20 Φεβ Συνταγές για ζευγάρια
Κάποτε ο δρόμος της ευτυχίας ενός νέου ζευγαριού πράγματι περνούσε από την κουζίνα και από το στομάχι του ερωτευμένου συζύγου. Ένας πρακτικός οδηγός μαγειρικής ήταν από τα καλύτερα γαμήλια δώρα που θα μπορούσε να πάρει η σύζυγος και η επιτυχία του γάμου τους περνούσε μέσα από κατσαρόλες και ταψιά. Σήμερα που τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι καινούριες σχέσεις, είτε μέσα από συμβίωση, είτε μέσα από γάμο διαρκούν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια ζωής – όπως γράφουν οι στατιστικές- έστω και αν υπάρχει επιθυμία για δεσμούς μεγάλης διάρκειας, ένας οδηγός ευτυχισμένων και μακροχρόνιων σχέσεων που να έχει γραμμένα τα υλικά που χρειάζονται για να προετοιμάσουν και να δημιουργήσουν τη σχέση ή αλλιώς για να «δέσει το γλυκό» ίσως να έχει την ίδια αξία με τον οδηγό μαγειρικής.
Έχω παντρευτεί, έχω χωρίσει, έχω κάνει στενές σχέσεις και μαγειρεύω τόσο, όσο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από τα ροζ συννεφάκια, τον παθιασμένο έρωτα, το ενθουσιώδες σεξ, τα ρομαντικά δείπνα και τα πρότυπα με την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα χωρίς προβλήματα που συνήθως έχουμε, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Υπάρχουν και γκρίζα σύννεφα στον ουρανό, ο μεγάλος έρωτας ξεθυμάνει, η διάθεση για σεξ δεν υπάρχει πάντα, το δείπνο δεν είναι υπό το φως των κεριών και η κατάρριψη των προσωπικών μύθων αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην ατμόσφαιρα. Η επιτυχημένη σχέση δεν είναι εκείνη που δεν έχει προβλήματα αλλά εκείνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της και να βρει αποδεκτές και βιώσιμες κι από τους δύο λύσεις, λένε οι ψυχολόγοι. Χρειάζεται χρόνο να αναπτυχθεί καθώς το ζευγάρι ανακαλύπτει ο ένας τον άλλον και ψυχικό χώρο αυτονομίας για τον καθένα για να μπορεί να εξελιχθεί. Και για αυτό συμβουλεύουν να δίνουμε σημασία στις πρώτες εκατό ημέρες της σχέσης μας. Μία περίοδος ουσιαστικής γνωριμίας με τον άλλον, κάτι σας κρας τεστ, που αποκαλύπτονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία και βλέπουμε αν ταιριάζουμε ή όχι. Αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, γιατί όσο ερωτευμένοι και κολλημένοι μπορεί να είμαστε ο ένας με τον άλλον, δεν παύει να είμαστε δύο ξεχωριστοί άνθρωποι. Με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις, επιθυμίες και προσωπικές ιστορίες. Που δεν σταματούν να εξελίσσονται, να αναπτύσσονται και να αλλάζουν. Ο δεσμός που κάνουμε με τον άλλον ικανοποιεί βαθιά ριζωμένες ανάγκες που όλοι οι άνθρωποι έχουμε για οικειότητα, εμπιστοσύνη, αναγνώριση, συντροφιά, συνεργία, στοργή, αγάπη, φροντίδα, σταθερότητα. Και δέσμευση. Που πηγάζει από μέσα μας, όχι με την έννοια του περιορισμού αλλά με τη μορφή της ωρίμανσης και της ικανότητας να βλέπουμε τον πραγματικό εαυτό μας και όχι την εικόνα που θέλουμε να δίνουμε στους άλλους.
Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τις σχέσεις και οι λύσεις που προτείνονται δεν έχουν τέλος. Μερικές προκαλούν σύγχυση, άλλες πλουτίζουν τη σχέση και άλλες αποδεικνύονται καταστροφικές. Για να είναι καλό το φαγητό πρέπει τα υλικά να είναι καλά. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κοινές αξίες, σεβασμός και ο διάλογος με συζητήσεις και κουβέντες αποτελεί τη βάση. Για να γίνει νόστιμο πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα συστατικά και η σωστή δοσολογία. Το χιούμορ και το τάιμινγκ παίζουν σημαντικό ρόλο. Περνάτε καλά μαζί και γελάτε αρκετά όταν είσαστε μαζί; Σας ακούει ή τον ακούτε όταν σας μιλάει για κάτι; Ταιριάζουν οι επιθυμίες και οι αρχές σας; Και για να πετύχει το φαγητό χρειάζεται τον σωστό τρόπο μαγειρέματος. Για να διαρκέσει μία σχέση χρειάζεται τέχνη και τεχνική. Ωστόσο, μπορεί να μην πετύχει το φαγητό με την πρώτη.
Κάπως έτσι μπορεί να είναι και μία σχέση. Δεν είναι λοιπόν μόνο να είναι καλός τύπος ο αγαπημένος σας όσο πόσο καλός τύπος είναι για εσάς. «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας στη ζωή είναι να βρούμε κάποιον που θα μας κάνει να πετύχουμε αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί» είχε πει ο Αμερικανός δοκιμιογράφος, λέκτορας, και ποιητής Έμερσον Ραλφ.
(στον απόηχο του Άγ. Βαλεντίνου)