υγιεινή είναι το σύνολο των ενεργειών και των κανόνων που αποσκοπούν στην προστασία της υγείας του οργανισμού, (ειδικότερα) η καθαριότητα, ως ενέργεια που συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας», γράφει το λεξικό. Η ατομική ή προσωπική υγιεινή μπορεί να ορισθεί ως την πρωτογενή φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο και η οποία έχει ως στόχο την πρόληψη της ασθένειας, τη διατήρηση της φυσικής υγείας και της ψυχολογικής ευεξίας. Για την τήρηση της προσωπικής υγιεινής υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όμως πως μπορούμε να την τηρούμε αν δεν έχει γίνει συνήθεια από μικρή ηλικία; Αν δεν επέμεναν οι γονείς μας πόσο σημαντική είναι και αν σαν γονείς (όσοι είμαστε γονείς) δεν είμασταν αυστηροί στην κράτηση αυτής της συνήθειας στα παιδιά μας ώστε «πλένουμε τα χέρια μας όταν γυρίζουμε απέξω, μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό» γίνει κανόνας;

Πώς λοιπόν εμποδίζουμε τα χέρια μας να γίνουν ο «φορέας για τη μετάδοση» του COVID-19, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ασθενειών;
Ο στόχος είναι να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε μια συμπεριφορά που είναι αυτόματα πιο συνειδητή.
Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι το κλειδί.
Γράφουμε μηνύματα και υπενθυμίσεις σε ποστ και τα κολλάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. Στο μπάνιο, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που περνάμε πολύ χρόνο. Γιατί εκεί θα τα βλέπουμε περισσότερο.

Περισσότερο από συνήθεια, ίσως η σημασία που δίνουμε στην προσωπική μας υγιεινή να έχει να κάνει σε πιο βαθύ επίπεδο με τον σεβασμό και την αγάπη που δείχνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό και στο σώμα μας. Ότι η φροντίδα δεν είναι χάσιμο χρόνου και ότι καθημερινές συνήθειες που δεν αφορούν μόνο την ομορφιά μας αλλά πολύ περισσότερο την υγεία μας είναι επιβεβλημένες.

Εκτός από τα πόμολα ποια αλλά αντικείμενα να προσέχω;
Από τα πρώτα πράγματα που έλεγα στο γιο μου να προσέχει να μην πιάνει, είναι τα πόμολα στις τουαλέτες κοινού, τις χειρολαβές και τις λαβές σε σκάλες σε δημόσιους χώρους. Και αν έπρεπε, να θυμόταν να πλένει πάντα τα χέρια του. Υπάρχουν όμως και άλλα αντικείμενα που είναι εστίες  βακτηρίων και ο κορονοϊός μας τα υπενθυμίζει. Όπως τα καρότσια και τα καλάθια στο σούπερ μάρκετ, οι λαβές στο διάδρομο και στο στατικό ποδήλατο και οι αλτήρες στα γυμναστήρια, τα στυλό, οι διακόπτες. Κάθε φορά που αγγίζουμε αυτές τις επιφάνειες, παίρνουμε το 30-50% των οργανισμών που βρίσκονται πάνω τους. Κρατάμε το δικό μας στυλό, χρησιμοποιούμε τις άκρες των δακτύλων μας και το πάνω μέρος των χεριών μας και έχουμε μαζί μας αντισηπτικά μαντηλάκια.

Σταματάμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας, γίνεται το νέο μας μαντρα
«Όχι τα χέρια στο πρόσωπο» μας λέγανε οι μητέρες μας. Εύκολο να το λέμε, δύσκολο ωστόσο να το κάνουμε γιατί είναι η πιο ασυνείδητη πράξη. Παρατηρώντας 26 φοιτητές ιατρικής σε μια μελέτη, σ’ ένα αυστραλιανό πανεπιστήμιο, έδειξε ότι άγγιζαν τα πρόσωπά τους 23 φορές την ώρα, σχεδόν κάθε δύο λεπτά περίπου. Λαμβάνοντας υπόψιν πόσος μεγάλος είναι ο αριθμός των βακτηρίων που ζουν στις επιφάνειες διαφόρων αντικειμένων και μεταφέρονται στο πρόσωπο μας, είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ειδοποιούν δυνατά να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με άπλυτα χέρια. «Η επαφή με το πρόσωπό σας μετά από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή άρρωστους ανθρώπους είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊος», επισημαίνει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ένα tip είναι να πλέξετε τα δάκτυλα σας μπροστά από το σώμα σας ή να φοράτε ένα μαντήλι ώστε να αποφύγετε τον πειρασμό να αγγίξετε το πρόσωπό σας.