Το φρούτο που θεωρείται ο κόκκινος θησαυρός

Γνωρίζετε οτι οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση ή το κάπνισμα και από διεργασίες που γίνονται στον οργανισμό μας στο πλαίσιο της αναπνοής και των διαδικασιών γήρανσης, είναι η βασική αιτία φθοράς των κυττάρων μας; Τη δράση τους δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Ωστόσο, ο οργανισμός μας έχει αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών συστατικών που προσλαμβάνει κυρίως από τη διατροφή. Μία από τις πιο σούπερ αντιοξειδωτικές τροφές που βρίσκουμε σε αφθονία αυτή την εποχή, είναι το ρόδι. Σε μία μελέτη έχει αποδειχτεί ότι ο χυμός του ροδιού περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία (φλαβονοειδή -κυρίως οι ανθοκυανίνες-, τανίνες και ελαγικό οξύ) σε σχέση με άλλα σαράντα διαφορετικά είδη χυμών που θεωρούνται ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ο χυμός του μύρτιλλου, του πορτοκαλιού, του κόκκινου κρασιού, του κράνμπερυ και του πράσινου τσαγιού.
Πιο συγκεκριμένα, ένα ποτήρι χυμού ροδιού ισοδυναμεί με δέκα φλιτζάνια πράσινο τσάι ή τέσσερα ποτήρια χυμό μύρτιλλου.

Το φρούτο της γονιμότητας και της καλής τύχης
Η Ήρα, προστάτιδα του γάμου και της ευγονίας, κρατούσε στο ένα χέρι το σκήπτρο και στο άλλο ένα ρόδι. Ροδιά ήταν το δένδρο που φύτεψε η Αφροδίτη στον ιερό της κήπο στην Κύπρο, συμβολίζοντας τον ευτυχισμένο γάμο. Και μέχρι σήμερα τηρούμε το έθιμο να υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας για καλή τύχη. Το ρόδι έχει συνδεθεί τόσο με τη ζωή όσο και με το θάνατο, ο Άδης ξεγελά την Περσεφόνη δίνοντάς της να γευτεί τέσσερις σπόρους ροδιού (ροίης κόκκον) για να ξεχνά τον πάνω κόσμο. Για αυτό και όταν ακόμα φαίνεται ξηρό και με χτυπήματα εξωτερικά, εσωτερικά οι σπόροι του είναι γεμάτοι χυμούς.

Οι σπόροι με τις μεγάλες ιδιότητες
Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικο στο να καθαρίζετε το ρόδι και να διαχωρίζετε τους σπόρους, αλλά στους σπόρους κρύβονται όλες οι φαρμακευτικές ιδιότητες. Γιατί εκτός από τις αντιοξειδωτικές, το ρόδο έχει και αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες που το καθιστούν ένα πολύτιμο «φάρμακο». Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικά οιστρογόνα για την πρόληψη του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου του μαστού αλλά και στην αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων του παχέως εντέρου, λόγω των πολυφαινόλων. Εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης. Ακόμα, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την ερωτική λειτουργία των ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Γεύση και φαντασία
Μία βόλτα στην λαϊκή και θα δείτε ότι τα περισσότερα ρόδια παράγονται στην Ερμιόνη, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί οπωρώνες σε άλλα μέρη όπως στην Ξάνθη, στη Δράμα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς. Και ο λόγος είναι ότι η ροδιά χρειάζεται μακρύ, θερμό και ξηρό καλοκαίρι αν και αντέχει και σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Διαλέγετε να είναι ώριμο, με ωραίο κοκκινωπό χρώμα και σκληρή, στιλπνή φλούδα. Το κάθε ρόδι πρέπει να είναι σχετικά βαρύ, γερό, χωρίς σκισίματα. ο καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Ο χυμός από ένα πολύ ώριμο, μαλακό ρόδι μπορεί να βγει εύκολα χαράζοντας μία σχισμή στα πλαϊνά του φρούτου και πιέζοντας το δυνατά. Εναλλακτικά, κόβετε το ρόδι στη μέση και το στύβετε στον λεμονοστύφτη. Εάν θέλετε ολόκληρα τα σπόρια, κόβετε τη φλούδα και αφού σπάσετε και ανοίξετε το ρόδι στα δύο, ξεδιαλέγετε τα σπόρια με τα χέρια. Ταυτόχρονα αφαιρείτε κάθε ίχνος άσπρης μεμβράνης που το καλύπτει. Που θα χρησιμοποιήσετε τους σπόρους εκτός από το να τους φάτε σκέτους; Σε πράσινες σαλάτες, ιδιαίτερα τώρα τα Χριστούγεννα που το ρόδι έχει συμβολικό χαρακτήρα. Σε παραδοσιακά σκευάσματα, συνδυάζεται ωραία με πλιγούρι αλλά και με κρέας όπως αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο που θα δώσει ένα πιο έθνικ-ανατολίτικο χαρακτήρα.